PSD despre iniţiativa PNL privind salarizarea: O cosmetizare a revenirii la politicile PDL/ Nu renunţăm la obiectivul de alocare a 2% din PIB pentru Apărare

PSD consideră că demersul PNL de a solicita Guvernului o nouă modificare a legii salarizării reprezintă o acţiune prin care se încearcă cosmetizarea deciziei acestui partid de a contesta la Curtea Constituţională majorările de salarii aprobate în Parlament săptămâna trecută.

1583 afișări
Imaginea articolului PSD despre iniţiativa PNL privind salarizarea: O cosmetizare a revenirii la politicile PDL/ Nu renunţăm la obiectivul de alocare a 2% din PIB pentru Apărare

PSD despre iniţiativa PNL privind salarizarea: O cosmetizare a revenirii la politicile PDL/ Nu renunţăm la obiectivul de alocare a 2% din PIB pentru Apărare

În opinia PSD, liberalii intenţionează revenirea la politicile de austeritate din timpul guvernării PDL.

''În ultima perioadă, Guvernul Cioloş, preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii PNL s-au opus tuturor măsurilor care ar fi putut aduce o viaţa mai bună pentru cetăţenii români, precum Legea reducerii celor 102 taxe, Legea conversiei, Legea majorărilor de venituri pentru medici şi profesori etc. În aceste condiţii, nimeni nu poate să ia în serios solicitarea PNL de astăzi, după ce tocmai au blocat creşteri de salarii pentru medici şi profesori. Ca urmare a valului de reacţii negative din partea opiniei publice, PNL a adresat Ministrului Muncii un document prin care solicită reluarea dezbaterii privind legea salarizarii, în încercarea de a atenua criticile publice'', au transmis social-democraţii prin intermediul unui comunicat de presă.

PSD susţine că a indicat resursele bugetare pentru majorarea salariului minim cu 12% în 2017 şi cu 40% până în 2020, iar programul de guvernare al partidului mai prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor în medie cu 56% în următorii patru ani.

PNL a înaintat Ministerului Muncii o serie de principii privind legea salarizării unitare, cerându-i ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, ca în cel mult trei săptămâni să prezinte un proiect de lege plecând de la aceaste principii.

Nicolăescu a spus că noul Parlament ar trebui să se reunească, în luna ianuarie, într-o sesiune extraordinară, pentru a dezbate acest proiect de lege şi pentru a-l aproba ca el să fie inclus în legea bugetului pentru anul 2017.

''Concret, am făcut un calcul estimativ pe următorii patru ani (…) este vorba despre o creştere medie cuprinsă între 30% şi 40% şi care va duce la sfârşitul anului 2020 la realizarea unui salariu mediu pe economie de 4238 de lei, deci aproape 1000 de euro. Am calculat şi impactul necesar pentru aplicarea unui asemenea proiect de lege, el se va duce la aproximativ 23 de miliarde de lei pe cei patru ani, faţă de ceea ce propune PSD, peste 42 miliarde de lei", a explicat Nicolăescu, precizând că PNL a luat în calcul o creştere medie anuală economică de 4%.

Dragnea: Nu renunţăm la obiectivul de alocare a 2% din PIB pentru Apărare

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a delimitat luni de declaraţiile fostului premier Victor Ponta, precizând că social-democraţii nu renunţă la obiectivul de alocare a 2% din PIB pentru Apărare.

''Este o asumare oficială pe care am exprimat-o în mai multe rânduri şi la care nu renunţăm. În ceea ce priveşte relaţia cu Rusia, punctul de vedere al PSD a fost exprimat, este exprimat şi susţinut în continuare. Noi suntem foarte interesaţi în a dezvolta parteneriatele strategice pe care le avem, angajamentele foarte clare cu aliaţii din NATO şi cu partenerii noştri din UE'', a spus Dragnea la Antena 3.

El a respins acuzaţiile liberalilor potrivit cărora PSD este o formaţiune pro-rusească.

''PSD are o abordare şi o orientare foarte clară – pro-europeană şi proatlantică – fără niciun fel de ezitare. De asemenea, 84% din listele de la Camera Deputaţilor sunt nume noi, iar la Senat 85%. Majoritatea sunt tineri, care nu au niciun fel de orientare pro-rusă, sunt oameni orientaţi către Occident, către valorile pro-europene'', a mai afirmat liderul social-democraţilor.

Reacţia lui Dragnea vine după ce liderul PNL, Alina Gorghiu, a declarat că fostul premier Victor Ponta joacă rolul de agent de influenţă pentru Moscova atunci când pune sub semnul întrebării alocarea a 2% din PIB pentru apărare. Ea i-a cerut preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să se disocieze de afirmaţiile predecesorului său la şefia PSD.

Victor Ponta a scris Facebook că alegerile din 11 decembrie vor aduce în faţa electorilor forţe politice care vor susţine creşterea salariilor din Sănătate şi Educaţie şi creşterea cheltuielilor militare. "Forţele politice care candidează la alegerile din 11 decembrie au anunţat ce vor sustine prioritar: PSD şi ALDE vor susţine creşterea salariilor din Sănătate şi Educaţie; Dacian Cioloş, PNL (şi probabil şi USR) susţin creşterea cheltuielilor militare ca să respectăm solicitările NATO (şi în special ale SUA) conform deciziei lui Klaus Iohannis", a scris Ponta pe Facebook. "În final decizia este politică: dacă banii disponibili sunt limitaţi ce consideri prioritar? Iar oamenii au avantajul ca pe 11 decembrie măcar ştiu că în funcţie de votul lor se va merge pe varianta 1 sau varianta 2!", a conchis el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici