Ludovic Orban: PSD a oferit pelin şi ambrozie care produce alergii. PNL să facă opoziţie dură şi clară/ Dezvoltarea României fără investiţii, o iluzie

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbată, că după şase luni de guvernare PSD a oferit pelin şi ambrozie care produce alergii, deşi a promis că va curge lapte şi miere, cerându-le parlamentarilor PNL să facă opoziţie „dură şi clară” în sesiune care a început.

631 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban: PSD a oferit pelin şi ambrozie care produce alergii. PNL să facă opoziţie dură şi clară/ Dezvoltarea României fără investiţii, o iluzie

Ludovic Orban: PSD a oferit pelin şi ambrozie care produce alergii. PNL să facă opoziţie dură şi clară

“Sesiunea parlamentară care a început ieri este o sesiune parlamentară, după părerea mea, extrem de importantă pentru evoluţia României. Nu cred că în 27 de ani de democraţie a existat o situaţie atât de gravă aşa cum este situaţia de astăzi a României. Un partid politic a promis în campanie că vor curge râuri de lapte şi miere şi la şase luni după preluarea puterii nu numai că nu oferă lapte şi miere României, ci oferă pelin şi ambrozie, dar nu ambrozia care era hrana zeilor, ci ambrozia care produce alergie”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la Neptun, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional.

Ludovic Orban a afirmat că, după Ordonanţa 13 şi după ce a validat sloganul "noaptea ca hoţii", PSD are ca principală preocupare să ia cât mai multe piei de pe oamenii care produc în România.

“Această politică este o politică de distrugere economică. Uitaţi-vă la datele de pe primele şase luni şi veţi vedea dimensiunea dezastrului - creşterea deficitului balanţei comerciale cu peste 30%, existenţa unui deficit bugetar de 6,2 miliarde, încasări mai mici la bugetul statului cu 5 miliarde, scăderea investiţiilor pe totalul economiei investiţiilor private cu peste 12%, scăderea dramatică a investiţiilor publice, nu se mai poate vorbi despre un Guvern care să susţină investiţiile publice”, a spus Orban.

Orban le-a cerut parlamentarilor PNL ca în această sesiune parlamentară să fie „coloana vertebrală a opoziţiei” la măsurile propuse de PSD care” riscă să pună pe butuci economia românească”.

“În afară de opoziţia dură şi clară pe care o aştept din partea dumneavoastră ca şi parlamentari ai PNL trebuie să devenim ca partid politic un izvor de propuneri legislative care într-adevăr să facă diferenţa între noi şi partidul de guvernământ, să arate ce fel de Românie ne dorim noi în comparaţie cu România coruptă, sărăcită în mod programat şi aflată într-o stare de dominaţie de tip feudal pe care o oferă partidul de guvernământ”, le-a transmis Orban parlamentarilor liberali.

Orban: Autorităţile locale să aibă o autonomie reală; PNL să depună proiecte de lege

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbată, că autorităţile locale trebuie să beneficieze de o autonomie reală, afirmând că ordonanţa 28 trebuie modificată pentru că în nicio ţară civilizată un ministru nu poate să decidă „pe şestache” ce proiecte de investiţii să fie finanţate.

„Ne dorim o Românie care să se bazeze pe autorităţi locale puternice care să beneficieze de o autonomie reală, care să beneficieze de resursele necesare pentru a aplica politicile de dezvoltare, fără a fi obligate autorităţile locale să stea cu mâna întinsă la Guvern”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban le-a transmis liberalilor că trebuie să depună în Parlament proiecte de lege care să susţină această viziune.

„Proiectul de lege referitor la creşterea cotelor şi sumelor care se fac surse de venit la bugetele locale din impozitele pe venit şi pe TVA. Există proiectul de lege privitor la utilizarea redevenţelor nu numai ca surse de finanţare a bugetului de stat, ci finanţarea autorităţilor locale din localităţile unde există aceste exploataţii ale zăcămintelor subsolului – să se facă surse de venit la bugetele locale pentru că toate operaţiunile de ecologizare, toate operaţiunile de reparare a drumurilor pe care sunt transportate toate materialele trebuie suportate de autorităţile locale. şi ele trebuie să aibă resursele necesare din redevenţele pe care le plătesc companiile care exploatează bogăţiile subsolului”, a susţinut Orban.

Orban a spus că PNL trebuie să susţină „clar şi răspicat” transferul activelor deţinute de stat pe raza localităţilor, fie că sunt terenuri ale ADS, parcuri în administrarea Romsilva, clădiri sau de alte tipuri de active „prost administrate de stat”, care împiedică realizarea proiectelor de dezvoltare locală şi care ar putea să constituie un suport pentru comunităţile locale care să pună în practică toate proiectele de dezvoltare.

Liderul liberalilor afirmat că ordonanţa 28 trebuie modificată.

„Trebuie să modificăm ordonanţa 28 – nu există nicio ţară în lumea civilizată în care un ministru, pe şestache, să decidă ce proiecte de investiţii să fie finanţate în localităţile României. Trebuie schimbate radical procedurile care sunt folosite pentru alocarea fondurilor europene: proceduri clare, criteriile în baza cărora se stabilesc proiectele care urmează să fie finanţate, depolitizarea mecanismului de decizie în ceea ce priveşte alocarea resurselor de dezvoltare de la bugetul de stat către comunităţile locale”, a spus Orban.

Orban: PNL să ofere un răspuns la problemele din educaţie; Investiţiile sunt ţinute la graniţă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbată, că PNL trebuie să ofere un răspuns la problemele cu care se confruntă sistemul de educaţie, afirmând că învăţământul dual este cea mai bună soluţie pentru a relansa învăţământul profesional şi a asigura mâna de lucru necesară pentru dezvoltare.

„Unul dintre domeniile esenţiale în care trebuie să venim cu propuneri legislative care să ofere un răspuns la problemele care există în societatea românească este domeniul educaţiei. Din păcate, la ora actuală, sistemul de educaţie se confruntă cu o gravă criză, iar această criză nu este numai proasta salarizare a profesorilor şi a cadrelor didactice. Principala problemă pe care o avem este neracordarea sistemului de educaţie cu realităţile din economie şi societate, cu piaţa muncii. Faptul că de pe băncile şcolilor nu ies tineri care să fie pregătiţi să facă faţă competiţiei de pe piaţa muncii. Am creat fabrici de diplome în care cei care absolvă, într-o proporţie de peste 50%, nu-şi găsesc loc de muncă în disciplina pe care au absolvit-o”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la finalul şedinţei BPN.

Ludovic Orban a afirmat că în ultimii 15 ani învăţământul profesional a fost „complet distrus”.

„(...) România nu mai există meseriaşi. O mare parte din investiţiile care ar putea să vină în România sunt ţinute la graniţă din cauza lipsei mâinii de lucru calificate pentru că a vrut Cati Andronescu şi cu universitarii grupaţi în jurul ei să distrugă învăţământul profesional astfel încât să aibă carne de tun pentru facultăţile create pe bandă rulantă după Revoluţie numai pentru a genera o falsă formă de educare la nivel superior”, a spus Orban.

Liderul PNL a susţinut că învăţământul dual este soluţia care deja funcţionează în România, chiar şi în absenţa unei legislaţii aferente.

„Este cea mai bună soluţie pentru a relansa învăţământul profesional, pentru a putea realiza înzestrarea liceelor tehnologice şi a şcolilor profesionale sau a şcolilor de arte şi meserii care există în România. Altfel, vă spun de acum, nu vom putea sigura mâna de lucru necesară care este suportul pentru dezvoltarea economică şi care este mijlocul prin care putem să atragem investiţiile în România”, le-a transmis Orban aleşilor PNL.

Orban: Dezvoltarea României fără investiţii, o iluzie. Parazitismul economic să fie eliminat

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, că dezvoltarea României fără investiţii este o iluzie, afirmând că liberalii trebuie să susţină investiţiile private şi publice şi să elimine „parazitismul economic” pentru a rezolva crizele de pe piaţa muncii.

„Dezvoltarea României fără investiţii este o iluzie. Noi, ca partid naţional liberal, trebuie să facem tot ceea ce ţine de noi pentru a susţine investiţiile private şi publice. Oricine vrea să pună pe picioare o afacere în România, o afacere legală, indiferent că este român sau că este companie străină, trebuie să găsească în PNL un susţinător şi un apărător al intereselor. România are nevoie de o legislaţie stabilă, România are nevoie în primul rând de o legislaţie fiscală stabilă, are nevoie de predictibilitate, are nevoie de un mediu prietenos care să confere celor care investesc şi care au afaceri în România o relaţie prietenoasă cu statul. Ceea ce nu se întâmplă astăzi”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a susţinut că Guvernul frânează dezvoltarea economică.

„În fiecare zi, Guvernul mai inventează câte o taxă. La ora actuală, niciun român şi nicio companie din România nu ştie la ce să se aştepte din partea acestui Guvern: ce taxe va mai inventa, ce impozite va mai inventa, ce proceduri stupude va mai inventa pentru a crea o frână în dezvoltarea economică şi pentru a ciupi nişte bani suplimentari pentru a acoperi găurile din buget. (...) Pe oamenii ăştia nu-i interesează să meargă economia, pe oamenii ăştia nu-i interesează să-i ţină pe români în ţară. Cred că ei se şi bucură atunci când românii pleacă la muncă în străinătate pentru că scapă de nişte alegători de dreapta care nu ar vota niciodată cu ei. Cred că partidul de guvernământ s-ar bucura dacă în ţară numai funcţionarii şi pensionarii, care sunt corpurile care le asigură votul determinant în România”, a spus liderul PNL.

Orban le-a transmis parlamentarilor PNL că dezvoltarea economică trebuie să fie un obiectiv fundamental în activitatea pe care o au.

Preşedintele liberlilor a susţinut că una din soluţiile de rezolvare a crizelor de pe piaţa muncii este aceea de a elimina „parazitismul economic”, susţinând proiectul anunţat de Florin Roman care prevede sistarea ajutorului social pentru cei care refuză un loc de muncă oferit de agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă.

„Eu aş adăuga chiar pentru cei care refuză să participe la un curs de recalificare care să-I înzestreze cu abilităţile necesare unei noi meserii care să fie căutate pe piaţă. Cred că este un lucru normal şi firesc”, a adăugat Orban.

Orban: Dacă ajungem la guvernare va trebui să îi dăm afară pe toţi cei angajaţi de PSD

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, că administraţia publică trebuie regândită, afirmând că dacă PNL ajunge la guvernare va trebui să concedieze toţi funcţionarii angajaţi de PSD pe "pile şi cumetrii politice".

„Trebuie să regândim administraţia. O administraţie suplă, simplificată, cu funcţionari de carieră care îşi fac meseria, o administraţie fără politruci introduşi pe uşa din dos a instituţiilor pe baza relaţiilor politice. Dacă ajungem la guvernare probabil va trebui să îi dăm afară pe toţi cei angajaţi de PSD pe bază de pile, relaţii şi cumetri politice”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat că toate instituţiile politice trebuie să fie restructurate.

„Nu poţi să ai un guvern cu 29 de ministere. În ce ţară din UE există un guvern cu 29 de ministere? 15-16 ministere maximum posibil. Avem o mulţime de agenţii care se calcă pe bătături, în care majoritatea oamenilor nu fac altceva decât să-şi justifice existenţa fără niciun fel de rol în societate, dimpotrivă îi frânează pe oamenii care au iniţiativă în societate, care au iniţiativă indiferent că este economică şi socială”, a spus Orban.

Liderul PNL a susţinut că statul trebuie să transfere responsabilităţi către societatea civilă.

„Trebuie să începem să gândim un mecanism de transfer al responsabilităţilor de la structurile administraţiei către parteneri din societatea civilă indiferent că sunt patronate, organizaţii neguvernamentale în domeniul mediului, în domeniul protecţiei sociale, în orice fel de alt domeniu. Nu pot să înţeleg de ce statul trebuie să se ocupe de toate şi de ce nu poate să delege, să transfere competenţe şi atribuţii către structuri ale societăţii care sunt mult mai eficiente şi mult mai bine organizate”, a adăugat Orban.

Orban le-a spus parlamentarilor PNL că au datoria de a veni cu legi care să asigure o democraţie reală în România, precum legea care să interzică traseismul politic al deputaţilor şi senatorilor.

„(...) Oamenii s-au săturat de parlamentari care sunt aleşi care îşi schimbă partidul politic în funcţie de cum bate vântul şi în funcţie de interesele personale. La finalul fiecărei legislaturi procentul parlamentarilor care şi-au schimbat partidul în raport cu partidul care au fost aleşi a depăşit 20 de procente. Democraţia reprezentativă nu poate să funcţioneze în condiţiile în care noi acceptăm trădarea pentru că un parlamentar care schimbă partidul politic trădează pe cetăţenii care le-au acordat votul şi nu face altceva decât să denatureze democraţia reprezentativă. Trebuie să susţinem cu tărie, indiferent de ce argumente se folosesc în spaţiul public, interzicerea migraţiei politice la nivel parlamentar”, a spus Orban.

Liderul PNL le-a solicitat liberalilor să facă o campanie publică pentru susţinerea proiectului privind alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi şi să se "bată" pentru introducerea votului electronic.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici