Proiect de lege: Concediu de creştere a copilului simultan pentru ambii părinţi

Deputatul REPER Cristina Rizea a depus un proiect de lege care oferă posibilitatea ambilor părinţi să beneficieze simultan de concediu de creştere a copilului, însoţit de acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului la care aceştia au dreptul.

876 afișări
Imaginea articolului Proiect de lege: Concediu de creştere a copilului simultan pentru ambii părinţi

Proiect de lege: Concediu de creştere a copilului simultan pentru ambii părinţi

„În anumite cazuri, necesitatea prezenţei ambilor părinţi în etapa incipientă a vieţii unui copil este imperativă. De la educaţia timpurie până la elementele ce vizează sănătatea, motricitatea şi dezvoltarea competenţelor primare ale copilului, implicarea activă a ambilor părinţi, în cazul în care aceştia consideră oportună o astfel de abordare, este de bun augur”, susţine Cristina Rizea.

Conform propunerii, statul ar urma să susţină ambii părinţi pentru a sta în concediul pentru creşterea copilului atât simultan, cât şi în perioade separate, aşa cum este în prezent. Spre exemplu, ambii părinţi pot opta pentru concediu de creştere a copilului în primele 6 luni de la naştere, cumulând împreună 12 luni, iar următoarele 12 luni pot fi luate de oricare dintre cei doi părinţi.

„În ciuda faptului că există deja zile libere acordate ca urmare a absolvirii cursului de puericultor, consider că acestea sunt insuficiente pentru nevoile pe care creşterea copilului le presupune. Utilizând exemplul anterior, prin modificările propuse, tatăl poate opta să beneficieze de cele 6 luni oricând, putând astfel să fie alături de mamă în primele 6 luni ale concediului de creştere a copilului. Se creează astfel premisele unui concediu parental care este echitabil din perspectiva genului pentru a asigura că niciunul dintre părinţi nu este suprasolicitat de responsabilităţile legate de îngrijirea la domiciliu a nou-născutului”, a declarat deputatul.

Prin această propunere legislativă este modificată şi completată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Aceasta prevede ca cel puţin o lună din perioada de concediu de creştere a copilului să fie alocată părintelui care nu a solicitat acest drept. Altfel spus, din totalul de 24 de luni, respectiv din totalul de 36 de luni în cazul naşterii unui copil cu handicap, cel puţin o lună se alocă de drept părintelui care nu a solicitat concediul iniţial. În ipoteza în care părintele care nu a solicitat iniţial concediul refuză dreptul la concediul care îi revine, perioada respectivă nu poate fi transmisă părintelui care a solicitat concediul.

Noua iniţiativă încurajează ambii părinţi să opteze pentru drepturile prevăzute de lege, întrucât le va deschide posibilitatea să beneficieze de perioadele la care au dreptul în mod concomitent.

Iniţiativa nu modifică în niciun fel durata concediului de creştere a copilului, nici nu obligă părinţii la o anumită conduită, ci doar flexibilizează opţiunile, arată iniţiatoarea proiectului. Statul deja permite ambilor părinţi să îşi împartă cele 24, respectiv, 36 de luni de concediu. Astfel, prezenta iniţiativă nu are niciun impact bugetar diferit de cel generat de legislaţia în vigoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici