Proiect: Mesaje de mulţumire pentru donatorii de sânge şi mesaje de solicitare în situaţii de urgenţă

Parlamentarii vor să modifice Legea 282/2005 privind transfuzia sanguină pentru a introduce un serviciu de mulţumire şi de mobilizare la nivelul tuturor centrelor de transfuzie sanguină din ţară, propunându-şi astfel să crească numărul celor care „dau dovadă de spirit civic”, potrivit unui proiect.

833 afișări
Imaginea articolului Proiect: Mesaje de mulţumire pentru donatorii de sânge şi mesaje de solicitare în situaţii de urgenţă

Proiect: Mesaje de mulţumire pentru donatorii de sânge şi mesaje de solicitare în situaţii de urgenţă

"Donatorii de sânge primesc, la fiecare donare, un mesaj de multumire cu următorul text:<<Vă mulţumim că aţi donat sânge în data... Fiecare picătură de sânge contează>>. În momentul în care s-a utilizat sângele recoltat, donatorii de sânge primesc un mesaj cu următorul text: <<Vă mulţumim! Un pacient a beneficiat de sângele Dumneavoastră. Vă invităm să rămâneţi donator constant de sânge!>>", potrivit proiectului care modifică Legea nr.282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice, semnat de parlamentari UDMR, PSD, PNL şi USR.

Donatorii de sânge ar urma să primească şi un mesaj de solicitare în situaţii de urgenţă sau la demararea unor campanii de donare de sânge.

"Mesajul poate cuprinde nevoia curentă de sânge, tipul şi cantitatea necesară în cazuri de urgenţă", potrivit sursei citate.

Cheltuielile aferente ar urma să fie suportate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, iar normele de aplicare să fie elaborate de MS în termen de 6 luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive a actului normativ, că în România numărul donatorilor de sânge este la jumătatea celui necesar, iar cel al donatorilor constanţi nu depăşeşte 10.000 de persoane la nivel naţional.

"Promovarea donării de sânge prin campanii şi prin aparţinători poate aduce suplimentar un număr semnificativ de 20.000 de donatori ocazionali a căror fidelizare - transformarea lor în donatori constanţi, întâmpină dificultăţi. Prin modificarea propusă urmărim creşterea numărului de persoane care dau dovadă de spirit civic şi încercăm să dezvoltăm noi modalităţi prin care să atragem atenţia permanent asupra importanţei acestui gest nobil. Cel care primeşte un astfel de mesaj va fi onorat şi invitat în acelaşi timp la un nou gest de donaţie. Prin conţinutul mesajului poate fi invitat să devină un donator constant”, susţin iniţiatorii.

Aleşii spun că "într-o lume în care toţi beneficiem de pe urma tehnologiei", propunerea legislativă doreşte să atragă atenţia asupra importanţei acestui gest şi să stimuleze salvarea de vieţi prin donarea de sânge "printr-un simplu serviciu de mesagerie".

Cât priveşte impactul financiar, parlamentarii susţin că este „nesemnificativ în sine” şi că proiectul de lege nu necesită evaluare economico-financiară suplimentară, „având costuri mai reduse chiar decât orice campanie uzuală de donare”.

Senatul este prima cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici