Proiectele de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, în şedinţa de joi a Camerei Deputaţilor

Deputaţii se reunesc, joi, în şedinţă în format hibrid. Pe ordinea de zi se regăsesc privind autonomia Ţinutului Secuiesc. „Astfel de propuneri legislative izolate nu au ce căuta într-un stat democratic”, a transmis liderul PSD, Marcel Ciolacu. El a cerut respingerea proiectelor.

1773 afișări
Imaginea articolului Proiectele de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, în şedinţa de joi a Camerei Deputaţilor

Proiectele de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, în şedinţa de joi a Camerei Deputaţilor

Camera Deputaţilor se reuneşte, în hormat hibrid, joi, de la ora 14.00.

Pe ordinea de zi se vor afla cele trei proiecte referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc, respectiv propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, propunerea legislativă "Lege Cadru privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale" şi propunerea legislativă privind Statutul autonomiei culturale a comunităţii maghiare din România.

Cele trei proiecte sunt iniţiate de deputaţii UDMR Zakarias Zoltan şi Kulcsar Terza Joszef Gyorgy.

Potrivit proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc depus de cei doi deputaţi UDMR, „locuitorii Ţinutului Secuiesc se constituie în comunitate autonomă”.

„Autonomia comunităţii reprezintă dreptul şi capacitatea efectivă a colectivităţii majoritare autohtone a ţinutului istorice de a dispune de prerogativele de autoadministrare şi de unele prerogative de ordin statal, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate şi în interesul întregii colectivităţi o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarităţii”, se arată în proiect.

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a cerut respingerea proiectelor „toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR”.

„Am propus preşedintelui Camerei Deputaţilor să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ. Astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic. Această discuţie care apare odată la ceva timp nu îşi are rostul”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici