Radu Berceanu, aviz negativ din partea Comisiilor parlamentare

Radu Berceanu, propus de premierul desemnat Lucian Croitoru ca ministru al Transporturilor şi Comunicaţiilor, a primit aviz negativ din partea celor cinci comisii parlamentare care l-au audiat joi, cu 42 de voturi "împotrivă" şi 33 "pentru".

22 afișări
Imaginea articolului Radu Berceanu, aviz negativ din partea Comisiilor parlamentare

Radu Berceanu, aviz negativ din partea comisiilor parlamentare (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Nu am avut nicio surpriză, pentru că votul era de aşteptat. Au fost discuţii interesante şi îmi pare rău că nu au avut răbdare pentru discuţii mai lungi şi sper că s-au mai lămurit şi vor vota un buget mai mare", a spus Berceanu.

Votul a fost nominal.

Reprezentanţii minorităţilor nu au votat.

La audieri, Berceanu, în prezent ministru interimar al Transporturilor, a declarat că majoritatea problemelor instituţiei pe care o conduce sunt legate de lipsa fondurilor şi a legislaţiei adecvate.

El a făcut o comparaţie între bugetele altor state, care primesc sume reprezentând între 3 şi 4% din PIB şi bugetul MTI, care a primit în acest an 1,4%.

Totodată, el a atras atenţia că fondurile europene şi creditele de la instituţiile financiare internaţionale nu pot fi folosite pentru că MTI nu dispune de sumele necesare asigurării cofinanţării proiectelor de infrastructură.

Berceanu a spus că în proiectul de buget pentru anul viitor a cerut fonduri de 3,5% din PIB şi a primit în jur de 3%, însă suma finală va fi stabilită în momentul aprobării bugetului.

Prioritare pentru Ministerul Transporturilor sunt proiectele cu finanţare nerambursabilă de la UE, apoi proiectele cu finanţare de la BEI şi Banca Mondială, iar pe ultimul loc proiectele finanţate de la bugetul de stat, cum ar fi Autostrada Transilvania.

Deputatul PSD Aura Vasile a spus că în primele nouă luni trenurile au avut întârzieri cumulate de trei ani şi l-a întrebat pe Berceanu dacă îşi va cere scuze, aşa cum a făcut ministrul de transport al Japoniei, însă Berceanu nu a răspuns.

Referitor la sectorul feroviar, oficialul a explicat că majoritatea ţărilor europene primesc subvenţii pentru tot sectorul, iar în România subvenţiile sunt îndreptate doar către CFR Călători. "Mergem pe o spirală descendentă în ceea ce priveşte transportul feroviar. Se alocă subvenţii puţine, şi astfel transportul este de o calitate inferioară, de unde rezultă mai puţini călători şi deci venituri mai mici", a declarat Berceanu.

În ceea ce priveşte comunicaţiile, Berceanu a spus că în acest domeniu "trebuie să ajungem la o coerenţă între finanţare şi programe".

Liberalii l-au întrebat despre starea proiectelor de pe Coridorul IV de Transport Paneuropean şi ministrul a răspuns că "e o părere greşită că pe acest coridor nu se face nimic".

Astfel, potrivit ministrului, au fost deschise în urmă cu trei luni şantierele de la centura Arad şi tronsoanele de autostradă Arad-Timişoara, Cernavodă-Constanţa, precum şi centura Constanţa, toate finanţate cu fonduri europene.

Avizul celor cinci comisii este consultativ, votul asupra listei miniştrilor propuşi revenind plenului Parlamentului.

Berceanu a fost audiat de trei comisii ale Camerei Deputaţilor (pentru industrii şi servicii, pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, respectiv pentru politică economică, reformă şi privatizare) şi două de la Senat (Comisia economică, industrii şi servicii şi Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici