Predoiu: Noua Lege ANI, întocmită pe baza jurisprudenţei Curţii Constituţionale

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, marţi, în plenul Senatului, la dezbaterile pe Legea ANI, că noul text a fost elaborat de Guvern după studierea jurisprudenţei Curţii Constituţionale, el replicând senatorilor PSD şi PNL, care au acuzat neconstituţionalitatea textului.

21 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Noua Lege ANI, întocmită pe baza jurisprudenţei Curţii Constituţionale

Predoiu: Noua Lege ANI, întocmită pe baza jurisprudenţei Curţii Constituţionale (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Predoiu a afirmat că el nu poate garanta că, în eventualitatea unei noi sesizări la Curtea Constituţională, noua Lege a Agenţiei Naţionale de Integritate nu va fi declarată din nou neconstituţională.

Ministrul a precizat că noul text al Legii a fost elaborat după studierea jurisprudenţei Curţii Constituţionale în materie.

Concret, Predoiu a invocat deciziile 321/2007 şi 414/2007 ale CC, decizii prin care se validează procedura prevăzută de Legea 115/2006 privind controlul averilor demnitarilor, procedură preluată în Legea ANI în ceea ce priveşte confiscarea unor bunuri.

Ministrul a spus că, în baza celor două decizii ale CC, Guvernul a introdus în textul Legii ANI procedura de confiscare a unor bunuri sau unor părţi din bunuri nejustificate, schimbând esenţial textul iniţial declarat neconstituţional prin trecerea competenţei confiscării la comisile de pe lângă Curţile de Apel şi stabilind că procedura de consfiscare se referă doar la bunuri, nu la avere.

"În ceea ce priveşte soluţia pe care Curtea Constituţională o va găsi în faţa unui nou control de constituţionalitate, vă răspund cu o butadă. Am întâlnit avocaţi buni şi avocaţi foarte buni şi avocaţi care, cum se spune, cunosc foarte bine culoarele către judecători. Numai acel gen de avocaţi vă poate garanta o soluţie, dar eu nu sunt de acord cu o astfel de un mod de a face avocatură. Eu pot doar garanta că soluţiile din lege se întemeiază pe deciziile Curţii Constituţionale, iar dacă eventual Curtea îşi va schimba jurisprudenţa ar fi nedrept să blamaţi Guvernul sau un ministru pentru inconsistenţa sau lipsa de consecvenţă a Curţii", a mai afirmat Predoiu, replicând senatorilor PSD şi PNL.

Predoiu a răspuns şi solicitării senatorului ex-PDL Georgică Severin de a-şi da demisia dacă legea va fi declarată neconstituţională, afirmând că nu îşi dă demisia atunci când se întâlneşte cu "momente dificile".

"Vreau să cred că această lege nu aduce un pahar de cucută, ci un elixir pentru întreaga societate românească", a conchis ministrul.

Senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat, marţi, în plen, că Legea ANI propusă de Guvern şi adoptată de Camera Deputaţilor este cvasi-similară cu forma declarată neconstituţională, astfel încât senatorii PSD nu vor vota, dar vor asigura prezenţa la şedinţă.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a spus că liberalii vor vota Legea ANI, precizând că nu va fi decât un vot politic, întrucât, aşa cum este prezentat acest proiect, are "unele elemente de neconstituţionalitate".

Senatorul independent Georgică Severin a declarat, marţi, la dezbaterile generale la Legea ANI, că va vota cu inima împăcată acest act normativ dacă ministrul Justiţiei îşi ia angajamentul că va demisiona în cazul în care CC va întoarce din nou la Parlament această lege ca fiind neconstituţională.

Ulterior, senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a menţionat că se raliază demersului lui Georgică Severin de a cere ca şi garanţie pentru Legea ANI demisia lui Cătălin Predoiu şi l-a întrebat pe premier dacă va renunţa la mandat dacă legea e declarată din nou neconstituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici