Proiect: Interimatele la conducerea instituţiilor şi companiilor publice, limitate la un mandat

Interimatele la conducerea instituţiilor şi companiilor publice ar putea fi limitate la un singur mandat provizoriu, potrivit unei iniţiative legislative depusă în Parlament.

482 afișări
Imaginea articolului Proiect: Interimatele la conducerea instituţiilor şi companiilor publice, limitate la un mandat

Proiect: Interimatele la conducerea instituţiilor şi companiilor publice, limitate la un mandat

Deputatul USR Cristina Rizea a depus o iniţiativă legislativă care limitează interimatele la conducerea instituţiilor şi companiilor publice, „în condiţiile în care realitatea ultimilor ani a dovedit că acestea sunt folosite pentru a ţine în funcţii anumite persoane cu ocolirea procedurilor de concurs”.

De 30 de ani, România suferă de sindromul «La instituţia X îl punem pe Cutărescu că e de-al nostru». Fără ca acel Cutărescu să dovedească, în urma unui concurs, că e cel mai bun pentru postul respectiv. Pur şi simplu pentru că legea, în forma actuală permite acordarea şi reînnoirea fără limită a mandatelor provizorii ale directorilor şi ale administratorilor instituţiilor publice. Aceste mandate provizorii se acordă de către preşedinţi de CJ-uri, primari, miniştri. Deci, de către oameni de partid. Nu puţine sunt situaţiile în care cei numiţi răspund mai degrabă la comenzile de partid decât la nevoile de performanţă ale instituţiei publice pe care o conduc. Ce am propus eu, acum, este ca numirile să fie limitate, o persoană să nu poată avea mai mult de un mandat provizoriu. Dacă tot este cel mai bun, sigur o poate dovedi câştigând concursul pentru acel post. În plus, se impune şi obligativitatea ca anunţurile pentru funcţiile de conducere în instituţiile publice să fie făcute cunoscute unui public cât mai larg. Avem foarte mulţi oameni capabili în România, care stau deoparte pentru că nu au posibilitatea de a accede la aceste posturi vacante, din motive care nu ţin de ei, printre care şi acela că anunţurile sunt făcute în publicaţii cu audienţă restrânsă”, declară Cristina Rizea.

Pe legislaţia actuală, la regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale la care se vacantează unul sau mai multe posturi de administrator, autoritatea publică tutelară, respectiv Consiliul de Administraţie, după caz, poate proceda la desemnarea unor administratori provizorii, pe durata de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, până la maximum 6 luni. Similar, în cazul în care au fost delegate atribuţii de conducere a întreprinderii publice către directori, iar respectivul post de director rămâne vacant, Consiliul de Administraţie poate desemna un director provizoriu, pe durata de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, până la maximum 6 luni.

„În practică, sunt numeroase situaţiile în care aceeaşi persoană este numită pentru mai multe mandate provizorii de câte 6 luni, fără a se mai organiza proceduri de selecţie pentru directori cu puteri depline şi mandat de 4 ani. În plus, situaţiile de provizorat conduc la blocaje şi la imposibilitatea desfăşurării activităţii întreprinderii. Proiectul de lege depus vine să reglementeze aceste situaţii prin limitarea la un singur mandat provizoriu. În ceea ce priveşte procedura de recrutare a membrilor consiilor de administraţie, a directorilor şi a administratorilor, Ordonanţa de Urgenţă nr. 109/2011 prevede că anunţul privind selecţia se publică în cel puţin două ziare economice şi/sau financiare de largă răspândire şi pe pagina de internet a întreprinderii publice”, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Rizea apreciază că proiectul de lege depus încurajează infuzia de noi specialişti, cu experienţă dobândită în alte domenii sau în sectorul privat, obligând autoritatea tutelară să deschidă cât mai mult aria de căutare a candidaţilor, astfel încât să fie atrase cele mai competente persoane care pot contribui la realizarea obiectivelor propuse.

„Concret, iniţiativa legislativă introduce obligaţia publicării anuţului de selecţie şi în mediul online, pe cel puţin două platforme sau site-uri specializate de recrutare şi pe prima pagină a site-ului regiei autonome, companiei sau societăţii naţionale, într-un loc vizibil la încărcarea paginii”, se menţionează în finalul comunicatului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici