Primarul Ciucu anunţă dispariţia samsarilor în Sectorul 6: Pentru samsarii de spaţii este stop joc

Consiliul Local al Sectorului 6 a votat un proiect al Administraţiei Comerciale de sector privind modul în care se pot închiria terenuri şi construcţii publice şi private. Acestea vor fi scoase la licitaţie de Primărie şi nu vor mai putea fi subînchiriate.

1165 afișări
Imaginea articolului Primarul Ciucu anunţă dispariţia samsarilor în Sectorul 6: Pentru samsarii de spaţii este stop joc

Sursa foto: Primăria Sectorului 6

„Adio, „şmecheri din comerţ!”. Spaţiile scoase la licitaţie de Primăria Sectorului 6 nu vor mai putea fi subînchiriate la preţuri de 2, 3, chiar 4 ori mai mari”, anunţă Primăria sectorului 6, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, un spaţiu închiriat de la Primărie cu 385 de euro + TVA a fost subînchiriat cu 1.400 de euro + TVA. Altul, închiriat cu 555 de euro, a fost subînchiriat către alţi 4 beneficiari cu câte 1.000 de euro pentru fiecare.

„Până acum, domeniul public şi privat aflat în administrarea Consiliului Local al Sectorului 6 nu beneficia de un cadru legal care să reglementeze posibilitatea închirierii acestuia prin procedura licitaţiei publice. Din totalul spaţiilor aflate în administrarea Primăriei Sectorului 6, sunt închiriate 149. Dintre acestea, 35 sunt subînchiriate. Cel puţin de atâtea se ştie, pentru că, prin vechile contracte semnate, chiriaşii nu au obligaţia să anunţe dacă şi când subînchiriază. Practica de a închiria spaţii de la stat şi de a le subînchiria mai departe la preţuri mai mari va dispărea în Sectorul 6 al Capitalei. De acum, fiecare act de închiriere va conţine reguli stricte şi se aprobă de Consiliul Local”, anunţă Primăria Sectorului 6.

Astfel, valoarea minimă a chiriei va fi stabilită doar în baza unui raport de evaluare, întocmit de către un evaluator autorizat ANEVAR. Apoi, terenul sau construcţia supusă închirierii va fi scoasă la licitaţie publică. Câştigătorul licitaţiei va încheia un contract în care se specifică foarte clar datele de identificare şi valoarea de inventar ale bunului închiriat, destinaţia dată acestuia, durata închirierii, preţul minim al închirierii şi contractul cadru conţinând clauzele contractual obligatorii. În acest fel, se vor asigura principiile transparenţei, concurenţei, se va proteja mediul şi se vor asigura şanse egale tuturor agenţilor economici interesaţi, potrivit sursei citate.

„Acest proiect elimină intermediarii, şmecherii din comerţ. Cine vrea să aibă un business plăteşte direct, prin licitaţie publică deschisă, la Primăria Sectorului 6. La revedere băieţilor deştepţi cu subînchirierile, că erau unii care aveau multe spaţii comerciale. Luau de la noi bunuri publice şi le dădeau mai departe, păstrându-şi un profit. De acum, fiecare act de închiriere va trece prin Consiliul Local. Pentru samsarii de spaţii comerciale este stop joc. Pentru noi, înseamnă transparenţă, banii direct în bugetul local şi un plus pentru comunitate. E doar o stare de normalitate care va începe de azi!”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Primele contracte de închiriere expiră chiar luna aceasta – unul la 14 iunie, altul la 30 iunie 2022. Acestea vor trebuie reînnoite pe noile condiţii votate de consilierii primăriei. Până la finalul anului mai expiră alte 5 contracte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici