Prima moţiune de cenzură împotriva guvernului a picat: 201 pentru şi un vot împotrivă. Executivul actual rămâne în funcţie

  • Parlamentul dezbate şi votează marţi, 29 iunie, prima moţiune de cenzură împotriva guvernului.
  • Moţiunea este iniţiată de către PSD şi intitulată „România EŞUATĂ”.
7522 afișări
Imaginea articolului  Prima moţiune de cenzură împotriva guvernului a picat: 201 pentru şi un vot împotrivă. Executivul actual rămâne în funcţie
Situaţia după vot: 201 voturi pentru. Erau necesare 234, aşadar moţiunea nu a trecut. S-a înregistrat un singur vot împotrivă.
 
UPDATE 17:35 S-a încheiat votul cu bile.
 
 
 
UPDATE 17:25 Chestorul Senatului, Sergiu Vlad, acuză că a fost agresat fizic de Diana Şoşoacă. „Mă gândesc la plângere penală”
 
UPDATE 16.55 S-au încheiat luările de cuvânt. Începe votul. Acesta este secret, exprimat  cu bile. Parlamentarii din coaliţie au anunţat că nu vor vota. Sunt aşteptaţi chestorii. 
 
UPDATE 16:53 Orban vrea să-şi dea drept la replică. Vorbeşte despre calitatea umană prin comparaţie cu vinul care devine mai bun în timp. Grindeau vine la microfon şi îl atacă. „Normal că nu puteţi vorbi despre altceva decât despre băutură. Aţi recunoscut că aţi pierdut alegerile.”
 
 
UPDATE 16:50 Vorbeşte premierul Florin Cîţu. 
 
„Bunicii mei au murit pe front iar statul şi comuniştii pe care îi apăraţi le-au confiscat proprietăţile. Cei care se opun proprietăţii private nu au ce căuta aici”.
 
„Domnii de la PSD, ce-mi place cum vă îngrijorează sărăcia din România cu cămăşi scumpe, ceasuri de firmă.”
 
 
UPDATE 16:42 Marius Budăi (PSD) se află la tribună. 
 
Deputatul spune că România se afundă în sărăcie. „Pensiile sunt îngheţate, alocaţiile nu sunt majorate. Preţurile la alimente şi medicamente s-au scumpit cu 10%. O guvernare care conduce la sărăcie trebuie trimisă la lada de gunoi a istoriei.”
 
UPDATE 15:38 Diana Şoşoacă  ia cuvântul. 
 
„Această guvernare este inimaginabil de distrugătoare pentru poporul român. 26.000 de oameni au murit, vezi doamne, de COVID, ca să aflăm, de la Ministerul Sănătăii, că doar 217 au murit de COVID”. 
 
Vociferează şi scoate mai mulţi saci negri pe care îi întinde în sală, dar preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, îi taie microfonul, pentru depăşirea timpului. Continuă să vocifereze.
 
 
UPDATE 15:45 Pavel Popescu (PNL) este la tribună.
 
„Urmează pentru PSD 7 ani de sărăcie. Dar 7 ani în care PSD nu mai poate fura, ca să fie 7 ani de belşug pentru România”.
 
 
UPDATE 16:27 Vasile Dâncu (PSD) ia cuvântul: Cîţu este inamicul românilor. 
 
„Mă aşteptam la un discurs cu argumente. Moţiunea este în numele celor de acasă. Prim-ministrul este inamicul populaţiei în acest moment”
 
UPDATE 16:24 Claudiu Târziu (Deputat AUR) vorbeşte de la tribună. „Nu votăm un document, ci votăm pentru căderea guvernului, care sperăm ca astăzi să-şi cânte cântecul de lebădă.”
 
 
UPDATE 16:17 Cosette Paula Chichirău (USR-PLUS) ia cuvântul: „PSD: 30 de ani de furt violent”.
 
„Aţi avut 30 de ani la guvernare. Aţi avut foarte mult timp. Spitalele regionale nu trebuiau să rămână pe hârtie. Autostrăzile nu trebuiau să rămână pe hârtie.” 
 
„Doar 2% din copiii de la ţară ajung la facultate. Ei ajung la cules de căpşuni în străinătate. Ei sunt electoratul dumneavoastră. Unul din doi români moare în spitale. 3 milioane de români trăiesc în sărăcie. 300.000 de copii se duc la culcare flămânzi în fiecare noapte.”
 
„Aţi aruncat gaz pe România, aţi dat foc şi aţi fugit, dar unii nu au putut să fugă prea repede şi au fost prinşi şi au ajuns în închisoare.”
 
 
UPDATE 16:10 Gabriel Andronache (PNL): Nimeni nu va fi obligat să se pensioneze la vârsta de 70 de ani. PSD sperie populaţia în mod nejustificat
 
„Autorii moţiunii au descoperit brusc şi abia în 2021 faptul că mulţi români trăiesc în sărăcie. Ar fi fost bine să fi descoperit asta când au introdus noi poveri fiscale pentru populaţie. România are cel mai mare procent de populaţie cu risc de sărăcie. Găsim în discursul autorilor moţiunii aceleaşi minciuni. (...) Dezastrul din Educaţie li se datorează în totalitate. Slavă lui Dumnezeu că nu am avut un guvern PSD în pandemie. (...) Ştim că vă deranjează că pandemia a fost gestionată responsabil”.
 
UPDATE 16:05 Sorin Grindeanu (PSD) ia cuvântul: „PNRR a fost transformat într-un mare aparat de păcănele. Cei de dreapta sunt nişte ludovici, care merg pe sintagma „după noi, potopul”. În doar 6 luni, guvernul a întors România în timp cu 6 ani. România este condamnată, inevitabil, la „claustraritate”.
 
„Cîţu, un periculos megaloman. Orban – un mare maestru al compromisurilor sulfuroase, dispus să vândă pe oricine şi orice. Barna – penalul de tip nou, obligat să-şi înghită propriile lozinci. Cioloş – o creatură ciudată, un agro-conţopist, altoit de arivismul nemăsurat al celui dispus să pupe orice inel străin”.
 
 
UPDATE 15:45 George Simion (AUR): „Domnul Cîţu este un fricos care a ajuns dintr-o întâmplare nefericită prim-ministrul României. L-a luat domnul Orban de pe stradă, l-a făcut ministru, l-a făcut prim-ministru şi acum vine în faţa Parlamentului să vorbească despre alegerile interne din PNL, când ar trebui să dea raport în faţa românilor. Ar trebui să vă fie ruşine”, spune copreşedintele AUR George Simion.
 
El îl acuză pe Florin Cîţu că este „un fricos”.
 
Premierul Florin Cîţu spune că a devenit obsesia social-democraţilor, care văd în el „cel mai mare inamic al lor, o ameninţare”: „După 25 septembrie va fi şi mai rău pentru dvs. Am tranşat alegerile din PNL. De cine vă e cel mai frică nu scăpaţi”.
 
 
UPDATE 15:30 Ciolacu: Domnule Cîţu, aroganţa nu vă ajută la nimic 
 

„Mai aveţi tupeul să staţi cocoţat acolo şi să le spuneţi românilor cât de bine o duc? Cât de bine le este copiilor fără alocaţii mărite? Cât de bine o duc pensionarii fără majorarea pensiilor? Să le spuneţi milioanelor de români plătiţi cu salariu minim, cât de bine trăiesc cu 2 lei în plus pe zi? Să le spuneţi agricultorilor cât de fericiţi sunt, când îşi aruncă recoltele pe câmp?! Sau antreprenorilor români? Care nu au văzut niciun leu de la Guvern toată pandemia?! Domnule Cîţu, aroganţa nu vă ajută la nimic! Dimpotrivă! Uitaţi-vă în istoria colegilor al cărui preşedinte vreţi să fiţi! Toată gaşca de pedelişti, care sunt în spatele dumneavoastră, au plesnit de aroganţă. Şi au pierdut”, spune Marcel Ciolacu, în cadrul dezbaterilor pe moţiunea de cenzură.

Social-democraţul i-a reproşat premierului „sarabanda împrumuturilor”.

„Ajung atâtea generaţii de sacrificiu! Nu mai creaţi altele! Apropo, domnule încă premier.... Ştiţi cât va plăti fiecare nou-născut în această ţară, ca urmare a împrumuturilor făcute de voi?? 2.500 de euro! 2.500 de euro este datoria cu care pornesc în viaţă”, adaugă liderul PSD.

El le-a reproşat liderilor coaliţiei de guvernare că au „îngenunchiat statul de drept”.

„În urmă cu un an şi jumătate, nu era zi, în care actuala Coaliţie, să nu se bată cu pumnii în piept cu transparenţa, anticorupţia, statul de drept.... În doar un an şi jumătate, aţi ajuns să îngenunchiaţi statul de drept!! Chiar voi,... apostolii dreptăţii! Domnule Orban, domnule Cîţu, domnule Barna, doamna Dragu, Aţi revocat ilegal Avocatul Poporului! Aţi sperat că, aşa, ordonanţele voastre ilegale vor rămâne în picioare... Astăzi, în unanimitat, Curtea Constituţională a României a decis că aţi călcat în picioare Constituţia! Pentru a câta oară domnilor?? Dacă astăzi, când vorbim, aveţi deja acest palmares de încălcări de drepturi şi libertăţi, de ilegalităţi grosolane, oare.... ce veţi face mâine? Veţi da ordonanţă de urgenţă ca actualul preşedinte să aibă trei mandate?? Sau o ordonanţă de urgenţă, ca domnul Barna să nu mai răspundă pentru furtul banilor europeni? Sau veţi desfiinţa direct Parlamentul României şi veţi instaura dictatura??!!! Stimaţi colegi, - da! şi cei care i-aţi sprijinit până acum şi i-ai pus în funcţii, e prea mult! Acest guvern a mers prea departe! E suficient răul făcut! Acest guvern trebuie să plece acasă”, conchide Ciolacu.

 
La momentul transmiterii ştirii, parlamentarii dezbat moţiunea de cenzură iniţiată de senatori şi deputaţi PSD. 
 
PSD s-a ridicat in picioare. Ciolacu, atac la fostul premier: „Domnule Orban. Aţi pierdut alegerile din nou. Aţi revocat ilegal Avocatul Poporului. Azi, în cancelariile europene se vorbeşte despre România”. 
 
 
Dezbaterile pe moţiune sunt în desfăşurare la momentul transmiterii ştirii. 
 
PSD s-a ridicat in picioare. Ciolacu, atac la fostul premier: „Domnule Orban. Aţi pierdut alegerile din nou. Aţi revocat ilegal Avocatul Poporului. Azi, în cancelariile europene se vorbeşte despre România”. 

O guvernare care conduce la sărăcie trebuie trimisă la lada de gunoi a istoriei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici