Primarul Capitalei merge la Palatul Victoria pentru a discuta despre termoficare

  • Nicuşor Dan, primarul Capitalei, merge vineri la Palatul Victoria pentru a discuta despre termoficare.
  • Întâlnirea va începe la ora 8.30 la Palatul Victoria.
369 afișări
Imaginea articolului Primarul Capitalei merge la Palatul Victoria pentru a discuta despre termoficare

Primarul Capitalei merge la Palatul Victoria pentru a discuta despre termoficare

Nicuşor Dan se va întâlni cu premierul Nicolae Ciucă, cu miniştrii Energiei, Virgil Popescu, Finanţelor, Adrian Câciu, Dezvoltării, Attila Cseke, şi cu reprezentanţii ELCEN şi Termoenergetica.

Autorităţile caută soluţii la criza termoficării, astfel încât să protejeze cetăţenii de facturile uriaşe. Anterior, Primăria Capitalei a cerut ajutorul Guvernului.

Tot vineri este programată şedinţa de Guvern în cadrul căreia miniştrii ar putea adopta Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Proiectul a fost publicat joi seara.

„Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv;
c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici”, potrivit proiectului de OUG.

Conform documentului, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;
b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienţii.

„În privinţa consumatorilor casnici, care oricum se confruntă cu un nivel de sărăcie energetică dintre cele mai crescute din Europa, în contextul creat de situatia geopolitică şi de explozia preţului la utilităţi, materii prime şi alimente, s-a constatat că se impune prelungirea perioadei în care este necesar să li se acorde sprijin pentru plata facturilor la energie electrică şi gaze naturale. Având în vedere situaţia determinată de creşterea preţului pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale la nivel internaţional, precum şi efectele provocate de aceste creşteri, este necesară menţinerea plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale în perioada urmatoare astfel încât preţurile finale facturate şi plătite de către consumatorul casnic şi non-casnic să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică şi activitatea economică”, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă.

Şedinţa Guvernului va începe la ora 15.00.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici