PSD ar vrea să semneze un protocol cu PNL înaintea consultărilor de la Cotroceni-surse

PSD ia în calcul elaborarea şi semnarea, cu PNL, a unui protocol în conformitate cu art. 36 din Legea partidelor politice, cu care să se prezinte vineri la consultările de la Cotroceni, prin care să îi arate lui Traian Băsescu că PSD şi PNL au format o majoritate parlamentară.

15 afișări
Imaginea articolului PSD ar vrea să semneze un protocol cu PNL înaintea consultărilor de la Cotroceni-surse

PSD vrea întâlnire cu PNL pentru semnarea unui protocol înaintea consultărilor de la Cotroceni-surse (Imagine: Mediafax Foto)

Surse din PSD au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că PSD va iniţia, în cursul serii de joi, consultări cu PNL pentru elaborarea şi semnarea acestui protocol.

Potrivit aceloraşi surse, o astfel de înţelegere a existat şi înainte de alegeri, însă PNL nu a fost de acord, în ultimul moment, să fie făcută publică, mai ales că PSD şi PNL nu s-au înţeles în privinţa premierului.

Potrivit acelei înţelegeri, premierul ar fi trebuit să fie o persoană neutră, în timp ce Geoană ar fi urmat să fie preşedinte al Senatului, iar Tăriceanu preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Conform surselor citate, o altă variantă discutată a fost cea în care Dan Voiculescu să fie preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu să fie preşedinte al Camerei, iar Mircea Geoană să fie ministru de Externe.

Pe lângă negocierile cu PNL, PSD are în vedere şi derularea în continuare a negocierilor cu PDL.

Astfel, potrivit surselor menţionate, Miron Mitrea, cel care derulează negocierile cu PDL, ar fi obţinut funcţia de preşedinte al Senatului pentru sine, dar şi funcţia de vicepremier pentru Mircea Geoană, nefiind exclusă nici o rocadă între cele două funcţii şi eventualii lor deţinători.

Aceleaşi surse au apreciat că, în eventualitatea în care înţelegerea cu PDL nu se va realiza, iar democrat-liberalii vor forma un guvern minoritar, acesta ar putea fi susţinut în Parlament de o parte a social-democraţilor care au insistat pentru guvernarea împreună cu PDL.

Nu este exclus ca aceşti susţinători social-democraţi ai unei alianţe cu PDL să plece din PSD, fiind anticipate de asemenea, într-un scenariu PSD în opoziţie, PDL la guvernare, şi plecări ale unor aleşi locali ai PSD către PDL, au mai arătat sursele citate.

Citeşte şi:

BEC a anunţat rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare

Geoană: Mâine, la Cotroceni, explicăm punctul nostru de vedere

Procedura de desemnare a premierului României

Boc: Mandatul PDL este obţinerea guvernării, prima opţiune e PNL, dar nu singura

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici