Preşedintele Klaus Iohannis va adresa, marţi, un mesaj Parlamentului cu privire la modificările legislaţiei penale

Preşedintele Klaus Iohannis se va adresa Parlamentului marţi, de la ora 12.00, aşa cum solicitase, au decis luni membrii Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.

1703 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Klaus Iohannis va adresa, marţi, un mesaj Parlamentului cu privire la modificările legislaţiei penale

Preşedintele Klaus Iohannis vrea să se adreseze marţi Parlamentului (Imagine: Codrin Prisecaru/ Arhiva Mediafax Foto)

"Am discutat (în şedinţa Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere ale Legislativului - n.r.) despre includerea î n ordinea de zi pentru marţi a solicitării preşedintelui României de a se adresa Parlamentuluii. Am hotărât ora 12, conform solicitării pe care a făcut-o domnia sa", a anunţat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"În conformitate cu prevederile art. 88 din Constituţia României, republicată, doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislaţiei penale, precum şi la evenimentele generate de acestea. Vă propun ca data prezentării mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00", a fost mesajul trimis de Iohannis către Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat joi Curtea Constituţională a României cu privire la un conflict instituţional între guvern, instituţiile de justiţie şi Parlament, după ce Executivul a adoptat ordonanţa de modificare a Codurilor Penale

În expunerea de motive, preşedintele Klaus Iohannis arată că decizia adoptării ordonanţei de urgenţă de către guvern este un abuz.

"În consecinţă, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă, al cărei conţinut se îndepărtează atât de la necesitatea unei reacţii prompte, în vederea apărării unui interes public, cât şi de la argumentele prezentate în preambul, Guvernul a acţionat abuziv, arogându-şi competenţe pe care Constituţia nu i le conferă", se arată în sesizare.

De asemenea, şeful statului face referire şi la intenţia de a organiza un referendum.

"Potrivit art. 2 din Constituţie suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum. Totodată, potrivit alin. (2) al aceluiaşi articol, nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. Considerând că unele dintre modificările preconizate au legătură directă cu eforturile României depuse în combaterea fenomenului corupţiei, la data de 24.01.2017 am iniţiat procedura de organizare a unui referendum de interes naţional pe tema: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. În acest sens, am solicitat consultarea Parlamentului care, potrivit Legii nr. 3/2000 are un termen de 20 de zile pentru a formula un punct de vedere. Menţionăm că, până la această dată, Parlamentul nu a transmis acest punct de vedere", a scris preşedintele în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici