Proiectul privind TVA split, retrimis la Comisia de buget din Senat

Senatul a decis, marţi, retrimiterea la Comisia de buget a proiectului de lege privind plata TVA defalcată, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, motivând că nici MFP, nici iniţiatorii amendamentelor nu au clarificat aspecte care ţin impactul bugetar al exceptării de la aplicarea obligatorie.

994 afișări
Imaginea articolului Proiectul privind TVA split, retrimis la Comisia de buget din Senat

Split TVA, proiectul modificat substanţial de Comisia de buget-finanţe, pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Senatului

”Solicităm Senatului încuviinţarea retrimiterii la comisie pentru o săptămână. La amendamentele care s-au formulat în cadrul dezbaterilor la comisie, nici iniţiatorii, nici Ministerul Finanţelor nu au clarificat o serie întreagă de aspecte care ţin impactul bugetar al exceptării de la aplicarea obligatorie de la 1 ianuarie a unor categorii de contribuabili. S-a făcut propunerea şi s-a admis în comisie să se aplice TVA defalcat doar pentru companiile care au contracte cu statul. Au mai apărut în dezbaterea publică şi chestiuni legate de companiile care sunt în situaţii de insolvenţă, de aceea aş vrea să avem câteva cifre ceva mai complete”, a spus în plenul Senatului liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae.

El a mai spus că România este pe ultimul loc la TVA declarat şi neîncasat din Europa şi că în ultimii trei ani s-au acumulat din TVA declarat şi neîncasat în valoarea de 22 de miliarde de lei, de la firmele din insolvenţă.

”Sunt suficiente cifre care ne îngrijorează şi reclamă o imagine mult mai concretă în ceea ce priveşte impactul acestei propuneri legislativă. De aceea, pentru a face aceste dezbateri la Comisia de buget-finanţe, vă rog să fiţi de acord ca, între specialişti, colegii noştri din comisia de specialitate să aibă la dispoziţie încă o săptămână”, a adăugat Şerban Nicolae.

Supusă la vot, solicitarea de amânare a fost aprobată cu 60 de voturi pentru, şapte abţineri şi 32 de voturi împotrivă.

Senatorii din Comisia de Buget-Finanţe au adoptat proiectul legii de aprobare a Ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA, cu amendamentul că măsura se va aplica obligatoriu numai de către companiile care au relaţii comerciale cu statul, celelalte companii urmând să o aplice opţional.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat recent că plata defalcată a TVA doar de către firmele de stat şi cele care au afaceri cu statul ”este o prostie”. “Asta este o prostie. S-au inspirat din Italia şi nu îşi dau seama care sunt efectele unei astfel de măsuri. O astfel de măsură este cam ca domeniile în care există TVA zero la intrare sau la ieşire şi interacţionează cu alte entităţi care nu au această facilitate. Este o încurcătură foarte mare acolo”, a spus Dragnea.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici