Proiect PSD: Directorii din preuniversitar, aleşi de corpul profesoral, nu numiţi prin concurs

Senatorul PSD Ovidiu Donţu a depus în Parlament o iniţiativă legislativă care prevede că directorii şi directorii adjuncţi din învăţământul preuniversitar vor fi aleşi prin votul membrilor corpului profesoral al respectivei unităţi de învăţământ, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit.

6520 afișări
Imaginea articolului Proiect PSD: Directorii din preuniversitar, aleşi de corpul profesoral, nu numiţi prin concurs

Proiect PSD: Directorii din preuniversitar, aleşi de corpul profesoral, nu numiţi prin concurs

Potrivit proiectului, directorii şi directorii adjuncţi din învăţământul preuniversitar sunt exceptaţi de la prevederile articolului 257 din Legea educaţiei naţionale, care prevede că ”funcţia de director şi director adjunct se ocupă prin concurs public, de către cadrele didactice titulare, membre ale corpului naţional de experţi în management.

În cazul directorilor din învăţământul preuniversitar, funcţiile se ocupă în urma alegerilor, prin votul membrilor corpului profesoral al respectivei unităţi de învăţământ, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit. Alegerile se organizează de către unitatea de învăţământ preuniversitar, prin inspectoratul şcolar.

Propunerea legislativă prevede că inspectoratul şcolar numeşte comisia pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor, care este formată din 7-9 membri, din care cel puţin un reprezentant al inspectoratului şcolar, sau al Municipiului Bucureşti, 5 cadre didactice din respectiva unitate de învăţământ şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, propuşi de Consiliul de Administraţie al şcolii. La alegerile pentru funcţiile de director şi director adjunct din învăţămîntul preuniversitar vor participa, de drept, reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate şi un reprezentant al părinţilor, cu statut de observatori.

Potrivit iniţiatorului, nelimitarea numărului de mandate asigură posibilitatea rămânerii pe posturi a unor manageri care au avut rezultate bune.

Propunerea legislativă mai mai prevede introducerea unui audit, care se efectuează în momentul în care se propune eliberarea din funcţie a directorului sau a directorului adjunct, să ”confirme existenţa motivelor pe baza cărora Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ urmează să voteze această eliberare din funcţie.

Donţu spune că a decis să depună iniţiativa legislativă în urma discuţiilor care au existat în mass-media, referitoare la ocuparea posturilor de directori din învăţămîntul preuniversitar, şi menţinează să acest proiect a mai fost în dezbatere parlamentară şi care a fost respins de ambele Camere ale Parlamentului.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 semnată de senatorul PSD Ovidiu Donţu a fost depusă la Camera Deputaţilor, în calitate de primă cameră sesizată, la începutul săptămânii. ”Consider că este binevenită o schimbare a acestei modalităţi de ocupare a funcţiilor, cu atât mai mult cu cât aceasta este o metodă de alegere a rectorilor universităţilor”, spune Donţu în expunerea de motive, adăugând că a preluat toate observaţiile Consiliului Legislativ, Consiliului Economic şi Social şi rapoartele comisiilor de fond.

Iniţiativa vine în contextul scandalului declanşat de raportul comisiei de învăţământ din Senat la proiectul de modificarea a legii educaţiei, proiect la care PSD a introdus un amendament, fără nicio legătură cu obiectul de fond al propunerii legislative. Amendamentul susţinut de Ecaterina Andronescu, preşedinte al comisiei, prevede amânarea concursurilor pentru directorii de şcoli până în vara anului 2017, Senatul fiind cameră decizională. Controversele au ajuns până la acuzaţii de fals, liberalii spunând că li s-au falisficat semnătura de pe raport. Raportul nu a mai fost supus votului în plen şi se află din nou la comisie.

Ministrul Educaţiei Mircea Dumitru a spus că miza blocării concursurilor pentru directorii de şcoli, prin amendamentul PSD de la comisia de învăţământ a Senatului, este aceea de a nu pierde controlul politic asupra şcolilor, în condiţiile în care concursurile sunt programate să înceapă la 12 octombrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici