Programul de Guvernare a fost depus la Birourile Permanente. Ce promite Guvernul

Programul de Guvernare al Cabinetului Cîţu promite că datoria publică nu va depăşi pragul de 60% din PIB, creşterea colectării veniturilor din accize, TVA şi taxe vamale, reforma ANAF, reformarea sistemului fiscal-bugetar şi modernizarea infrastructurii

2884 afișări
Imaginea articolului Programul de Guvernare a fost depus la Birourile Permanente. Ce promite Guvernul

Programul de Guvernare a fost depus la Birourile Permanente

Premierul desemnat, Florin Cîţu, a depus miercuri dimineaţă, la Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, programul de guvernare şi lista miniştrilor cabinetului.

Coaliţia spune, în document, că nu va majora sau introduce noi impozite şi taxe. În etapa actuală, principalul efort va fi făcut pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor, prin: 

  • eliminarea distorsiunilor şi lacunelor ce permit minimizarea poverii fiscale, asigurându-se corectitudinea şi echitatea în sistem;
  • simplificarea regulilor şi debirocratizare, pentru a facilita conformarea voluntară şi administrarea fiscală,
  • implementarea unui sistem fiscal mai corect, mai eficient, mai simplu şi mai transparent, ce va sprijini activităţile economice.

Va fi accelerată digitalizarea ANAF şi va fi finalizată procedura de conectare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic la sistemul informatic naţional de monitorizare al ANAF şi implementarea sistemului de facturare electronică care permite transmiterea în timp real a facturilor emise către ANAF. Astfel va creşte baza de colectare şi va fi prevenită evaziunea fiscală.

Actualul Minister al Fondurilor Europene va fi reorganizat şi redenumit Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. În perioada 2021-2023, eforturile se vor concentra pe implementarea cu succes a proiectelor deja admise la finanţare, prin sprijinirea beneficiarilor pe tot parcursul derulării investiţiilor. Astfel, se va urmări atingerea ţintei de absorbţie de 100% la sfârşitul perioadei de programare. În acest context, România trebuie să mai primească de la C.E. aproximativ 17,4 miliarde de Euro pentru programele finanţate din F.E.S.I. şi F.E.A.D. şi aproximativ 2,6 miliarde de Euro pentru plăţi directe în agricultură.

Printre măsurile Ministerului Economiei se numără crearea Băncii Naţionale de Dezvoltare (National Promotional Bank), prin reorganizarea EXIMBANK, FNGCIMM şi FRC, pentru folosirea resurselor Băncii Europene de Investiţii în gestiunea financiară a schemelor de sprijin pentru finanţare curentă şi investiţii legate direct de convergenţa reală a României cu Uniunea Europeană, sub coordonarea Ministerul Finanţelor. Ministerul trebuie să elaboreze şi o strategie de comerţ exterior însoţită de propuneri de programe guvernamentale pentru întărirea capacităţii de producţie internă şi relansarea ramurilor economice care generează deficit comercial, prin atragerea de investiţii străine în România (investitori din SUA, state membre UE, Orientul Mijlociu, Japonia, Coreea de Sud, Singapore).

În materie de energie, programul promite continuarea unor proiecte (unităţile 3 şi 4 şi retehnologizarea U1 de la Cernavodă, reoganizări la complexele energetice Oltenia şi Hunedoara, noi capacităţi de producţie pe gaze naturale, dar şi racordarea a 30.000 de gospodării la reţeaua de gaze şi programe de transport ecologic şi de eficientizare energetică a gospodăriilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici