Priorităţi PNL: " Stoparea creşterii aberante a salariului minim", interzicerea traseismului politic, scutirea primărilor şi CJ de plata mai multor taxe

PNL a stabilit, sâmbătă, la Neptun, priorităţile legislative pentru sesiunea de toamnă, printre care „stoparea creşterii aberante a salariului minim”, eliminarea ajutorului social pentru persoanele care refuză un loc de muncă, interzicerea traseismului şi introducerea votului electronic.

544 afișări
Imaginea articolului Priorităţi PNL: " Stoparea creşterii aberante a salariului minim", interzicerea traseismului politic, scutirea primărilor şi CJ de plata mai multor taxe

Priorităţi PNL: " Stoparea creşterii aberante a salariului minim", interzicerea traseismului politic

„Avem un proiect pentru eliminarea ajutorului social pentru persoanele care refuză un loc de muncă conform pregătirii sale, un proiect foarte bine primit de societate şi un proiect care penalizează nemunca în societatea românească. Un al doilea proiect important pentru PNL încearcă stoparea creşterii aberante a salariului minim pentru că se pierd foarte multe locuri de muncă în ţara asta prin creşterea din pix a salariului minim”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu, la finalul şedinţei BPN a partidului.

Întrebat dacă salariul minim ar trebui să fie majorat în baza unui algoritm, Dumitrescu a susţinut că PNL propune ca majorarea salariului minim „să nu se mai facă din pix”.

„Nu, propunem să nu se mai facă din pix.(...) Ar trebui să existe corelaţie fie între salariul mediu şi salariul minim sau ar trebui să fie corelat fie cu productivitatea, fie cu inflaţia. Cam cum se face la pesnii, dar în alt algoritm. În orice ţară civilizată trebuie să existe o corelaţie fie cu salariul mediu, fie cu productivitatea şi cu alţi indicatori”, a răspuns Dumitrescu.

PNL îşi propune şi să reducă TVA şi taxele pe muncă, a spus Dumitrescu.

La rândul său preşedinte PNL, Ludovic Orban, a susţinut că în rândul priorităţilor PNL se numără respingerea în Parlament a ordonanţelor care au fost emise de Guvernul Tudose şi care au majorat fiscalitatea şi au „atacat” mediul de afaceri.

De asemenea, liberalii vor să depună proiecte de lege şi pentru interzicerea traseismului politic şi pentru introducerea votului electronic, a spus Orban.

„PNL va iniţia şi va susţine un proiect de lege pentru interzicerea traseismului politic şi la nivel parlamentar, aşa cum a făcut şi la nivelul autorităţilor locale. De asemenea, vom avea ca prioritate proiectul de lege pentru alegerea cu 50% plus 1 a primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene. PNL va înainta şi va susţine un proiect de lege pentru introducerea votului electronic pentru că s-a demonstrat clar că sistemul de vot prin corespondenţă cu preînscriere restrânge dreptul de vot al cetăţenilor români care se află şi muncesc în alte ţări. şi este vorba despre peste trei milioane de cetăţeni români care au trebuie să-şi poată exercita dreptul de vot şi cărora trebuie să li se ofere această capacitate efectivă”, a spus Orban.

Liberalii au anunţat şi depunerea unui proiect de lege care are ca obiectiv îmbunătăţirea relaţiei statului cu cetăţenii şi urmăreşte „să nu mai plimbe cetăţeanul de la Ana la Caiafa”.

„Este un proiect de lege simplu care va spune că orice instituţie care trebuie să acorde un drept solicitat de un cetăţean în baza legii nu mai are dreptul să-l trimită pe cetăţean la alte instituţii publice pentru a obţine diferite informaţii, ci este obligaţia instituţiei respective de a obţine toate informaţiile de la celelalte instituţii de stat deţinătoare ale acestor informaţii, astfel încât să decidă acordarea dreptului către cetăţeni. De asemenea, lucrul acesta este valabil şi pentru firme”, a spus Orban.

Priorităţi PNL privind administraţia locală: 80% din redevenţe, la nivel local şi scutiri de taxe

PNL a stabilit, sâmbătă, priorităţile legislative privind administraţia publică locală, printre care creşterea cotelor din impozitul pe venit, rămânerea a 80% din redevenţe la nivel local şi scutirea primărilor şi CJ de plata mai multor taxe, a declarat vicepreşedintele PNL Florin Roman.

„Am decis astăzi cinci priorităţi clare şi simple pentru administraţia publică locală. (...) Prima se referă la creşterea cotelor din impozitul pe venit de la 41,5% la 44,5% pentru primării şi de la 11,25% la 13,25% la nivelul consiliilor judeţene. Dacă acest proiect devine lege fiecare judeţ din România obţine venituri proprii în medie de trei-patru sute de miliarde de lei vechi, adică echivalentul investiţiilor pe care un consiliu judeţean le face în drumurile judeţene pe parcursul unui an”, a declarat vicepreşedintele PNL Florin Roman, la finalul şedinţei BPN.

De asemenea, PNL vrea ca 80% din redevenţe să rămână la nivel local, a spus Roman.

„O a doua propunere care este agreată şi de Ministerul Dezvoltării, o propunere a PNL, vizează rămânerea a 80% din redevenţe la nivel local. Aşa cum ştiţi se exploatează carieră în zona pârâurilor, maşinile de mare tonaj încarcă peste măsură, intră pe judeţene, crapă drumurile, crapă zidurile caselor iar toţi banii merg la Bucureşti. Aceşti bani trebuie să rămână în cotă de 80% la nivel local pentru repararea şi întreţinerea căilor de acces”, a spus liberalul.

Liberalii au decis să depună şi un proiect care modifică legea Curţii de Conturi, a precizat Florin Roman.

„(...) s-a mai desprins un proiect de lege important care vine în sprijinul primarilor din partea colegului Daniel Zamfir şi anume un proeict de lege care înseamnă normalitate în sensul că trebuie modificată legea Curţii de Conturi pentru cei de la Curtea de Conturi să facă ceea ce trebuie ca să verifice legalitatea şi nu oportunitatea. Nicăieri în lume nu se poate intra peste decizia administrativă a unui consiliu local sau consiliu judeţean liber ales de cetăţeni, Curtea de Conturi trebuie să verifice legalitatea proiectelor pe care le gândesc consilierii locali şi judeţeni”, a spus Roman.

Vicepreşedintele PNL a afirmat că mai multe clădiri ale Ministerului Apărării şi societăţi comerciale din portofoliul AVAS sunt „pur şi simplu părăsite", cerând Guvernului „să dea drumul acestor active către primării şi consiliile judeţene.

„Orice ar spune oricine în ţara aceasta cei mai buni administratori sunt cei din fiecare localitate - primari, preşedinţi de consilii judeţene care ştiu foarte exact cum să şi aducă bani. Nu se cere un ban de la Guvern. Sunt reabilitate aceste clădiri în special prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, sunt fonduri europene pe care le putem atrage. Aceste clădiri sunt trecute în proprietatea primăriilor sau a consiliilor judeţene”, a spus Florin Roman.

PNL pregăteşte şi un proiect de lege care scuteşte primăriile şi consiliile judeţene de plata mai multor taxe.

„La ora actuală o primărie care lucrează la un sistem de alimentare cu apă, de canalizare, care are nevoie de avize, de relocarea unor utilităţi plăteşte sume importante unor alte instituţii ale statului, adică plăteşte avize la inspecţia în construcţii, la apele române, la alte organisme care ţin de organismul român şi practic prin proiectul pe care îl pregătim ne propunem să acordăm primăriilor şi consiliilor judeţene o dispensă, o scutire. Pentru primării şi consiliile judeţene este anormal ca acestea să fie taxate de către statul român pentru lucrările de utilitate publică”, a adăugat liberalul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici