Primăria Sectorului 1 vrea să cumpere sediul Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza. Imobilul a fost retrocedat în vara anului 2020

Primăria Sectorului 1 din Capitală vrea să cumpere sediul Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” de pe strada General Berthelot, în care în prezent elevii îşi desfăşoară orele de atelier.

513 afișări
Imaginea articolului Primăria Sectorului 1 vrea să cumpere sediul Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza. Imobilul a fost retrocedat în vara anului 2020

Primăria Sectorului 1 vrea să cumpere sediul Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza. Imobilul a fost retrocedat în vara anului 2020

Potrivit unui comunicat al primăriei, Consiliul Local Sector 1 a aprobat luni un proiect de hotărâre privind constituirea unei comisii de negociere în vederea cumpărării acestui imobil de la actualul proprietar. Din comisie fac parte cinci consilieri locali şi doi reprezentanţi ai aparatului de specialitate al primarului Sectorului 1.

Comisia mixtă de negociere îşi va desfăşura activitatea pe o perioadă de cinci luni. La finalul negocierilor, în funcţie de rezultatele acestora, raportul comisiei va fi înaintat spre aprobare finală Consiliului Local al Sectorului 1 în vederea solicitării acordului Consiliului General al Municipiului Bucureşti în vederea achiziţionării imobilului.

„Am decis să iniţiez demersurile pentru achiziţia sediului Liceului de Arte Plastice <Nicolae Tonitza> de pe strada General Berthelot nr. 56-58, care a fost retrocedat, în vara anului 2020, Congregaţiei Jesu. Este locul unde elevii de la acest liceu îşi desfăşoară în prezent atelierele. Vreau să asigur continuitatea procesului educaţional, să avem spaţii dedicate învăţământului şi să păstrez pentru comunitatea locală această clădire emblematică pentru istoria Capitalei”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, Congregaţia Jesu are obligaţia, după retrocedare, de a menţine destinaţia de unitate de învăţământ a acestui imobil pe o perioadă de 10 ani, utilizatorul urmând să plătească o chirie lunară stabilită în conformitate cu legislaţia în vigoare.

„Menţionăm faptul că prin adresa înregistrată la Primăria Sectorului 1 cu numărul 65.706/14.12.2021 Congregaţia Jesu şi-a manifestat disponibilitatea de a vinde acest imobil în vederea păstrării destinaţiei sale de imobil de interes public. În plus, prin adresa înregistrată la Primăria Sectorului 1 cu numărul 875/06.01.2022, conducerea Liceului de Arte Plastice <Nicolae Tonitza> a precizat că este necesară continuarea activităţii educaţionale în imobilul de pe strada General Berthelot nr. 56-58 solicitând în acest sens ajutorul administraţiei locale a Sectorului 1”, a transmis primăaria.

Clădirea de pe strada General Berthelot nr. 56-58 are o istorie veche de peste 120 de ani. Aici a funcţionat, la începutul secolului XX şi în perioada interbelică, şcoala de fete „Sfântul Iosif” - şcoală primară şi liceu de fete - aflată sub patronajul Bisericii Catolice.

După cel de-al Doilea Război Mondial, imobilul a fost naţionalizat de regimul comunist. Astfel, începând cu data de 27 septembrie 1948, aici şi-a desfăşurat activitatea o şcoală tehnică şi un cămin de studenţi. Din 19 iunie 1959, în această clădire a fost mutată Şcoala medie nr. 21 cu predare în limba germană, transformată în Liceul Industrial nr. 21 cu predare în limba germană. Din 8 octombrie 1973, imobilul a fost transferat în administrarea Liceului „Nicolae Tonitza”.

Pe 4 iunie 2020, Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România a retrocedat imobilul către Congregaţia Jesu (fostul Institut "Sânta Maria"), la solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici