Preşedintele PE: România trebuie să facă reforme; Sunt importante măsuri corecte, deşi n-ar aduce popularitate

Preşedintele PE, Jerzy Buzek, a declarat în plenul Camerelor reunite, că România trebuie să facă reforme şi a adăugat că, deşi este posibil ca acest lucru să nu aducă mai multă popularitate politicienilor, este important să fie luate măsuri corecte.

61 afișări
Imaginea articolului Preşedintele PE: România trebuie să facă reforme; Sunt importante măsuri corecte, deşi n-ar aduce popularitate

Preşedintele PE: România trebuie să facă reforme; Sunt importante măsuri corecte, deşi n-ar aduce popularitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jerzy Buzek a spus că în prezent este o datorie de a merge mai departe pe calea reformelor necesare în toate statele membre.

El a spus că, din experienţa proprie referitoare la implementarea unor reforme grele şi dureroase, se simte încurajat să vorbească deschis şi cinstit.

"Nu-mi este uşor să spun ceea ce doresc de fapt să spun, singurul lucru care mă încurajează şi mă îndreptăţeşte să vorbesc deschis şi cinstit cu dumneavoastră este experianţa mea personală de implementare a unor reforme dureroase şi dificile de acum 20 de ani.

Pot să spun astăzi exact ce am spus acum câtva zile în Grecia şi ce sunt gata să spun în Portugalia şi Spania, unde voi merge peste câteva zile, ceea ce am spus şi în Lituania şi Letonia, când am fost într-o vizită oficială toamna trecută, la începutul perioadei de criză pe care au traversat-o ambele ţări: Dragi colegi, primul lucru pe care vreau să vi-l spun este că România trebuie să facă reforme, să se reformeze, este răspunderea noastră comună de politicieni, parlamentari, este răspunderea Parlamentului României împreună cu alte parlamente şi clasa politică trebuie să dea dovadă de spirit de leadership, să promoveze reformele necesare. S-ar putea să nu vă bucuraţi de mai multă popularitate, însă în perioadă de criză este foarte important să luaţi măsurile corecte şi nu să faceţi cea ce este comod, să vă slujiţi ţara şi să nu vă uitaţi la beneficiile pe termen scurt, de partid, beneficiile politice", a spus Buzek.

"Aţi fost puşi la încercare de foarte multe ori, ştiu că reformele sunt dificile şi uneori trebuie plătit un preţ politic mare însă de dumneavoastră depinde să puneţi în aplicare aceste reforme"", a mai spus Buzek.

El a mai spus că odată cu aplicarea reformelor trebuie rezolvate şi alte probleme - corupţia şi trasparenţa, consolidarea statului de drept.

Buzek a mai spus că, în opinia sa, românii "au un loc special printre popoarele Europei, au o istorie specifică, ce se manifestă mai ales în perioade de criză".

El a povestit că în urmă cu zece ani a fost nevoit ca, în calitate de premier al Poloniei, să aplice măsuri dureroase.

"Acum 10 ani, Guvernul Poloniei pe care îl conduceam a fost nevoit să introducă reforme în domeniul sănătăţii, pensiilor, al administraţiei locale, învăţământului şi am fost nevoiţi să închidem 22 din 60 de mine de cărbune în circumscripţia mea electorală. În urma acestei măsuri, peste 100.000 de mineri au rămas şomeri. A fost poate cea mai importantă experienţă a vieţii mele. Aceste reforme au fost profund nepopulare, dar au stat la temelia succesului Poloniei de astăzi. Nu acestea sunt singurele reforme responsabile pentru reuşita din prezent, însă cu siguranţă parte dintre ele au influenţat situaţia actuală a Poloniei", a menţionat Buzek.

Jerzy Buzek a mulţumit de asemenea în mesajul său pentru cuvintele de sprijin şi solidaritate după accidentul de la Smolensk, în care au murit preşedintele Kaczinsky şi alţi 96 de pasageri ai avionului.

Totodată, el a spus că Polonia nu va uita niciodată faptul că România a oferit un adăpost Guvernului de la Varşovia în 1939, tot aşa cum nu va uita oferta de asistenţă militară când Polonia a fost invadată. "E o istorie pe care nu am dori să o vedem repetată, UE ne poate ajuta în acest sens, aşa cum o face de 60 de ani", a conchis el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici