PSD acuză USR că lansează minciuni, pentru a-şi ascunde culpa în scandalul achiziţiei iresponsabile de vaccinuri COVID-19

PSD spune că USR minte „în încercarea disperată de a-şi ascunde culpa pentru achiziţia supradimensionată” de vaccinuri COVID-19, într-un moment în care Guvernul contractase deja un număr de doze care depăşea de câteva ori populaţia României.

344 afișări
Imaginea articolului PSD acuză USR că lansează minciuni, pentru a-şi ascunde culpa în scandalul achiziţiei iresponsabile de vaccinuri COVID-19

„În loc să-şi asume răspunderea pentru irosirea a sute de milioane de euro, cei care au semnat pentru această achiziţie se denunţă reciproc. USR-iştii care au semnat comenzile dau vina pe fostul premier care le-a aprobat, iar acesta dă vina pe foştii miniştrii USR care le-au comandat. Dincolo de bătaia de joc faţă de banul public pe care au produs-o când au fost la guvernare, cei de la USR încearcă acum să dezinformeze opinia publică printr-o avalanşă de minciuni şi omisiuni privind detaliile acestor achiziţii inutile prin care au devalizat bugetul de stat”, potrivit unui comunicat de presă.

Social-democraţii prezintă un tabel pentru a PSD „demasca minciunile mai importante”.

Astfel, după ce USR A spus că prin acordul dintre Comisia Europeană şi statele membre, acestea ar fi fost obligate să comande în avans vaccinurile COVID-19, PSD spune că adevărul este că statele membre aveau opţiunea de a refuza intrarea în contract cu unul sau mai mulţi furnizori de vaccinuri.

„USR putea evita achiziţia a încă 39 de milioane de doze, după ce Guvernul contractase deja 56 de milioane care erau în curs de livrare”, arată PSD.

O altă „minciună USR” este, potrivit PSD, că „miniştrii USR ar fi avut grijă să comande numărul minim de doze de vaccin. Adevărul: În memorandumul din mai 2021, semnat de Mihăilă, Barna şi Cîţu, se precizează: <Cheia de distribuţie a dozelor este strict pro rata populaţional şi nu poate fi solicitată alocarea unui volum diferit de doze>. Deci nu existau cote minime şi maxime. În schimb, România putea refuza să intre în contract”.

De asemenea, PSD cataloghează drept minciună acuzaţia USR către PSD că „ar fi citit puţin” şi ar fi aflat că memorandumul se referă la un singur tip de vaccin. „Adevărul: La momentul aprobării memorandumului acesta nu putea fi citit de opinia publică pentru că era confidenţial, deşi prevedea o achiziţie din bani publici de trei sferturi de miliard de euro! Nu e relevant câte tipuri de vaccin s-au comandat, ci numărul supradimensionat de doze contractate. Totalul dozelor comandate de miniştrii USR este de 6 ori mai mare decât populaţia vizată de campania de vaccinare”, arată PSD.

De asemenea, PSD spune că o altă minciună a USR este că „vaccinurile puteau fi vândute şi donate foarte uşor”. Adevărul ar fi că „după cum reiese din memorandumul semnat de USR, în prima fază România nu putea vinde sau dona surplusul de doze de vaccin decât cu acordul furnizorilor. În a doua fază, când s-a permis vânzarea sau donarea fără avizul furnizorului, interesul pentru vaccinare a scăzut considerabil fiind dificilă inclusiv donarea dozelor către alte state”.

Şi acuzaţia că ministrul Alexandru Rafila nu s-ar fi ocupat să revândă surplusul de vaccinuri COVID-19 ar fi o „minciună a USR”, adevărul, în opinia PSD este că în primele 43 de zile ale mandatului său, ministrul Alexandru Rafila a reuşit să revândă 7,5 milioane de doze de vaccin către Germania şi Ungaria.

„Este un volum de peste şase ori şi jumate mai mare decât dozele revândute în patru luni şi jumătate de ministrul Ioana Mihăilă (1,17 mil. doze), deşi atunci pandemia era pe vârf, iar interesul altor state pentru vaccinuri era mult mai ridicat decât în prezent. La acest moment, niciun alt stat nu mai este interesat de achiziţia de vaccinuri COVID-19”, arată PSD.

De asemenea, PSD acuză USR că a minţit când a spus că miniştrii Uniunii ar fi vândut surplusul de doze şi ar fi recuperat astfel o parte din banii plătiţi furnizorilor. Adevărul în opinia PSD este că miniştrii USR ai Sănătăţii au obligaţia să prezinte public prejudiciul creat la bugetul de stat în urma expirării termenului de valabilitate al dozelor contractate, livrate dar neutilizate.

Totodată, PSD spune că USR a minţit când a spus că noul contract ar fi prevăzut că dozele de vaccin pentru anii 2022 şi 2023 ar fi fost adaptate noilor tulpini. „Adevărul: La data semnării memorandumului pentru achiziţia a 39 de milioane de doze, varianta Delta încă nu se manifestase pe teritoriul României (primele cazuri au apărut în iulie 2021), iar varianta Omicron a apărut la nivel mondial abia în noiembrie 2021”, potrivit social-democraţilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
psd,
usr,
vaccinuri covid

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici