PSD, atitudine rezervată după câştigarea alegerilor. Miza guvernării, urmărită „pas cu pas”

PSD a adoptat duminică o atitudine sobră, precaută în ceea ce priveşte câştigarea alegerilor parlamentare, liderii partidului, în frunte cu Liviu Dragnea, nedisimulând că adevărata miză urmărită „pas cu pas” o reprezintă câştigarea şi exercitatea guvernării, în baza unei majorităţi solide.

1549 afișări
Imaginea articolului PSD, atitudine rezervată după câştigarea alegerilor. Miza guvernării, urmărită „pas cu pas”

PSD, atitudine rezervată după câştigarea alegerilor. Miza guvernării, urmărită „pas cu pas”

Această strategie stabilită de liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost respectată de toţi liderii social-democraţi, aceştia evitând cu obstinaţie să dea declaraţii ample jurnaliştilor înainte de anunţarea exit-poll-urilor.

PSD a avut şi o strategie de „izolare” a jurnaliştilor în ziua votului, aceştia fiind chemaţi la acţiuni ale partidului care s-au desfăşurat la un sediu retras, în Băneasa, în timp ce la sediul de campanie, care era în acelaşi loc cu sediul central din Kiseleff nr. 10, staff-ul de campanie, secretarul general, Marian Neacşu, şi liderul Liviu Dragnea şi-au văzut nestingheriţi de activităţi.

Practic, PSD a contabilizat duminică un fapt fără precedent: astfel, pentru prima dată, liderii patidului au decis să renunţe la folosirea sediului central situat în bulevardul Kiseleff nr. 10 pentru acţiunile desfăşurate în ziua, respectiv seara votului şi au preferat să invite presa într-un sediu situat în cartierul Băneasa, în strada Ion Ionescu de la Brad, foarte puţin - spre deloc - utilizat în activităţile curente ale formaţiunii politice.

Niciun lider PSD nu a venit la sediul din Băneasa în timpul zilei. De altfel, jurnaliştii nu au avut parte nici măcar de o conferinţă de presă.

În schimb, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a stat aproape toată ziua pe teren, în Teleorman, el ajungând în a doua parte a zilei la sediul de campanie din Kisellef. Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a făcut turul secţiilor de vot din sectoare şi a venit la sediul din Băneasa puţin înainte de ora 19.00, unde a ajuns şi Liviu Dragnea, la ora 20.00, dar şi Ecaterina Andronescu. Atât Andronescu, cât şi Dragnea au făcut declaraţii succinte, rezervate.

Atmosfera de peste zi a fost una sobră, deşi motivele de optimism privind câştigarea alegerilor erau cunoscute, iar sondajele interne prezentau cifre îmbucurătoare.

La ora 21.00, Liviu Dragnea a ieşit în conferinţă de presă cu un mesaj de câştigător. A dat mesaje pentru partenerii internaţionali ai României, dar şi pentru actorii politici interni. A spus că va respecta votul românilor şi Constituţia şi le-a cerut tuturor să procedeze la fel, inclusiv preşedintelui Iohannis.

Deşi ferm, Dragnea a menţinut aceeaşi atitudine rezervată. „Aşteptăm rezultatele oficiale ale votului. Avem, din păcate, o experienţă nefericită din 2009. Nu vreau să ajungem în acea situaţie. O să fim cumpătaţi şi responsabili şi în zilele următoare”, a spus Dragnea.

Această atitudine a PSD arată că, într-un fel sau altul, liderii săi au învăţat din experienţele trecutului. În 2004, PSD a câştigat alegerile parlamentare, dar a pierdut guvernarea, celelalte formaţiuni coalizându-se împotriva sa, sub „tutela” unui şef de stat de altă culoare politică, iar în 2009 Mircea Geoană s-a declarat câştigător prematur al prezidenţialelor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici