Premierul Dacian Cioloş: România are oportunităţi politice interne, economice şi geostrategice după Brexit. Universităţile britanice vor fi interesate să atragă cât mai mulţi studenţi din UE

Premierul Dacian Cioloş consideră că după Brexit României i se deschid oportunităţi politice interne, de colaborare a partidelor pentru un proiect de ţară, economice, prin atragere de noi investiţii, şi geostrategice, care ar face ca punctele sale de vedere să fie auzite la Bruxelles.

1488 afișări
Imaginea articolului Premierul Dacian Cioloş: România are oportunităţi politice interne, economice şi geostrategice după Brexit. Universităţile britanice vor fi interesate să atragă cât mai mulţi studenţi din UE

Premierul Dacian Cioloş: România are oportunităţi politice interne, economice şi geostrategice după Brexit

"Momente de criză, cum este acesta, sunt şi momente de noi oportunităţi. În astfel de momente este important să iei decizii clare, ferme şi de asta întâlnirea pe care am avut-o la sfârşitul săptămânii trecute la Preşedinţie cu liderii partidelor politice e semnificativă pentru că această întâlnire poate să fie premiza unui nou proiect de ţară chiar în an electoral fiind sau oricum a unor principii, valori şi măsuri pe care să ne punem de acord, preşedintele ţării, Guvernul actual, partidele politice care vor urma să participe la alegeri şi să guverneze imediat după alegeri tocmai pentru a transforma acest moment în oportunitate", a spus Cioloş luni la postul public de radio.

În opinia premierului, sunt şi oportunităţi economice, nu doar politice, având în vedere faptul că indicatorii macroeconomici şi fiscalitatea scăzută pot atrage noi investiţii.

"E important să consolidăm această imagine pozitivă printr-un bun control al bugetului, să dăm clar sentimentul că ţinem în mână bugetul public şi că în felul acesta ţinem în mână şi potenţialul de dezvoltare economică. Vor trebui luate măsuri în perioada imediat următoare pentru ca creştere economică să nu mai fie atât bazată pe consum, cât să o mutăm spre producţie şi asta presupune investiţii- şi asta înseamnă atât ameliorarea investiţiilor publice, cât şi stimularea investiţiilor private. Trebuiesc luate măsuri şi de consolidare a capitalului românesc, pentru că o dezvoltare durabilă a economiei şi a creşterii economice nu se poate baza doar pe investiţii străine", a explicat premierul.

O altă oportunitate este, în opinia lui Dacian Cioloş, modul în care punctul de vedere al României se poate face auzit la Bruxelles.

"România care de multe ori, şi înainte, dar mai ales după aderare, s-a tot plâns că punctele de vedere pe care le are nu sunt suficient integrate şi ascultate la Bruxelles, acum, vom avea oportunitatea, dacă avem un proiect de ţară, dacă ştim ce vrem acasă, să putem să susţinem aceste puncte de vedere şi la Bruxelles", a concluzionat premierul.

Cioloş: Importurile şi exporturile dintre România şi Marea Britanie nu au o pondere importantă

 Importurile şi exporturile dintre România şi Marea Britanie nu au o pondere importantă, iar în sistemul bancar nu e capital britanic, a afirmat premierul Dacian Cioloş, şeful Executivului adăugând totodată că Regatul Unit nu este unul dintre "partenerii comerciali consistenţi" ai României.

Premierul a făcut aceste afirmaţii luni, la postul public de radio, când a fost întrebat de moderator care va fi situaţia economică dintre cele două ţări, după Brexit, având în vedere că Marea Britanie este al cincilea partener comercial al României.

"Pentru România, Marea Britanie nu este în momentul de faţă unul dintre partenerii consistenţi economic. Importurile şi exporturile româneşti înspre Marea Britanie şi invers nu au o pondere foarte mare(...) Nu avem investiţii de capital britanic în sistemul bancar din România. Pe termen scurt, impactul economic al acestui proces este gestionabil. Pe termen mediu şi pe termen lung, va depinde cum se va negocia această ieşire a Marii Britanii din UE", a spus Cioloş.

Premierul şi-a exprimat convingerea că indiferent cum va evolua procesul de ieşire din UE, Marea Britanie va avea interesul să rămănă conectată la Piaţa Comună.

"Oricât de puternică ar fi Marea Britanie nu văd cum ar putea să-şi menţină trendul de dezvoltare economică fără o conectare la Piaţa Comună care este una dintre cele mai mari din UE. La fel, şi unele state din UE vor fi interesate să se găsească forme de continuare a cooperării economice şi comerciale cu Marea Britanie", a mai spus premierul.

Cioloş: Universităţile britanice vor fi interesate să atragă cât mai mulţi studenţi din statele UE

Studenţii români care studiază în Marea Britanie nu vor avea probleme pentru că acest stat trebuie să respecte regulamentele europene pe care le-a semnat, a spus premierul Dacian Cioloş, care a adăugat că sistemul universitar al Regatului Unit este interesat şi pe mai departe să atragă tineri din UE.

Întrebat de moderatorul unei emisiuni a postului public de radio dacă studenţii români care studiază în Marea Britanie vor avea de suferit în urma rezultatului referendumului, Dacian Cioloş a răspuns negativ.

"Orice drepturi şi obligaţii instituţionale, formale, care ţin de statul britanic n-au cum să fie modificate pentru că Marea Britanie se supune regulamentelor europene. Orice drepturi sau facilităţi care sunt acordate de univesităţi britanice în sistem privat sau acolo unde universităţile îşi folosesc autonomia universitară, acestea ţin de deciziile respective, dar eu cred că universităţile britanice vor fi în continuare interesate să atragă cât mai mulţi studenţi şi din statele membre din UE", a spus premierul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici