PRM cere referendum naţional, pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc

PRM cere organizarea unui referendum naţional, în 22 noiembrie, concomitent cu alegerile prezidenţiale, în care cetăţenii să decidă prin "da" sau "nu" în privinţa "pretenţiilor UDMR vizând autonomia teritorială pe criterii etnice a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş".

66 afișări
Imaginea articolului PRM cere referendum naţional, pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc

PRM cere referendum naţional, pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc (Imagine: Mediafax Foto)

Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a declarat că Guvernul ar trebui să stabilească, prin ordonanţă de urgenţă, "obligativitatea participării la acest referendum naţional a tuturor românilor cu drept de vot, din ţară şi străinătate", iar cei care nu participă la vot să fie sancţionaţi cu amendă de 1.000 de lei.

"Având în vedere pericolul foarte mare vizând integritatea teritorială a României şi ţinând seama de faptul că poporul român trebuie să pună piciorul în prag la acţiunile iredentismului maghiar este necesar ca, în 14 septembrie, preşedintele României care va adresa un mesaj Parlamentului să ceară aprobarea senatorilor şi deputaţilor pentru organizarea unui referendum naţional în 22 noiembrie pe tema autonomiei aşa-zisului Ţinut Secuiesc", a afirmat Funar.

Acesta a adăugat că românii vor putea să decidă prin "da" sau "nu" în privinţa "pretenţiilor UDMR vizând autonomia teritorială pe criterii etnice a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş", care constituie Ţinutul Secuiesc, iar rezultatul să fie transmis forurilor europene, "să se ştie că poporul român nu vrea autonomia Ţinutului Secuiesc".

De asemenea, Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului ar trebui să decidă organizarea unei şedinţe comune unde directorii SRI şi SIE, precum şi procurorul general al României să informeze Parlamentul în legătură cu "acţiunile organizate de Ungaria şi UDMR vizând dezmembrarea teritorială a României".

"Sub conducerea Parchetului, Poliţia şi Jandarmeria trebuie să procedeze la confiscarea armelor şi muniţiilor aflate ilegal asupra multor membri ai UDMR şi să dezarmeze formaţiunile paramilitare ungureşti de pe teritoriul României", susţine Funar.

Potrivit acestuia, prin organizarea simultană a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului naţional, "participarea la vot a alegătorilor români va creşte de la 25 la sută la peste 95 la sută".

Secretarul general al PRM a spus că nu este vorba de Ţinutul Secuiesc, ci de "Ţinutul Unguresc", în condiţiile în care "la recensământul din 2002 s-au declarat secui doar 284 de persoane".

"Cum poţi face o ţară cu 284 de secui?", s-a întrebat Funar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici