PSD şi PC au semnat protocolul de colaborare politică

Preşedinţii PSD şi PC, Mircea Geoană şi, respectiv, Daniela Popa, au semnat, joi, protocolul de colaborare politică între cele două partide.

16 afișări
Imaginea articolului PSD şi PC au semnat protocolul de colaborare politică

PSD şi PC au semnat protocolul de colaborare politică (Imagine: Mediafax Foto)

Mircea Geoană a declarat că acest tip de protocol reflectă lecţiile pe care cele două partide le-au învăţat din colaborarea anterioară, din partea care a funcţionat şi din ceea ce nu a funcţionat.

El a subliniat că acum este vorba despre "o alianţă politică, un conglomerat puternic", care are ca obiectiv câştigarea alegerilor parlamentare în 2008 şi formarea unui guvern condus de această alianţă.

Liderul PSD a spus că niciun acord nu este "o poliţă de asigurare" absolută şi că la colaborarea precendentă a existat "un caz de calamitate, care era Traian Băsescu".

"Dacă ai încredere în Traian Băsescu şi dai mâna cu el, poţi să fii sigur că a doua zi rămâi fără deget sau fără mână. PC probabil a şi fost şantajat de Traian Băsescu să vină atunci la putere şi apoi a fost damnat de Traian Băsescu", a adăugat Mircea Geoană.

Preşedintele PSD a mai declarat că în legătură cu protocolul de alianţă politică între PSD şi PC "au fost speculaţii legate de Antene şi de trusturi", dar lucrul cel mai important este că cele două partide doresc să construiască o alternativă la puterea de dreapta.

"Au fost peculaţii legate de Antene, de trustruri, dar cel mai important este că dorim să construim o alternativă la puterea de dreapta şi să nu fim în situaţia să facem compromisuri politice cu vreunul dintre cele două partide de dreapta", a declarat Geoană.

El a arătat că Traian Băsescu este cel vinovat pentru că a schimbat rezultatele alegerilor din 2004 şi nu colaborarea cu PC.

"Am învăţat din această lecţie, şi noi am învăţat. Dacă aveam o înţelegere ca cea de astăzi eram probabil la adăpost. Este o chestiune de mai multă seriozitate şi la noi şi la PC şi suntem absolut convinşi că vom rămâne împreună", a răspuns Mircea Geoană unei întrebări privind garanţiile pe care le primeşte PSD că nu va păţi ca în 2004.

La rândul său, Daniela Popa a precizat că, în 2004, între cele două partide s-a realizat o alianţă electorală neînscrisă la tribunal, iar acum este vorba despre o alianţă politică ce va fi înregistrată juridic. "Au existat probleme între PC şi PSD, dar am dovedit că putem colabora şi că avem viziuni convergenţiale", a adăugat ea.

Daniela Popa a precizat că protocolul alianţei politice PSD+PC va fi înscris la tribunal în termen de 15 zile.

Ea a menţionat că protocolul prevede structuri de conducere comune, o delegaţie permanentă naţională formată din 7 membri din fiecare partid şi un colegiu al preşedinţilor, format din preşedinţii partidelor şi un membru al fiecărei formaţiuni.

De asemenea, cele două programe politice vor fi combinate.

Acordul de constituire a Alianţei PSD+PC va fi înregistrat la Tribunal până în 22 aprilie, va avea semnul electoral trei boboci de trandafir şi dedesubt denumirea prescurtată a celor două partide, iar sediul alianţei va fi în strada Mihail Obedenaru nr. 33, actualul sediu de campanie al PSD.

Acordul semnat joi de Mircea Geoană şi Daniela Popa prevede constituirea Delegaţiei Permanente Naţionale a Alianţei PSD+PC, compusă din şapte membri din partea fiecărui partid, iar preşedinţii celor două partide sunt membri de drept ai DPN.

Delegaţia Permanentă Naţională va avea, între atribuţii, alcătuirea situaţiei cu propunerile de candidaţi pentru Parlament, numirea echipelor de campanie pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale, desemnarea purtătorului de cuvânt al Alianţei, elaborarea programului de guvernare, discutarea abaterilor miniştrilor, secretarilor de stat, conducătorilor agenţiilor guvernamentale, soluţionarea contestaţiilor privind colaborarea în plan judeţean.

În DPN, deciziile se vor lua prin majoritatea de două treimi sau prin consens. Acest organism de conducere se va întruni lunar sau de câte ori este necesar.

În acord este prevăzută şi constituirea Colegiului Preşedinţilor, care va fi compus din preşedinţii celor două partide şi un membru din partea fiecărui partid, desemnat de preşedinte. Acest Colegiu va valida, prin semnătura celor doi preşedinţi, propunerile finale privind candidaţii Alianţei pentru alegerile parlamentare, va comunica lista persoanelor care urmează a fi titularizate în funcţii, precum şi retragerea sprijinului politic miniştrilor şi secretarilor de stat, va numi mandatarul financiar al alianţei.

În Colegiul Preşedinţilor, hotărârile se vor lua prin consens, în caz contrar, acestea nu există. Colegiul preşedinţilor se va întuni săptămânal sau de câte ori este necesar.

Alianţa va avea structuri de conducere la nivel judeţean, similare cu cele de la centru.

În ceea ce priveşte participarea la alegeri, acordul prevede că la alegerile locale PSD şi PC vor participa separat, iar în turul al doilea vor sprijini candidatul cel mai bine plasat al celor două formaţiuni.

"În alegerile parlamentare, candidaţii desemnaţi de fiecare partid devin automat candidaţii Alianţei politice PSD+PC. În colegiile uninominal se va propune un singur candidat al Alianţei politice. Candidaţii alianţei, precum şi colegiul unde candidează fiecare reprezentant al Alianţei se stabilesc pe baza criteriilor convenite prin consens în DPN, în conformitate cu procentul obţinut la alegerile din 2008, de către fiecare dintre cele două partide, dar nu mai puţin de 5%", se precizează în acord.

Potrivit acordului, "în campania electorală pentru alegerile parlamentare, partenerii vor promova, prin toate mijloacele, inclusiv mediatic, oferta politică şi electorală, proiectul programului de guvernare, precum şi candidaţii Alianţei".

O altă prevedere a acordului se referă la faptul că Alianţa va avea candidaţi comuni la funcţiile de preşedinte al României, prim-ministru, preşedinte al Senatului şi preşedinte al Camerei Deputaţilor şi va constitui grupuri parlamentare comune.

În cazul câştigării alegerilor, Guvernul va fi format din reprezentanţi desemnaţi de fiecare partid, iar repartizarea ministerelor se va stabili prin consens de către Colegiul Preşedinţilor, la fel ca orice nominalizare a titularilor unor funcţii numite, cum ar fi secretari de stat. Acordul va putea să fie modificat în urma negocierilor din Delegaţia Permanentă Naţională şi aprobate de organele statutare de conducere ale părţilor semnatare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici