Premieră la CCR: Judecătorii trebuie să decidă dacă un viitor membru al Curţii a fost numit legal

Curtea Constituţională va discuta miercuri sesizarea senatorilor PNL care contestă modalitatea de numire a deputatului Marian Enache ca judecător CCR din partea Senatului, fiind pentru prima oară când Curtea se propunţă pe o asemenea speţă, care implică un viitor coleg al judecătorilor.

993 afișări
Imaginea articolului Premieră la CCR: Judecătorii trebuie să decidă dacă un viitor membru al Curţii a fost numit legal

Premieră la CCR: Judecătorii trebuie să decidă dacă un viitor membru al Curţii a fost numit legal

Grupul PNL din Senat a depus miercuri, 21 iunie, o sesizare la Curtea Constituţională, contestând numirea deputatului Marian Enache (ex-UNPR, ex-PSD) ca judecător al CCR pe motiv că acesta nu a avut susţinerea niciunui grup parlamentar, argumentând în acest fel că orice român s-ar putea autopropune.

''În ceea ce priveşte numirea la Curtea Constituţională de către Camera Deputaţilor şi Senat, legiuitorul a apreciat că se impune un filtru şi anume susţinerea unei/unor candidaturi de către grupuri parlamentare, senatori şi deputaţi'', scriu senatorii PNL în sesizarea înaintată CCR. ''Prin interpretarea istorico-teleologică, apreciem că legiuitorul ordinar (…) a avut în vedere ca parlamentarii să respecte, în sensul de a nu încălca, drepturile Camerei din care fac parte'', mai explică liberalii.

Senatorii PNL spun că numirea lui Marian Enache încalcă art. 5 alin. 5 din legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, dar şi articolul 16 din Constituţia României. Liberalii susţin că, deşi Comisia Juridică a Senatului a respins iniţial audierea lui Enache tocmai pentru că nu avea susţinerea niciunui grup parlamentar, acesta a fost audiat ulterior în aceeaşi zi şi propus pentru votare plenului.

Autorii sesizării mai spun că o susţinere pentru Marian Enache din partea vreunui grup parlamentar nu a fost exprimată nici măcar în plenul Senatului, înainte de vot. ''Mai mult, de pe buletinele de vot care au fost înmânate fiecărui senator prezent, se poate observa, fără tăgadă, că, în dreptul grupului care îl propune, era trasă o linie orizontală, încă o dovadă că nu exista o cerere a unui grup pentru numirea sa ca judecător la Curtea Constituţională'', argumentează senatorii PNL.

''Într-o asemenea situaţie, dacă am îmbrăţişa această metodă de numire a unui judecător al Curţii Constituţionale, atunci orice cetăţean român se poate autopropune, urmând a fi supus votului plenului Senatului sau Camerei Deputaţilor'', conchid aceştia.

''În consecinţă, lipsa unei cereri scrise, înaintată de un grup parlamentar, de senatori si deputaţi, refuzul oricărui grup, atât la Comisia juridică, cât şi în plen, de a susţine, conform art.5 alin.5 din Legea nr.47/1992, candidatura domnului Enache Marian, arată, fără echivoc, că domnul Enache Marian a fost numit judecător la Curtea Constituţionala cu încălcarea prevederilor constituţionale, statuate de art.16 alin.1,2 si 3, şi a prevederilor legale impuse de art.5 alin.5 din Legea nr.47/1992'', se arată în concluzia sesizării senatorilor PNL depusă la CCR.

Deputatul independent Marian Enache (ex-UNPR) şi-a depus candidatura pentru un post de judecător la CCR din partea Senatului, fiind validat cu voturile majorităţii constituite în jurul PSD.

CCR se reînnoieşte, începând cu 13 iulie, în componenţa Curţii urmând să intre un nou judecător ales de plenul Camerei Deputaţilor (Attila Varga), unul ales de plenul Senatului (Marian Enache) şi încă un judector numit de Preşedinţie (Livia Staniciu). Tot după 13 iulie, CCR îşi va alege un preşedinte plin, în prezent Valer Dorneanu asigurând interimatul după retragerea lui Augustin Zegrean, al cărui mandat a expirat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici