Proiect: Subvenţii pentru cei care angajează şomeri cu vârsta de peste 45 de ani

Mai mulţi deputaţi PNL au depus o propunere de modificare a Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă de persoane de peste 45 de ani.

1108 afișări
Imaginea articolului Proiect: Subvenţii pentru cei care angajează şomeri cu vârsta de peste 45 de ani

Proiect: Subvenţii pentru cei care angajează şomeri cu vârsta de peste 45 de ani

”Potrivit statisticilor oficiale privind angajările, şomerii de peste 45 de ani au cele mai mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă. Mai exact, din totalul numărului de şomeri înregistraţi în 2018, un procent de 30,25% erau cei cu vârsta între 40-49 de ani, iar în total, românii fără un loc de muncă din categoria de vârstă de peste 40 de ani reprezintă aproape 70% din totalul şomerilor. Corelat cu fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, aceste statistici sunt îngrijorătoare şi pot avea grave efecte economice şi sociale pe termen mediu şi lung.

În aceste condiţii, pentru a contracara efectele acestei tendinţe, avem nevoie de politici economice care să se adreseze persoanelor din categorii de vârstă vulnerabile - dacă e să ne raportăm la piaţa muncii, de exemplu. Statistici din varii domenii arată că, pe măsură ce înaintează în vârstă, oamenii se confruntă, atât în România cât şi la nivel european, cu discriminarea în ce priveşte accesul la piaţa muncii, sănătatea, servicii publice, pentru a numi doar câteva”, se arată în expunerea de motive.

Pentru a contracara efectele, la nivelul Uniunii Europene au fost lansate diferite iniţiative pentru ca statele membre să prevină aspectele negative ale îmbătrânirii populaţiei şi accesul pe piaţa muncii.

Proiectul propune modificarea Legii nr. 76/2002, prin acordarea de subvenţii pentru angajatorii care angajează şomeri de peste 45 de ani pe o perioadă de cel puţin doi ani.

”Proiectul propune acordarea de subvenţii, la solicitarea autorităţilor locale, pentru angajatorii care angajează pe o perioadă de cel puţin doi ani şomeri de peste 45 de ani, şi investesc în formarea acestor angajaţi minim 25% din valoarea contractului, pentru executarea de lucrări şi activităţi de interes pentru comunităţile locale.”, se mai arată în expunerea de motive.

Companiile cu peste 50 de angajaţi care angajează, simultan, un şomer cu vârsta de până la 25 de ani şi un şomer cu vârsta de 45 de ani, vor primi lunar, pentru o perioadă de 24 de luni, 2.250 de lei pentru fiecare persoană angajată, fiind obligaţi să păstreze acele persoane la locul de muncă pe o perioadă de cel puţin 24 de luni.

Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaţilor, cameră decizională fiind Senatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici