Preşedintele Chinei Xi Jinping îl va invita pe Joe Biden la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing

Preşedintele chinez Xi Jinping este posibil să îl invite pe omologul său american, Joe Biden, să participe la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din februarie anul viitor, a relatat joi CNBC, citând două persoane familiare cu acest subiect.

216 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Chinei Xi Jinping îl va invita pe Joe Biden la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing

Sursa foto: profimedia

Potrivit relatării, Xi este posibil să îi transmită invitaţia personală lui Biden atunci când cei doi lideri se vor întâlni în cadrul unui summit virtual, aşteptat să aibă loc săptămâna viitoare.

Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe şi ambasada Chinei la Washington nu au răspuns la întrebările adresate de Reuters pe această temă.

Activiştii şi unii membri ai Congresului au făcut presiuni asupra administraţiei Biden pentru a boicota diplomatic evenimentul, având în vedere că guvernul american a stabilit că oficialii chinezi desfăşoară un genocid împotriva grupurilor etnice musulmane din regiunea sa vestică, Xinjiang.

În octombrie, un grup bipartizan de senatori americani a propus un amendament la un proiect de lege anual privind politica de apărare care ar interzice Departamentului de Stat să cheltuiască fonduri federale pentru a "sprijini sau facilita" participarea angajaţilor guvernului american la Jocuri.

Preşedintele democrat al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a cerut, de asemenea, un boicot diplomatic.

Până în prezent, Casa Albă a păstrat tăcerea în ceea ce priveşte modul în care va aborda Jocurile de la Beijing. Secretarul de stat Antony Blinken a reiterat miercuri că Statele Unite se află în "discuţii active" cu aliaţii şi partenerii cu privire la modul de abordare a Jocurilor.

Cu toate acestea, gradul de acces al delegaţiilor diplomatice rămâne neclar din cauza protocoalelor stricte COVID-19 ale Chinei. Pe fondul pandemiei, Biden nu a participat nici la Jocurile de vară ale aliatului apropiat Japonia, din iulie.

Dar preşedinţii americani nu au călătorit recent în ţările gazdă pentru Jocurile Olimpice de iarnă. Biden a mers în calitate de vicepreşedinte la Jocurile din 2010 de la Vancouver, iar vicepreşedintele Mike Pence a mers la Jocurile de iarnă din Coreea de Sud din 2018, ambele fiind aliaţi puternici ai SUA.

Un secretar de stat adjunct al SUA a mers la Jocurile de iarnă din Rusia în 2014, iar prima doamnă de atunci, Laura Bush, a participat la Jocurile din 2006 din Italia.

Surse au declarat joi pentru Reuters că se aşteaptă ca Biden şi Xi să organizeze summitul lor virtual luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici