PSD: Propunerea de buget, "nerealistă şi nefundamentată"

Departamentul Politici Economice şi Fiscale al PSD a ajuns la concluzia că propunerea de buget a Guvernului este "nerealistă şi nefundamentată", anunţă vicepreşedintele PSD Constantin Niţă.

1 afișare
Imaginea articolului PSD: Propunerea de buget, "nerealistă şi nefundamentată"

PSD: Propunerea de buget, "nerealistă şi nefundamentată"

Niţă susţine, într-un comunicat remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul doreşte asumarea publică a unui buget cosmetizat, încercând astfel să mascheze eşecurile şi nerealizările guvernării de dreapta.

PSD consideră că în ultimii doi ani economia românească a intrat într-un proces de creştere economică cu risc de nesustenabilitate, acest lucru rezultând din evoluţia deficitului comercial şi al deficitului de cont curent, care vor fi de 14%, respectiv de 12% din PIB.

În comunicat se arată că deficitul previzionat reprezintă o vulnerabilitate majoră atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu. Departamentul Politici Economice şi Fiscale al PSD mai apreciază că finanţarea deficitului bugetar va fi foarte dificilă pentru că este greu de presupus că doar prin titluri de stat emise se va reuşi acoperirea acestuia şi în condiţiile în care investiţiile străine directe au scăzut în anul 2007 în mod îngrijorător.

Potrivit comunicatului, la o analiză sumară a capitolelor bugetare pe anul 2007 se poate observa că la capitolul venituri, acestea au fost realizate în primul semestru al anului 2007 doar în proporţie de 40,5%, ceea ce arată că este foarte greu, dacă nu chiar imposibil ca acestea să fie realizate 100% până la sfârşitul anului. Cota unică de 16% nu a avut efectul scontat în valoarea totală a veniturilor bugetare, iar salvarea a venit de impozitele suplimentare, susţine PSD.

Capacitatea de absorbţie a fondurilor europene reprezintă, în opinia lui Niţă, o altă mare problemă a Guvernului, deoarece în bugetul anului 2007 s-a prevăzut atragerea de fonduri europene în proporţie de 53% din totalul de 1,2 miliarde de euro, iar până acum nu s-a reuşit decât 5% din cota propusă prin buget.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici