Protocolul privind împărţirea funcţiilor - Blaga: Liderii de grup s-au înţeles şi îl semnează/Haşotti: Nu a fost respectat algoritmul

Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Roberta Anastase şi Vasile Blaga, au susţinut, miercuri, că toţi liderii grupurilor de la putere şi opoziţie sunt de acord cu protocolul privind împărţirea funcţiilor în 7 instituţii ale statului, în timp ce reprezentanţii opoziţiei contestă acest lucru.

393 afișări
Imaginea articolului Protocolul privind împărţirea funcţiilor - Blaga: Liderii de grup s-au înţeles şi îl semnează/Haşotti: Nu a fost respectat algoritmul

Protocolul privind împărţirea funcţiilor - Blaga: Liderii de grup s-au înţeles şi îl semnează/Haşotti: Nu a fost respectat algoritmul (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto)

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, după şedinţa Birourilor Permanente ale celor două Camere, că "liderii de grup s-au înţeles şi toţi semnează protocolul privind împărţirea funcţiilor" şi că "nici pe departe" PDL nu are pretenţia să aibă conducerea la toate aceste instituţii.

"Merită (funcţii în instituţiile statului - n.r.) fiecare, putere sau opoziţie, conform ponderii grupurilor parlamentare, de aceea sunt şi negocieri. Negocierile au avut loc, lista e făcută. Cred că este semnată de către toţi", a mai spus Blaga.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a spus, la rândul său, că toţi liderii de grup au semnat acest protocol, iar şedinţa Parlamentului va avea loc marţi la ora 15,00. "Au fost toţi de acord asupra funcţiilor şi semnează un protocol", a adăugat Anastase.

În replică, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat, după şedinţa Birourilor Permanente, că a scris pe acest protocol, lângă semnătură, că nu a fost respectat algoritmul politic. "Vom discuta în USL această chestiune, dacă vom participa la aceste nominalizări", a mai spus Haşotti.

Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a declarat că, în opinia sa, USL nu trebuie să facă nominalizări în aceste funcţii şi să lase puterea "să-şi facă mendrele până la capăt".

"Părerea mea personală este că nu trebuie să mai purtăm niciun fel de negociere cu această putere abuzivă. Este punctul meu de vedere, pe care îl voi ridica în USL, să lăsăm această putere să-şi facă mendrele până la capăt", a spus Nicolăescu.

El a adăugat că luni, în şedinţele PNL, PSD şi USL, opoziţia va decide, până la ora 16,00 dacă va face nominalizările pentru aceste funcţii.

Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au decis convocarea marţi, la ora 15,00, a unei şedinţe comune în care să fie votate persoanele nominalizate în şapte instituţii de stat aflate în subordinea Parlamentului, a anunţat, miercuri, preşedintele Camerei, Roberta Anastase.

Anastase a precizat că audierea acestor persoane în comisiile de specialitate va avea loc luni, la ora 17,00.

Liderii grupurilor parlamentare au discutat încheierea unui protocol privind împărţirea funcţiilor în aceste şapte instituţii, însă reprezentanţii opoziţiei au susţinut că nu sunt de acord cu acest protocol.

Potrivit unui protocol, la Avocatul Poporului posturile de vicepreşedinţi ar urma să fie acordate PNL, PSD, UNPR şi UDMR, la Autoritatea Electorală Permanentă funcţia de preşedinte va fi dată PDL. La CNVM - PDL va avea funcţia de preşedinte, PSD pe cea de vicepreşedinte, iar comisari vor fi din partea PSD, PDL, UNPR.

CNSAS va avea trei membri din partea PDL, câte doi membri din partea PNL şi PSD, câte un membru din partea UNPR şi UDMR, la CNCD - câte un membru din partea PSD şi UDMR. La CSSPP preşedintele va fi din partea PDL, iar vicepreşedintele din partea PSD, iar la CSA va fi un membru din partea UDMR.

Grupurile parlamentare urmează să facă nominalizări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici