Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, şi-a anunţat sâmbătă demisia, relatează Reuters.

6502 afișări
Imaginea articolului Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat

Această decizie vine după ce, potrivit sursei citate, Katalin Novak a fost supusă unor presiuni tot mai mari din cauza graţierii unui bărbat care a ajutat la muşamalizarea unui caz de abuz sexual într-un centru pentru copii.

"Am făcut o greşeală... Astăzi este ultima zi în care mă adresez vouă în calitate de preşedinte", a declarat Novak într-un discurs difuzat de televiziunea de stat.

"Am luat decizia de a acorda graţierea în aprilie anul trecut considerând că deţinutul nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor pe care i-a supravegheat. Am făcut o greşeală, deoarece graţierea şi lipsa de motivare au fost potrivite pentru a declanşa îndoieli cu privire la toleranţa zero care se aplică în cazul pedofiliei", a declarat Novak.

Săptămâna aceasta, partidele de opoziţie maghiare au cerut demisia lui Novak din cauza acestui caz, iar vineri o mie de manifestanţi s-au adunat în faţa biroului acesteia, cerându-i demisia.

În încercarea de a limita efectele politice, premierul Viktor Orban, prin partidul său, Fidesz, care începe campania pentru alegerile europarlamentare din iunie, a depus joi în parlament un amendament constituţional care îl privează pe preşedinte de dreptul de a-i graţia pe cei care comit infracţiuni împotriva copiilor.

Sâmbătă, fostul ministru al Justiţiei din cabinetul Orban, Judit Varga, care era aşteptată să conducă lista Fidesz pentru alegeri şi care a semnat şi ea graţierea, a arătat pe Facebook că va demisiona din funcţia de parlamentar Fidesz, asumându-şi responsabilitatea pentru această decizie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici