PSD susţine pragul electoral de 10% avansat de Băsescu

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că social-democraţii susţin introducerea unui prag electoral de 10%, menţionând însă că apreciază propunerea lui Traian Băsescu drept "o pistă falsă".

25 afișări
Imaginea articolului PSD susţine pragul electoral de 10% avansat de Băsescu

PSD susţine pragul electoral de 10% avansat de Băsescu (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Moldovan a afirmat că PSD va susţine majorarea pragului electoral la 10%, precum şi votul uninominal prin care câştigătorul alegerilor în colegii, într-un tur sau două, să obţină mandatul de parlamentar.

"Credem că este bună propunerea preşedintelui, suntem de acord cu un prag electoral de 10%, nefiind un partid care să ne facem probleme că nu îl vom atinge. Vom susţine o modificare a legii în acest sens. Ne dorim, pe de altă parte, ca propunerea avansată de preşedinte să fie serioasă şi să nu se facă, peste câteva luni, că a uitat de ea, aşa cum se pare că a uitat de ce vorbea anul trecut, în legătură cu UCM, când propunea scăderea pragului", a adăugat el.

Moldovan a precizat că social-democraţii vor susţine şi modificarea actualului sistem de vot uninominal.

"PSD şi preşedintele Victor Ponta au fost printre primii care au susţinut introducerea votului uninominal. Ne dorim ca acest sistem de vot să fie unul corect, iar cei care câştigă alegerile să intre în Parlament. În acest sens, ar fi două variante de discutat: fie cel care câştigă cele mai multe voturi obţine mandatul, fie se introduce scrutinul majoritar în două tururi, astfel încât să nu mai avem situaţii în care candidaţii de pe locurile doi sau trei ajung în Parlament, înşelând electoratul", a mai spus el.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la B1Tv, că este un susţinător al pragului electoral de 10% pentru intrarea în Parlament sau al unui sistem electoral care să permită existenţa a două partide mari, care să alterneze la guvernare cu sprijinul unui partid mai mic.

"Eu sunt un partizan al pragului de 10%. Dar, cel mai corect, dincolo de prag, de neprag, (ar fi nevoie de - n.r.) uninominal într-un singur tur sau în două tururi. Asta va crea două mari partide care vor alterna la putere cu sprijinul unui partid mai mic, eventual. Cât timp vom sta tot în coaliţii, nu vom avea guvernări coerente", a spus Băsescu.

Actualul sistem electoral prevede un prag electoral de 5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici