Proiect: Hotărârile instanţelor care nu ţin cont de deciziile CCR sunt nule de drept. Dezbaterea proiectului, amânată din lipsă de cvorum

Hotărârile instanţelor pronunţate prin nesocotirea deciziilor Curţii Constituţionale sunt nule de drept, potrivit unei propuneri legislative UDMR de modificare a legii de organizare şi funcţionare a CCR, care ar urmează să intre marţi în dezbaterea Comisiei Juridice a Senatului.

1789 afișări
Imaginea articolului Proiect: Hotărârile instanţelor care nu ţin cont de deciziile CCR sunt nule de drept. Dezbaterea proiectului, amânată din lipsă de cvorum

Proiect: Hotărârile instanţelor care nu ţin cont de deciziile CCR sunt nule de drept (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)

UPDATE: Dezbaterea proiectului de lege privind revizuirea hotărârilor judecătoreşti în baza deciziilor CCR a fost amânată marţi în Comisia juridică a Senatului, din lipsă de cvorum. Discuţiile ar urma să fie reprogramate pentru săptămâna viitoare. 

Proiectul aflat pe ordinea de zi a Comisiei juridice din Senat propune completarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, prin introducerea unui nou articol: "Deciziile instanţelor pronunţate prin nesocotirea deciziilor Curţii Constituţionale sunt nule de drept".

De asemenea, iniţiativa stabileşte că, în 10 zile de la primirea comunicării unei decizii a CCR, Ministerul Justiţiei elaborează proiectul de modificare a actului normativ constatat ca fiind neconstituţional şi îl înaintează Guvernului. Proiectul poate fi trceut pe ordinea de zi a primei şedinţe de Guvern.

Iniţiatorii mai precizează că "dacă actul normativ este o lege, modificarea propusă de Guvern va fi dezbătută de Parlament în procedură de urgenţă".

Iniţiativa, semnată de deputaţii UDMR Marton Arpad şi Seres Denes, a trecut de Camera Deputaţilor prin aprobare tacită şi a fost avizată negativ de Consiliul Legislativ şi de Guvern. Cei doi deputaţi UDMR susţin, în expunerea de motive, că scopul propunerii este acela de a urgenta punerea în acord a legislaţiei cu deciziile judecătorilor CCR, iar "pe de altă parte introduce o prevedere clară a nulităţii absolute a deciziilor luate prin desconsiderarea deciziei CCR, protejând astfel cetăţeanul de posibile neglijenţe sau abuzuri ale unor magistraţi".

Potrivit avizului negativ al Consiliului Legislativ "soluţia legislativă preconizată, privind instituirea nulităţii de drept a deciziilor instanţelor pronunţate prin nesocotirea deciziilor Curţii Constituţionale nu poate fi acceptată, în raport cu dispoziţiile art. 405 din Codul de procedură civilă, potrivit cărora nulitatea unei hotărâri nu poate fi cerută decât prin căile de atac prevăzute de lege, în afară de cazul în când legea prevede în mod expres altfel".

Consiliul mai precizează că situaţia de excepţie avută în vedere de text implică, de asemenea, urmarea unei proceduri iniţiată prin cererea persoanei interesate sau din oficiu, întrucât constatarea nulităţii nu poate fi realizată decât de o autoritate competentă desemnată pri lege".

În avizul negativ al CL se mai spune că aceeaşi soluţie este valabilă şi în ceea ce priveşte hotărârile penale. "Având în vedere observaţiile de mai sus, proiectul nu poate fi adoptat în forma propusă", conchide Consiliul Legislativ.

Proiectul ar urma să intre în dezbatere în contextul recentei decizii a CCR privind interceptările în dosarele penale, dar şi a deciziei CCR privind imposibilitatea revizuirii hotărârilor judecătoreşti definitive. CCR a declarat joi neconstituţional alineatul din Codul de procedură penală care permitea revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, în cazul în care acestea s-au întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată ulterior neconstituţională.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici