PRM va face recurs la decizia Curţii de Apel

PRM va face recurs la decizia Curţii de Apel de menţinere în vigoare a HG privind colegiile uninominale, a anunţat, joi, liderul PRM Lucian Bolcaş

18 afișări
Imaginea articolului PRM va face recurs la decizia Curţii de Apel

Liderul PRM, Lucian Bolcaş (Imagine: Mediafax Foto)

Bolcaş a spus că nu se poate pronunţa asupra deciziei Curţii de Apel Bucureşti, pentru că nu cunoaşte temeiurile juridice pentru care instanţa a respins cererea, şi nu poate face supoziţii. Acesta a precizat însă că PRM îşi va continua demersul şi va declara recurs în termenul legal.

"Sunt prea multe şi prea evidente toate nelegalităţile hotărârii de Guvern", a declarat Bolcaş.

Acesta a ţinut să sublinieze că s-a judecat o simplă cerere de suspendare şi nu fondul, adică cererea de anulare a HG privind delimitarea colegiilor uninominale, aceste lucru urmând a fi hotărât în 11 noiembrie.

Întrebat cum comentează afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu care a spus că dacă "avizul" primit de la consilierii săi de la Cotroceni în legătură cu Hotărârea de Guvern se va dovedi greşit, aceştia vor rămâne fără loc de muncă, Bolcaş a explicat: "Nu pot să contrazic un om care-mi dă dreptate".

Curtea de Apel Bucureşti a respins, joi, ca neîntemeiată, cererea PRM de suspendare a Hotârârii de Guvern care delimitează colegiile uninominale pentru alegerile parlamentare. Soluţia poate fi atacată cu recurs în cinci zile, la instanţa supremă.

PRM a contestat la Curtea de Apel Bucureşti, în septembrie, în contencios administrativ, hotărârea de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale în vederea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lunii noiembrie.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, miercuri, cererile de intervenţie în proces ale Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), candidatei PNL la Camera Deputaţilor Alina Gorghiu şi a lui Corneliu Petre, acesta din urmă susţinând că a făcut cererea în numele ordinii de drept.

Guvernul, MIRA şi Gorghiu au cerut instanţei să respingă cererea de suspendare a hotărârii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, arătând că o serie de instituţii sunt implicate deja în procedura electorală.

Candidata PNL a ridicat în faţa instanţei excepţia lipsei de interes la Partidul România Mare (PRM), instanţa urmând să dea o soluţie în privinţa excepţiei odată cu cea privind suspendarea efectelor Hotărârii de Guvern (HG) privind delimitarea colegiilor uninominale.

Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş a susţinut că Gorghiu a ridicat excepţia dintr-o confuzie, pentru că actorul principal în votul uninominal rămâne partidul politic.

În privinţa cererii de suspendare a hotărârii de Guvern, reprezentantul PRM a susţinut că menţinerea acestui act normativ ar crea un prejudiciu foarte mare, arătând că în Monitorul Oficial din 1 septembrie este publicat bugetul pentru organizarea alegerilor, de 100 de mii de miliarde de lei, şi că organizarea procesului electoral potrivit HG contestate ar duce la perturbarea organelor de stat.

Bolcaş a mai spus în faţa judecătorilor că HG privind colegiile uninominale încalcă prevederile legii electorale, reprezentantul PRM explicând că Guvernul a stabilit colegiile uninominale fără a ţine seama de o comisie specială parlamentară, în Capitală şi în judeţele Satu Mare şi Constanţa.

Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş a depus, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti, şi o copie care conţine declaraţia făcută de preşedintele Traian Băsescu în plenul Parlamentului, în sprijinul acţiunii de suspendare a executării Hotărârii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

El a invocat declaraţia preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia Hotărârea Guvernului prin care se stabilesc colegiile uninominale "pare a nu respecta rigorile legii, ceea ce periclitează chiar introducerea noului sistem de vot şi poate genera confuzie", făcută miercuri, în plenul Parlamentului.

Totodată, Bolcaş a depus şi o copie a declaraţiei unui secretar de stat din Miniterul Internelor şi Reformei Administrative. Bolcaş a spus că aceste declaraţii confirmă inadvertenţele din Hotărârea de Guvern.

Bolcaş a mai spus că Guvernul şi-a permis să elaboreze Hotărârea de Guvern bazându-se pe deciziile Comisiei parlamentare privind Codul electoral, care însă nu finalizase delimitarea tuturor colegiilor. Acesta a precizat că Guvernul putea să rectifice inadvertenţele dacă ţinea cont de plângerea prealabilă depusă de PRM la Executiv.

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că atitudinea manifestată de preşedintele României atunci când şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti şi în condiţiile în care instanţa de judecată nu a pronunţat încă o hotărâre este inacceptabilă.

"Exprimarea neechivocă a preşedintelui României, în sensul că hotărârea Guvernului în legătură cu care se desfăşoară judecata cuprinde elemente de ilegalitate, reprezintă o gravă atingere adusă autorităţii judecătoreşti şi principiilor constituţionale privind independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat", informează CSM.

Guvernul intenţiona să se reunească, joi, în şedinţă extraordinară în care să adopte noi acte normative pentru organizarea alegerilor parlamentare în sistem uninominal, în cazul în care solicitarea PRM de suspendare a hotărârii privind colegiile uninominale ar fi fost acceptată în instanţă.

Secretarul de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative Victor Paul Dobre l-a informat pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii alegerilor şi o nouă hotărâre de Guvern privind trasarea colegiilor uninominale, care ar urma să fie adoptate într-o şedinţă extraordinară a Executivului dacă instanţa acceptă solicitarea PRM, au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, surse ministeriale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici