Orban, către premierul Tudose: Unde să îşi ţină românii banii, Terente? Să îi ţină sub saltea?/ Contul separat de TVA şi supracciza la combustibili, efecte grave

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a comentat, vineri, declaraţiile premierului Mihai Tudose privind băncile, comparându-l pe acesta cu banditul Terente şi afirmând că în ţările civilizare oamenii apelează la bănci, nu îşi ţin banii „sub saltea, la ciorap sau în borcan”.

Urmărește
1705 afișări
Imaginea articolului Orban, către premierul Tudose: Unde să îşi ţină românii banii, Terente? Să îi ţină sub saltea?/ Contul separat de TVA şi supracciza la combustibili, efecte grave

Orban, către premierul Tudose: Unde să îşi ţină românii banii, Terente? Să îi ţină sub saltea?

„În toate ţările civilizate băncile reprezintă inima economiei capitaliste, a economiei libere de piaţă. Băncile sunt izvor de capital, sunt locurile unde oamenii îşi depun banii pentru a-i ţine în singuranţă şi pentru a obţine venituri suplimentare de pe urma depozitelor pe care le depun. Este inacceptabil pentru un premier al unei ţări europene în mileniul al treilea să le spună cetăţenilor să nu îşi depună bani în bănci. În toată lumea asta s-a ajuns în ţările civilizate ca ca din rulajul total peste 90% să se facă prin bănci. Circulaţia banilor prin bănci este în general un instrument care ajută statul şi care practic luptră împotriva evaziunii fiscale”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, finalul Biroului Politic Naţional al PNL.

Ludovic Orban l-a comparat pe Mihai Tudose cu banditul Terente. „Unde să îşi ţină românii banii, Terente? Să îi ţină sub saltea, la ciorap, sau în borcan, înveliţi în elastic? În lumea civilizată banii nu mai circulă cash. În lumea civilizată oamenii apelează la bănci. În lumea civilizată băncile sunt acelea care finanţează economia. Ce s-ar face guvernul condus de dumneavoastră dacă nu ar avea băncile? Pentru că dumneavoastră v-aţi împrumutat cu peste 18 miliarde exact de la aceste bănci pe care le atacaţi sistematic”, a întrebat Orban.

Liderul PNL a susţinut că liberalii resping „comportamentul inacceptabil” al premierului. „Ce vreţi să faceţi cu aceste atacuri absolut imbecile împotriva sistemului bancar? Vreţi să creaţi o criză politică în România? Vreţi să determinaţi retrageri masive de la bănci astfel încât să se creeze o criză economică artificială numai pornită din tembelismului unui om care a ajuns premier fără să aibă abecedarul economic la bază? Categoric respingem acest comportament inacceptabil pentru un om care se află în fruntea unui guvern, al unei ţări europene în mileniul al treilea”, a conchis Orban.

Orban: Contul separat de TVA şi supraacciza la combustibili, efecte grave; Terente, la Palatul Victoria

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, că tâlharul Terente „s-a mutat din bălţile Brăilei la Palatul Victoria”, criticând contul special pentru plata TVA şi supraacciza la combustibili şi afirmând că liberalii vor ataca la CCR legea de adoptarea a OUG privind contul special de TVA.

„Tâlharul Terente s-a mutat din bălţile Brăilei la Palatul Victoria şi în loc să-I jefuiască pe trecătorii din Brăila, îi jefuieşte pe toţi românii. Încă de la instalare, Guvernul Tudose nu face altceva decât să inventeze noi acte normative prin care să ia încă o piele de pe românii care muncesc. Iată că, în ciuda opoziţiei vehemente a mediului de afaceri, în ciuda opoziţiei noastre, a PNL, extrem de raţională şi cu argumente, Guvernul a emis două acte normative care vor genera efecte extrem de grave în economie”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Preşedintele PNL a criticat instituirea unui cont special pentru plata TVA şi reintroducerea accizei la combustibil.

„PNL este categoric împotriva introducerii contului special pentru plata TVA. Singura ţară din Europa în care este aplicată această măsură este Italia, dar ea este aplicată numai pentru companiile care au contracte cu statul, nicidecum pentru alte categorii de companii”, a spus Orban.

Liderul PNL a afirmat că România este prima ţară în care se face „un experiment” pe mediul de afaceri prin introducerea unui sistem de plată a TVA care creează grave prejudicii companiilor şi care va fi exact cum a fost impozitul pe bacşiş inventat de Guvernul Ponta.

„Va fi un sistem neaplicabil, care din păcate, dacă PSD persistă în această intenţie criminală, va genera efecte extrem de grave în economie, ducând la închiderea multor companii, ducând practic la îngreunarea activităţii foarte multor companii, ducând la creşterea costurilor de finanţare datorită unei măsuri care nu va reuşi să crească încasările la TVA şi nu va face altceva decât să-I penalizeze pe bunii platnici şi nu-I va afecta în niciun fel pe rău-platnicii care au făcut evaziune pe TVA”, a spus Orban.

Liberalii vor ataca la CCR legea de adoptarea a OUG privind contul special de TVA după ce va fi adoptată de Parlament, a spus Orban, precizând că PNL nu va mai apela la Avocatul Poporului.

Cât priveşte supraacciza la combustibil, Orban a susţinut că „încă dinainte de a intra în vigoare (măsura-n.r.) deja se simte la preţul la pompă”.

„Să dai declaraţii că creşterea accizei la combustibil nu va afecta preţul la pompă sau că nu va afecta economia arată un analfabetism economic de neacceptat pentru nişte oameni care vor să guverneze România”, a spus preşedintele PNL.

Efectele creşterii accizei vor fi foarte grave, a afirmat Orban, susţinând că măsura va afecta economia în ansamblu prin creşterea costurilor de transport pentru toate produsele, se va simţi în creşterea preţurilor la toate produselor.

„Acest lucru va duce la erodarea puterii de cumpărare a populaţiei, va duce la creşterea inflaţiei şi lucrul acesta este deja dovedit că va duce la creşterea inflaţiei pentru că Banca Naţională a revizuit inflaţia pentru anul în curs de la 1,4 la 1,9, iar după opinia noastră după toate mişcările făcute de Guvern de fapt acest Guvern îşi doreşte creşterea inflaţiei pentru că prin inflaţie rodează puterea de cumpărare a veniturilor cetăţenilor, în schimb le creşc veniturile la buget”, a spus Orban.

Primul-ministru Mihai Tudose a declarat, marţi, la România TV, că a avut o experienţă neplăcută cu băncile şi că refuză ca salariul să-i fie pus pe card pentru ca banca să nu beneficieze de comision la fiecare retragere, Tudose afirmând că ”nu-l merită”.

Întrebat de ce nu are niciun cont bancar, Mihai Tudose a răspuns: ”Am refuzat să-mi pun leafa pe card ca să-i dau băncii câte doi ani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să-i dau. Consider că nu-i merită.”

Când i s-a atras atenţia că s-ar putea crede că recentele sale critici la adresa băncilor ar fi expresia unei atitudini subiective, premierul a admis că a existat un episod neplăcut în relaţia cu o bancă. ”Personal, eu am avut nişte experienţe cu băncile. Am avut un cont în bancă cu o sumă minoră, 500 de dolari, şi după doi ani m-a sunat banca să-mi spună nu doar că nu mai am am banii, ci că mai trebuie să mai dau eu 50 de dolari că de fapt comisionul cu care au avut grijă de ei, i-au păzit, i-au dus la toaletă noaptea sau le-au dat să bea apă când le era sete a mâncat fondul şi trebuie să mai aduc şi eu nişte bani de acasă. Din momentul ăsta eu am zis «Iertaţi-mă, dar Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun»”, a relatat Tudose.

Primul-ministru Mihai Tudose a exprimat, în mai multe rânduri, dubii legate de exactitatea raportărilor făcute de bănci privind situaţia lor financiară, adăugând că este posibilă chiar avertizarea populaţiei în legătură cu siguranţa depozitelor la băncile care au declarat pierderi ani la rând.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici