PSD condamnă afirmaţiile "jignitoare" ale lui Băsescu despre pensionari şi salariaţii publici

PSD consideră că preşedintele Traian Băsescu a făcut, marţi seară, afirmaţii jignitoare la adresa pensionarilor salariaţilor din sistemul bugetar, respinge acuzaţiile şefului statului despre refuzul opoziţiei de a dialoga cu puterea şi se declară convins că actualul Guvern "trebuie să plece".

20 afișări
Imaginea articolului PSD condamnă afirmaţiile "jignitoare" ale lui Băsescu despre pensionari şi salariaţii publici

PSD condamnă afirmaţiile "jignitoare" ale lui Băsescu despre pensionari şi salariaţii publici (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

"Partidul Social Democrat condamnă refuzul lui Traian Băsescu de a acţiona ca un mediator şi erijarea sa în rol de deţinător al adevărului absolut. PSD condamnă afirmaţiile jignitoare ale preşedintelui Băsescu la adresa pensionarilor salariaţilor din sistemul bugetar, conform cărora aceştia ar reprezenta «cancerul din buget». PSD respinge cu fermitate acuzaţiile lui Traian Băsescu, conform cărora partidele de opoziţie ar refuza un dialog cu Puterea. Preşedintele a fost la Parlament pentru o întâlnire cu parlamentarii care susţin Puterea, fără a exista o invitaţie adresată partidelor din Opoziţie", se arată într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

PSD susţine că ceea ce s-a întâmplat marţi "nu a fost un dialog, ci o comunicare a unui comandament prezidenţial".

"Acest lucru excede atribuţiile constituţionale ale preşedintelui. Amintim, şi pe această cale, preşedintelui Băsescu, că PSD a lansat propriul program de măsuri, «Solidaritate pentru Dezvoltare». Multe dintre aceste măsuri ar fi putut să fie discutate într-un dialog real, înainte ca preşedintele să decidă că singura soluţie este tăierea pensiilor şi salariilor. Partidul Social Democrat nu poate accepta atitudinea jignitoare a preşedintelui Băsescu la adresa a milioane de pensionari şi salariaţi ai statului din România, calificaţi drept «cancer în buget». Această poziţie nu încurajează dialogul social. PSD consideră că această formulă jigneşte profund oameni care sunt deja disperaţi", se arată în comunicatul PSD.

Social democraţii afirmă că preşedintele României a încercat să lanseze marţi "o nouă perdea de fum", aceea că situaţia în care se află în acest moment România îşi are cauza în problema "datoriilor suverane".

"Problema datoriilor suverane din Europa nu are legătură cu situaţia reală din România. PSD respinge cu fermitate tentativa preşedintelui de a şterge cu buretele problema responsabilităţii Guvernului, dând vina pe situaţia europeană în ansamblu. PSD atrage atenţia asupra atitudinii duplicitare a preşedintelui, care continuă să spună doar în spatele uşilor închise adevărul despre Guvernul pe care l-a impus: că este unul corupt şi clientelar. Practic, preşedintele refuză să le spună şi românilor că ar putea să aibă venituri mai reduse, pentru că PDL are o clientelă nesătulă. PSD se întreabă dacă preşedintele a sesizat autorităţile statului, cu privire la corupţia din Guvern", se precizează în comunicat.

"Public, preşedintele invocă corupţia doar la nivelul funcţionarilor publici, uitând voit de faptul că aceştia sunt conduşi de nişte miniştri şi un premier impuşi de voinţa sa exclusivă. Aceşti miniştri vorbesc despre jaf în achiziţiile publice, într-un guvern pe care PDL îl conduce de un an şi jumătate, fără a-şi asuma vreo responsabilitate. Partidul Social Democrat îşi reafirmă convingerea că acest Guvern trebuie să plece, pentru că nu are oameni competenţi, nu are viziune şi nu îşi asumă nicio responsabilitate pentru situaţia în care se află România", se mai arată în material.

Şeful statului s-a întâlnit, marţi, la Parlament, cu grupurile parlamentare proguvernamentale, susţinând o declaraţie de presă la final.

El a afirmat că a dat curs invitaţiei grupurilor parlamentare proguvernamentale de a informa despre situaţia economică, dar ar fi făcut acelaşi lucru şi cu grupurile partidelor din opoziţie, "dacă ar fi existat din partea lor un astfel de interes".

Băsescu a mai spus că soluţiile propuse de FMI părţii române, adică creşterea TVA de la 19% la 24%, creşterea cotei unice de la 16% la 20% şi reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 20%, aveau dezavantajul că menţineau "cancerul din bugetul de stat al României".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici