Predoiu: În CSM sunt nişte personaje mai controversate

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, sâmbătă seara, că în Consiliul Superior al Magistraturii sunt personaje controversate, care au un trecut în spate, astfel că nu poate fi privită cu detaşare o decizie a CSM fără să întrebi dacă trecutul nu le-a ajuns din urmă.

20 afișări
Imaginea articolului Predoiu: În CSM sunt nişte personaje mai controversate

Predoiu: În CSM sunt nişte personaje mai controversate

Cătălin Predoiu, invitat la Realitatea TV sâmbătă seara, a fost întrebat despre modificarea procedurii de numire a procurorilor şefi, adoptată de Senat, respectiv dacă este o probă de independenţă a justiţiei ca ministrul Justiţiei sau preşedintele României să contribuie la procesul selecţionării acestora sau doar CSM trebuie să decidă.

"Să nu uităm că procurorul reprezintă interesele statului şi cred că, din acest punct de vedere, o legătură, o conexiune în ceea ce priveşte numirea procurorului, în ceea ce priveşte statutul lor, în general, între politic şi această procedură nu este neapărat ceva condamnabil. De altfel, în Europa sunt mai multe sisteme. Unele acceptă această teorie, altele merg pe cealaltă teorie. Este şi-n funcţie de maturitatea sistemului judiciar, şi-n funcţie de maturitatea clasei magistraţilor", a susţinut ministrul.

Totodată, demnitarul a afirmat: "Şi în CSM sunt nişte personaje mai controversate... să nu folosesc un cuvânt mai tare. Deci, nişte personaje care un trecut greu în spate şi nu poţi să priveşti cu detaşare o hotărâre luată de CSM, fără să te întrebi dacă trecutul nu i-a ajuns din urmă în anumite situaţii".

Senatul a aprobat, în 16 septembrie, modificarea Legii 303/2004, prin care procurorii şefi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi ai Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), precum şi adjuncţii lor, nu mai sunt numiţi de preşedintele ţării, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Secţiei de procurori a CSM.

În 8 octombrie, Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că modificările la Legea 303 privind numirile în funcţii a procurorilor şefi sunt neconstituţionale, întrucât a fost încălcat principiul constituţional al bicameralismului Parlamentului României.

Astfel, dezbaterile parlamentare privind procedura de numire a procurorilor şefi vor fi reluate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici