PSD ar putea sesiza la CC şi Hotărârea Parlamentului de respingere a moţiunii de cenzură

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, joi, la şedinţa departamentelor partidului, că juriştii PSD analizează posibilitatea atacării la Curtea Constituţională a Hotărârii Parlamentului prin care s-a respins moţiunea de cenzură.

32 afișări
Imaginea articolului PSD ar putea sesiza la CC şi Hotărârea Parlamentului de respingere a moţiunii de cenzură

PSD ar putea sesiza la CC şi Hotărârea Parlamentului de respingere a moţiunii de cenzură (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Motivul invocat de Năstase este "mandatul imperativ" pe care l-ar fi primit parlamentarii PDL, UDMR şi UNPR, de a nu vota la moţiune.

"Prin astfel de atitudini se neagă esenţa parlamentarismului. PDL a dat instrucţiuni parlamentarilor săi de a nu vota moţiunea de cenzură şi de a sta în bănci. Potrivit Constituţiei, mandatul imperativ este nul. Aşa că Departamentul nostru Juridic analizează situaţia, pentru a vedea dacă nu cumva Hotărârea Parlamentului prin care ia act de respingerea moţiunii de cenzură a fost adoptată în împrejurări de neconstituţionalitate", a declarat Năstase.

USL a depus, joi, o sesizare la Curtea Constituţională privind Codul Muncii, contestând asumarea răspunderii Guvernului pe acest proiect, dar şi încălcarea unor prevederi constituţionale legate de dreptul la muncă, dreptul la concediu, dreptul la asociere şi dreptul la grevă.

Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe Codul Muncii, săptămâna trecută. Opoziţia a depus o moţiunea de cenzură care a fost dezbătută miercuri după-amiază. Moţiunea de cenzură a fost respinsă, miercuri seară, rezultatul indicând 216 voturi valabil exprimate, dintre care 212 "pentru" şi patru "împotriva" demersului opoziţiei. Pentru adoptarea acesteia erau necesare cel puţin 236 de voturi favorabile.

Cinci parlamentari din arcul guvernamental, patru de la PDL şi unul de la UDMR, şi-au exprimat votul, cei mai mulţi dintre ei lăsând să se vadă modul în care au introdus bilele în urne, respectiv împotriva moţiunii. Mircia Giurgiu (PDL) a votat "pentru" moţiunea opoziţiei, iar liderul PDL, premierul Emil Boc, a anunţat că deputatul va fi exclus din partid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici