Proiect | USR doreşte introducerea opţionalului „Educaţie pentru sănătate” în curriculum

Deputatul USR Cristina Iurişniţi a depus o iniţiativă legislativă care vizează introducerea opţionalului „Educaţie pentru sănătate” în curriculum, la decizia şcolii, pentru învăţământul preuniversitar, motivând că legea îşi propune să răspundă nevoilor şi cerinţelor învăţământului românesc.

189 afișări
Imaginea articolului Proiect | USR doreşte introducerea opţionalului „Educaţie pentru sănătate” în curriculum

Proiect | USR doreşte introducerea opţionalului „Educaţie pentru sănătate” în curriculum

„Plecând de la principiul promovării educaţiei pentru sănătate, inclusiv prin educaţia fizică şi prin practicarea activităţilor sportive enunţat în Legea Eduxaţiei 1/2011, articolul 3, coroborat cu misiunea şi viziunea şcolii româneşti de a asigura principalilor beneficiari ai sistemului educaţional un climat propice dezvoltării creativităţii, valorilor democratice, capacităţilor cognitive şi cunoştinţelor fundamentale, prezenta iniţiativă legislativă îşi propune să răspundă nevoilor şi cerinţelor învăţământului românesc şi să asigure respectarea tuturor recomandărilor şi directivelor naţionale asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene”, motivează Iurişniţi în expunerea de motive.

Iniţiatoarea adaugă că, în ultimii 27 de ani, lipsa unei reforme educaţionale de fond şi incapacitatea conturării unei programe axate pe nevoile actuale ale elevilor care să răspundă dinamicii sociale a scos la iveală nenumărate situaţii îngrijorătoare cu privire la incapacitatea tinerilor de a-şi însuşi principii referitoare la educaţia pentru sănătate, de a conştientiza pericolele la care sunt expuşi şi de a combate gradul extrem de ridicat al morbidităţii şi mortalităţii prin asumarea unui comportament alimentar responsabil, fundamentat încă de la cele mai mici vârste.

„În acelaşi timp, România se află printre puţinele state europene care nu au implementat în curriculum Educaţia pentru sănătate, ţări precum Suedia, Portugalia, Polonia, Danemarca, Germania, Cipru, Slovacia conştientizând încă din anii `70 importanţa prioritizării şi implementării acestei materii în sistemele lor de educaţie. Astfel, Parlamentul României are scopul de a facilita implementarea Educaţie pentru sănătate în programa şcolară, susţinând astfel evoluţia sistemului educaţional şi implicându-se direct în conturarea cadrului legislativ menit să combată efectele nocive ale lipsei promovării normelor sanitare, de igienă, de sănătate şi de sexualitate”, argumentează deputatul USR în documentul citat.

Cristina Iurişniţi precizează că scopul acestui demers legislativ vine în întâmpinarea provocărilor actuale cu care se confruntă părinţii şi elevii, iar introducerea studiului unei astfel de discipline integrate în curriculum-ul la decizia şcolii (CDŞ) urmăreşte dezvoltarea personală şi cunoaşterea de sine în în raport cu ceilalţi prin asigurarea şi controlarea informaţiei ştiinţifice, provenite din surse sigure, acreditate, primite de către beneficiari ai sistemului educaţional.

Potrivit textului legislativ, opţionalul integrat „Educaţie pentru sănătate” constituie o disciplină ce va fi aleasă şi implementată cel puţin o dată pe ciclu de studiu.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor în calitate de primă Cameră sesizată şi este susţinut de parlamentari PSD, PNL, USR, ALDE, PMP, dar şi de deputaţi neafiliaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici