Video CONSECINŢE BREXIT în ROMÂNIA/ DECLARAŢIA ZILEI. Premierul Cioloş: Nu va exista un impact imediat asupra drepturilor românilor din Marea Britanie. Va avea impact asupra preşedinţiei Consiliului UE deţinută de România - VIDEO

Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, că nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au românii care muncesc în Marea Britanie şi că nu va exista un impact semnificativ, pe termen scurt asupra economiei.

5468 afișări

UPDATE 14:55 -  Procesul ieşirii Marii Britanii din UE se va negocia în următorii doi ani, ceea ce va avea impact asupra preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene care va fi asigurată de România, în perioada iulie-decembrie 2019, a spus, vineri, premierul Dacian Cioloş.

"În 2019, România va asigura şi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi deci va avea ocazia şi chiar responsabilitatea de a participa proactiv la redefinirea şi la evoluţia UE cu atât mai mult cu cât acest proces al ieşirii Marii Britanii din UE se va negocia în minim următorii doi ani, deci într-un fel sau altul aceasta va impacta şi preşedinţia pe care România o va asigura la nivelul UE", a spus premierul.

"Am luat notă cu regret de rezultatul referendumului derulat în Marea Britanie, însă e opţiunea cetăţenilor britanici pe care o respectăm. Însă, vreau să spun că mesajul care a ieşit din discuţia pe care am avut-o(...) este că România doreşte să-şi continue drumul european, calea europeană şi să fie un actor proactiv al procesului de evoluţie a UE care cu siguranţă se va înregistra după această decizie a Marii Britanii. Vreau să spun că din prima analiză pe care am făcut-o, nu va exista un impact economic imediat, semnificativ, asupra economiei României în urma acestei decizii", a spus Cioloş la începutul declaraţiei de presă pe care a făcut-o vineri, la Palatul Victoria.

Referitor la românii care se află în Marea Britanie, premierul a precizat că aceştia nu vor afectaţi în perioada imediat următoare în ceea ce priveşte drepturile pe care le au.

"Un alt mesaj pe care vreau să-l transmit mai ales cetăţenilor români care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie, nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au, sigur, şi a obligaţiilor pe care ei le au acolo în calitate de cetăţeni români, deci de cetăţeni europeni", a afirmat premierul Cioloş.

Şeful Executivului a subliniat faptul că procesul de ieşire al Marii Britanii din UE este unul de durată, iar în tot acest timp Regatul Unit rămâne stat membru cu drepturi şi obligaţii depline.

"Etapele următoare presupun solicitarea formală pe care Marea Britanie va trebui să o facă, de ieşire din UE, după care vor începe negocierile dintre instituţiile europene şi Marea Britanie, şi România va participa activ la aceste negocieri pentru a ne asigura că condiţiile de ieşire a Marii Britanii din UE se vor negocia şi că acest lucru se va face în condiţii cât mai bune pentru a ţine cont şi de aşteptările noastre. Deci, acest proces va fi unul care va dura şi ne va permite să ne exprimăm punctele de vedere. Până când acest proces nu va fi finalizat şi formalizat, Marea Britanie va rămâne stat membru al UE cu drepturi şi cu obligaţii depline şi în consecinţă, din acest punct de vedere şi cetăţenii români care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie continuă să se bucure de aceleaşi drepturi şi obligaţii", a mai spus Cioloş.

Cioloş: Lansăm două teme de dezbatere referitoare la viziunea economică şi ce ne dorim ca stat UE

Viziunea economică de dezvoltare a României pe termen mediu şi lung şi ce îşi doreşte România ca stat membru al UE vor fi două teme de dezbateri pe care Guvernul le va lansa în perioada următoare, a anunţat premierul Dacian Cioloş, vineri, la Palatul Victoria.

Premierul a făcut acest anunţ în contextul în care exprima necesitatea ca UE să rămână un proiect de construcţie care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor statelor membre, astfel încât UE să continue procesul de construcţie, dar ţinând cont mai mult de aşteptările populaţiei.

"Sper să aibă loc o dezbatere constructivă şi în România vizavi de procesul UE şi din acest punct de vedere cred că este o coincidenţă fericită că Guvernul pregăteşte două dezbateri publice pe care le vom supune discuţiilor. Una pe viziunea economică de dezvoltare a României pe termen mediu şi pe termen lung (...) pentru că în contextul actual această discuţie este mai utilă ca oricând. Un al doilea proiect de dezbatere pe care l-am anunţat şi pe care îl pregătim este ce îşi doreşte România ca stat membru al UE", a spus Cioloş.

În opinia premierului, această dezbatere este "mai utilă ca oricând" şi va permite României să-şi definească clar cadrul în care va purta discuţiile care vor avea loc cu în perioada următoare la nivel european.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici