Ponta vrea Parlament bicameral şi vot obligatoriu

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat joi, la Târgu Jiu, într-o conferinţă de presă, că va susţine ca în viitoarea Constituţie a României votul să fie obligatoriu, iar Parlamentul să aibă două Camere legislative.

37 afișări
Imaginea articolului Ponta vrea Parlament bicameral şi vot obligatoriu

Ponta vrea Parlament bicameral şi vot obligatoriu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ponta a făcut publice doar trei din viitoarele modificări pe care le doreşte aduse la Constituţie, prima dintre ele fiind cea a limitării numărului de deputaţi la 300, conform referendumului de anul trecut.

El a precizat însă că PSD nu va renunţa la existenţa Senatului, menţionând că aceasta este o cerinţă a Tratatului de la Lisabona.

"E clar că majoritatea populaţiei doreşte o Cameră cu 300 de membri, dar ne dorim, indiferent de riscuri sau atacurile mediatice, o Cameră superioară, care să reprezinte comunităţile locale, care să fie aleasă de consilierii locali şi judeţeni, să nu fie aleasă direct de populaţie. Conform Tratatului de la Lisabona, va avea competenţe de a legifera şi de a reprezenta comunităţile locale", spune Ponta.

Şeful PSD a menţionat că doreşte ca în viitoarea Constituţie să fie prevăzută şi interdicţia migrării parlamentarilor de la un partid la altul, după modelul aleşilor locali. Victor Ponta a precizat însă că va milita şi pentru ca votul să devină obligatoriu pentru români prin noua Constituţie.

"Eu m-am convins că una din căile prin care putem îndepărta pericolul manipulării, cumpărării voturilor este votul obligatoriu. Dacă voi avea sprijin în acest sens, mă voi bate pentru ca votul obligatoriu să apară în viitoarea Constituţie", a spus Ponta.

Victor Ponta a participat joi la o întâlnire cu colegii din PSD Gorj, organizaţie pe care o reprezintă în Parlament şi care l-a susţinut pentru a deveni preşedinte al partidului. Şeful PSD va avea joi seară o întâlnire şi cu colegii de la PSD Mehedinţi.

Propunerea PDL privind înfiinţarea Comisiei de revizuire a Constituţiei a fost respinsă, luni, în Birourile Permanente al Senatului şi Camerei Deputaţilor, reprezentanţii PNL şi PSD votând împotriva acesteia, a anunţat liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici