Preşedintele Iohannis a discutat cu omologul său polonez Andrej Kiska despre ''injectarea'' Parteneriatului Estic cu o nouă viziune

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, după întrevederea cu preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, că este necesară o abordare strategică cu privire la Parteneriatul Estic şi ''injectarea sa cu o nouă viziune''.

286 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iohannis a discutat cu omologul său polonez Andrej Kiska despre ''injectarea'' Parteneriatului Estic cu o nouă viziune

Preşedintele Iohannis a discutat cu omologul său polonez Andrej Kiska despre ''injectarea'' Parteneriatului Estic cu o nouă viziune (Imagine: presidency.ro)

''Am discutat cu preşedintele Kiska şi aspecte care vizează proximitatea Uniunii Europene şi am căzut de acord că este necesară o abordare strategică cu privire la Parteneriatul Estic, injectarea sa cu o nouă viziune, astfel încât partenerii noştri să fie stimulaţi în dezvoltarea relaţiei cu Uniunea Europeană. Am vorbit în acest context, evident, şi despre Republica Moldova, despre cum putem sprijini mai bine consolidarea proceselor democratice şi a reformelor, astfel încât Republica Moldova să avanseze pe drumul european. Am reafirmat importanţa acordată de România sporirii capacităţii NATO de a răspunde provocărilor actuale de securitate, în contextul evoluţiilor din regiunea Mării Negre, componentă importantă a securităţii euro-atlantice, îndeosebi în contextul actual'', a subliniat Iohannis.

El a precizat că ambii oficiali au apreciat utilitatea reuniunilor în Formatul Bucureşti, care vin în sprijinul discuţiilor şi proceselor la nivel NATO. ''Astfel, am evocat reuniunea la nivel înalt a Formatului Bucureşti care va avea loc în prima parte a anului viitor, pentru a evalua progresele în aplicarea deciziilor Summitului de anul acesta şi pentru pregătirea Summitului care va avea loc anul viitor'', a adăugat Iohannis.

El a felicitat autorităţile de la Bratislava pentru modul în care gestionează Preşedinţia slovacă a Consiliului Uniunii Europen într-o perioadă dificilă şi plină de provocări pentru Uniunea Europeană.

''Summitul informal de la Bratislava din 16 septembrie a lansat un proces de reflecţie asupra direcţiei în care vom îndrepta Uniunea Europeană. Am stabilit cu domnul preşedinte să ne coordonăm în continuare pe acest subiect'', a menţionat şeful statului.

De asemenea, el i-a mulţumit preşedintelui Kiska pentru faptul că Slovacia sprijină constant eforturile României de a adera la spaţiul Schengen, ''asumând-şi această poziţie într-un mod vocal şi activ la nivel european'''.

Kiska a confirmat această poziţie, reiterând ''sprijinul total'' al Slovaciei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici