Predoiu despre scutul antirachetă: Decizia corespunde principiilor securităţii Alianţei NATO

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, fost ministru interimar al Afacerilor de Externe, a declarat, sâmbătă, la TVR, că decizia de a găzdui pe teritoriul României a unor componente ale sistemului american antirachetă corespunde principiilor securităţii Alianţei NATO.

18 afișări
Imaginea articolului Predoiu despre scutul antirachetă: Decizia corespunde principiilor securităţii Alianţei NATO

Predoiu despre scutul antirachetă: Decizia corespunde principiilor securităţii Alianţei NATO (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Această decizie corespunde principiilor securităţii Alianţei, respectiv principiul indivizibilităţii securităţii statelor aliate, principiului solidarităţii şi a unui principiu care vizează apărarea integrală a teritoriului statelor aliate", a explicat Cătălin Predoiu.

Potrivit oficialului, sistemul şi strategia de dezvoltare a unui sistem de apărare antirachetă este în linie cu o serie de decizii adoptate la nivelul Summitului NATO din aprilie 2008 la Bucureşti şi a celui din 2009 de la Strasbourg şi Kehl şi vizează protejarea teritorului statelor aliate de o serie de riscuri de atac cu rachete balistice sau cu rază medie de acţiune din zona extinsă Mării Negre, "mai degrabă din regiunea Orientului Mijlociu".

Predoiu a precizat - la fel cum "au făcut-o deja factori mult mai autorizaţi în materie de politică externă" - că sistemul nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse.

"Aş vrea să subliniez că în acest demers s-a dat dovadă de maximă tranparenţă de către partenerul american şi că au existat consultări permanenente atât între aliaţi, cât şi cu terţe state, care, mă rog, ar putea fi îngrijorate de o astfel de strategie. Ele reprezintă fără îndoială un plus în politica de securitate a României şi un plus în relaţia de parteneriat", a susţinut ministrul.

În opinia lui Predoiu, această decizie nu vine decât să substanţializeze şi mai mult parteneriatul. "Anul acesta facem 130 de ani de relaţii diplomatice cu Statele Unite - este o coincidenţă fără îndoială - , dar cred că, pe termen lung, un plus de securitate pentru România poate să însemne un plus de stabilitate şi un plus de siguranţă, şi certitudine în perspectiva dezvoltării democratice", a adăugat Predoiu

Predoiu a arătat că mai multe detalii ar putea oferi ministrul de Externe, "care va fi implicat, probabil, în negocierile care vor urma şi care se vor finaliza cu un acord fără îndoială".

Ministrul Justiţiei a adăugat că acest acord va trebui ratificat de către Parlament care va avea ultimul cuvânt în această procedură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici