Primarii maghiari nu vor renunţa la autonomia Ţinutului Secuiesc

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că mesajul său şi al celorlalţi reprezentanţi maghiari ai administraţiilor publice locale şi judeţene din Harghita şi Covasna pentru şeful statului este că nu vor renunţa niciodată la dezideratul privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

21 afișări
Imaginea articolului Primarii maghiari nu vor renunţa la autonomia Ţinutului Secuiesc

Primarul oraşului Sfântu Gheorghe Antal Arpad (Imagine: Mediafax Foto)

"Aşa cum au spus memorandiştii români la sfârşitul secolului al 19-lea, existenţa unui popor nu se discută, ci se afirmă, cu acest mesaj mergem şi noi, astăzi (sâmbătă), la domnul preşedinte Băsescu, să îi spunem foarte clar că nu vom renunţa niciodată la dezideratul privind autonomia Ţinutului Secuiesc" a declarat, sâmbătă, înaintea întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu, Antal Arpad.

Edilul a spus că acesta este mandatul lor atât din partea populaţiei, cât şi din partea UDMR.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a spus că, chiar dacă preşedintele Traian Băsescu "i-a numit mincinoşi", reprezentanţii maghiari ai administraţiilor publice locale şi judeţene din Harghita şi Covasna au venit la şeful statului ca să discute despre doleanţele cetăţenilor din Ţinutul Secuiesc şi să îi înmâneze personal petiţia care a fost aprobată de mii de oameni, duminica trecută, la Sfântu Gheorghe. Petiţia care va fi înmânată şefului statului este redactată în limba română.

"Noi suntem acasă în Ţinutul Sescuiesc şi domnul preşedinte este oaspetele nostru şi noi suntem nişte domni şi evident că o să îi înmânăm petiţia în limba română", a spus Antal.

Petiţia citită duminica trecută, la manifestaţia organizată la Sfântu Gheorghe de bisericile istorice maghiare, în semn de protest faţă de schimbarea şefior de instituţii deconcentrate de etnie maghiară, care este adresată Preşedinţiei României, Guvernului şi Parlamentului European, include zece solicitări, printre care şi ca Traian Băsescu să îşi retragă declaraţiile privind autonomia teritorială, respectarea proporţiei etnice la alegerea şefilor de instituţii şi autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

În petiţie se arăta că participanţii la "marea adunare din Sfântu Gheorghe" au constatat, după alegerile parlamentare, o amplificare a atitudiniii antimaghiare, venită atât din partea Guvernului, cât şi din partea preşedintelui României.

Citeşte şi:

Sfântu Gheorghe: Manifestanţii îi cer lui Băsescu să-şi retragă declaraţiile privind autonomia

Băsescu: În primăriile deţinute de etnici maghiari se fac epurări ale etnicilor români

Băsescu: În România nu va exista niciodată autonomie teritorială

Băsescu s-a întâlnit cu şefii poliţiei din Covasna şi Harghita

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici