Preşedinta CNA, demisă de coaliţie după respingerea raportului de activitate pe 2020/ Monica Gubernat acuză „ingerinţe politice”

Monica Gubernat va fi demisă, după ce raportul de activitate pentru anul 2020 al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a fost respins cu majoritate de voturi, marţi, în plenul Parlamentului.

1193 afișări
Imaginea articolului Preşedinta CNA, demisă de coaliţie după respingerea raportului de activitate pe 2020/ Monica Gubernat acuză „ingerinţe politice”

Preşedinta CNA, demisă de coaliţie după respingerea raportului de activitate pe 2020. Monica Gubernat: Împotriva României se poate declanşa procedura de infringement

Plenul Parlamentului a respins, marţi, raportul de activitate al CNA cu 240 de voturi pentru şi 35 contra. Consecinţa legală a acestei decizii este că preşedinta CNA, Monica Gubernat, îşi va încheia mandatul odată cu respingerea raportului.

„Există o consecinţă legală, anume, automat, preşedintele CNA îşi încheie mandatul odată cu respingerea raportului”, a anunţat Ludovic Orban.

Comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor au propus respingerea raportului de activitate şi a execuţiei bugetare cu cinci voturi „pentru” şi 12 ”împotrivă”.

 

Monica Gubernat: Consider inutilă prezenţa mea în faţa dumneavoastră/ Împotriva României se poate declanşa procedura de infringement pentru ingerinţe politice 

Preşedinta CNA Monica Gubernat a acuzat coaliţia de guvernământ de ingerinţă politică în activitatea unei autorităţi de reglementare a media. Ea a asemănat cazul CNA cu respingerea raportului ANCOM din 2009, când împotriva României a fost declanşată procedura de infringement. 

Şefa CNA nu a mai considerat utilă „prezenţa sa” în Parlament, întrucât decizia politică de respingere a rapoartelor fusese deja luată şi anunţată public. 

„Având în vedere declaraţiile de luni seară din spaţiul public, conform cărora s-a hotărât respingerea Raportului de activitate al CNA înaintea audierii mele în Comisiile de fond, consider inutilă prezenţa mea în faţa dumneavoastră. 

Înţeleg că este o decizie asumată politic, luată înaintea analizării raportului în Comisii. În acest context, vă informez că împotriva României se poate declanşa procedura de infringement pentru ingerinţe politice în activitatea unei autorităţi de reglementare, exact aşa cum s-a întâmplat în cazul schimbării preşedintelui ANCOM în anul 2009.

Vă reamintesc că independenţa autorităţilor de reglementare a fost o condiţie impusă atât de Uniunea Europeană prin Tratatul de Aderare, cât şi prin art. 30 din Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.

De altfel, modificarea articolului de lege prin care preşedintele instituţiei poate fi demis prin respingerea Raportului de activitate a fost dur criticată de un grup de organizaţii media care  au subliniat că această procedură de demitere atentează grav la independenţa faţă de politic. Pentru confirmarea celor mai sus-menţionate, vă ataşez scrisoarea deschisă a acestor organizaţii către Preşedintele României.

Intrând pe fond, Rapoartele de activitate din mandatul meu demonstrează eficienţa cu care a fost condusă această instituţie. Au fost rezolvate toate solicitările adresate instituţiei în termen legal, am instituit proceduri care au eficientizat funcţionarea autorităţii, am colaborat prompt şi eficient cu toate instituţiile angrenate în combaterea pandemiei, am trimis Ministerului Culturii un proiect de implementare a noii Directive a Serviciilor Media Audiovizuale care ar putea evita declanşarea procedurii de infringement pentru netranspunere corectă şi integrală, am câştigat un proiect pe fonduri europene pentru digitalizarea CNA în valoare de 17 milioane euro care aşteaptă, din păcate, de 2 ani să fie finanţat”, a transmis preşedinta CNA Comisiilor de cultură din Camera Deputaţilor şi Senatului. 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, la finalul şedinţei coaliţiei guvernamentale, că în plenul reunit al Parlamentului urmează să fie respinse rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului şi Consiliului Naţional al Audiovizualului.

"Vom respinge raportul la Avocatul Poporului şi la CNA. Celelalte două rapoarte vor fi votate, vor fi susţinute de grupurile noastre", a arătat Kelemen Hunor, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului şi citată de TVR.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici