Propunerea lui Iordache de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, respinsă de Comisie

Comisia de regulament a Camerei Deputaţilor a respins, luni, propunerea deputatului PSD, Florin Iordache, de modificare a Regulamentului Camerei, asumată de deputatul social-democrat Eugen Nicolicea, potrivit căreia toate amendamentele admise aduse unui articol să fie supuse unui singur vot.

735 afișări
Imaginea articolului Propunerea lui Iordache de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, respinsă de Comisie

Propunerea lui Iordache de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, respinsă de Comisie

Amendamentul, asumat iniţial de Eugen Nicolicea şi deputatul UDMR Marton Arpad, se referea la o propunere depusă săptămâna trecută de social-democratul Florin Iordache, alături de deputatul PSD, Tudor Ciuhodaru, şi deputatul A

„Ceea ce încearcă PSD este să ducă mai departe politica pumnului în gură pe care o aplică deja de câteva şedinţe în plenul Camerei Deputaţilor. Prin urmare, astăzi, am avut surpiriza de a vedea că până şi oamenii care i-au susţinut în astfel de situaţii, este vorba despre cei de la UDMR, au votat împotriva unui amendament pe care mai întâi l-a propus colaborarea dintre Eugen Nicolicea şi Marton Arpad”, a susţinut deputatul PMP, Robert Turcescu, după şedinţa Comisiei.

Preşedintele Comsisiei de Regulament, deputatul social-democrat, Eugen Nicolicea, a explicat de ce a susţinut introducerea votului ponderat.

„Deşi în deciziile Curţii şi în regulament se precizează că trebuie asigurată ponderea în comisie, într-o comisie în care fiecare grup indiferent cât de mare este are doar un reprezentant, ponderea nu poate fi asigurată decât printr-un vot ponderat Acest lucru s-a mai întâmplat, şi s-a mai aplicat, cred că există şi într-un regulament de acum 3 mandate, când eram tot preşedintele comisiei de regulament. Cei doi deputaţi au spus că nu ştiu ce e aia vot ponderat. Pentru a nu bloca lucrările comisiei, am acceptat să fie unul la unul, adică votul unui partid cu 5 % să fie identic cu votul unui partid cu 50%. Da (n.r. a fost respins), dar evident că această situaţie se tranşează de către plen. Raportul comisiei este facultativ”, a punctat Nicolicea.LDE, Marian-Gheorghe Cucşa, care viza modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, potrivit căreia toate amendamentele admise aduse unui articol să fie supuse unui singur vot.

Propunerea viza ca amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie.

„În situaţia în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol suprinse în raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie”, potrivit amendamentului care modifică articolul 120 alineatul 2 din Regulamentul Camerei.

În Comisia de regulament, propunerea a luat forma unui amendament mai extins, care modifică articolul 120 alin. (2): „În situaţia în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a refuzat să-şi asume amendamentul, iar în final, preşedintele Comisiei de Regulament, Eugen Nicolicea, şi-a asumat propunerea de modificare a Regulamentului.

În favoarea respingerii au votat patru deputaţi, doi au votat „împotrivă”, iar unul s-a abţinut.

Citeşte şi: IOHANNIS

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici