Programul Anghel Saligny. USR PLUS a depus 16 amendamente

Parlamentarii USR PLUS au depus 16 amendamente la Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

415 afișări
Imaginea articolului Programul Anghel Saligny. USR PLUS a depus 16 amendamente

Programul Anghel Saligny. USR PLUS a depus 16 amendamente

Amendamentele au în vedere cu prioritate asigurarea transparenţei procesului de alocare a fondurilor, stabilirea unor mecanisme corecte şi eficiente de finanţare a proiectelor conform nevoilor locale reale precum şi respectarea unor standarde de calitate a lucrărilor, astfel încât banii publici să nu fie risipiţi.

„USR PLUS susţine dezvoltarea României. Vrem ca fiecare leu cheltuit din banul public să aducă o schimbare în bine reală la nivelul comunităţilor locale, nu să-i îmbogăţească pe baronii locali şi firmele care, de obicei, căpuşează bugetul de stat sau pe cele locale. Vrem să ne asigurăm că Anghel Saligny este un program pentru dezvoltarea reală a ţării, nu încă un PNDL cu un alt nume. Vrem ca toate criteriile generale să fie cuprinse în lege şi nu în norme, pentru a reduce riscul unor abuzuri, reglementarea lor la acest nivel, atrăgând pe lângă răspunderea administrativă, disciplinară, şi eventuala răspundere civilă şi sau penală, după caz”, spune Radu Mihail, liderul grupului USR PLUS din Senat.

USR PLUS arată într-un comunicat că nu poate trece cu vedere că modalitatea de atribuire propusă prin OUG, respectiv listă aprobată prin ordin de ministru, este cel puţin similară PNDL 1 şi 2, respectiv CNI, existând riscul real ca selectarea beneficiarilor să fie făcută exclusiv pe baza dorinţei ministrului în funcţie, atâta timp cât finanţarea nu acoperă în totalitate nevoia/cererea.

„De asemenea, pentru a creşte transparenţa evaluării, de o manieră similară cu evaluările care se fac pentru finanţările asigurate din Programe operaţionale, propunem publicarea punctajelor obţinute. Informaţiile cerute a fi publicate prin amendamente vor permite monitorizarea eficienţei modului în care s-au cheltuit banii publici”, transmit reprezentanţii formaţiunii politice.

Amendamentele prevăd, printre altele, că beneficiarii programului ar avea obligaţia să raporteze lunar în sistemul naţional de raportare – Forexebug toate informaţiile necesare monitorizării şi finanţării prin program a obiectivelor de investiţii finanţate prin Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" sau că, dacă beneficiarii nu transmit documentele necesare încheierii contractelor de finanţare în termen de 2 ani de la aprobarea listelor obiectivelor de investiţii, obiectivul de investiţii pentru care nu au fost transmise documentele va fi eliminat din listă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici