Rafila: Ministerul nu a pierdut niciun ban, domnule magician. Spitalele regionale se fac

Ministerul Sănătăţii nu a pierdut niciun ban din PNRR, spune ministrul Rafila, care explică o diferenţă de finanţare de 700 de milioane de euro. Spitalele regionale se vor construi şi în 2027 vor fi terminate.

619 afișări
Imaginea articolului Rafila: Ministerul nu a pierdut niciun ban, domnule magician. Spitalele regionale se fac

Rafila: Ministerul nu a pierdut niciun ban, domnule magician. Spitalele regionale se fac

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus, sâmbătă, la şcoala de vară naţională pentru medicii rezidenţi în medicina de familie, că, în momentul în care s-au alocat României sumele prin PNRR, de către Comisia Europeană, PIB-ul estimat era diferit faţă de PIB-ul real.

Prin creşterea PIB-ului, partea care revenea României din totalul sumelor a scăzut, iar Comisia Europeană a transmis că Romnia trebuie să reducă, din partea nerambursabilă, 2,1 miliarde de euro, a afirmat Rafila, răspunzând unei întrebări legate de spitalele regionale.

„Atunci, din cei 2,4 miliarde de euro cât au fost alocaţi Ministerului Sănătăţii, Comisia a spus <nu vă mai dăm 2,4 miliarde de euro, ci vă dăm 1,7 miliarde de euro>. Această reducere de 700 de milioane de euro este rezultatul final, adică finanţatorul a refuzat să ne mai dea toţi banii şi atunci a trebuit să găsim o soluţie. Noi am o aprobat o listă de spitale printr- o Hotărâre de Guvern, pentru 27 de spitale, iar aceste lucruri trebuie să continue. (...) Avem banii din împrumutul de la Banca Europeană de Investiţii. Aceste spitale vor continua să se facă, dar nu din banii PNRR, ci din banii de la Banca Europeană de Investiţii. Am văzut într-un mod demagogic, aş spune fără niciun fel de caracter, în spaţiul public, diverse declaraţii ale unui fost ministru al sănătăţii, care spune că Ministerul a pierdut banii. Ministerul n-a pierdut niciun ban, domnule magician (cu referire la Vlad Voiculescu - n.r.). Ministerul Sănătăţii şi-a făcut treaba, a pornit toate proiectele pe care dumneavoastră le-aţi blocat”, a spus Rafila.

Astfel, cele 27 de spitale regionale se construi, a adăugat ministrul.

Întrebat despre termenul de finalizare, Rafila a spus că „nu se chimbp foarte mult”: „o prelungire de un an nu o să însemne absolut nimic, mai ales că e vorba de proiecte mari”.

Întrebat, mai departe, dacă termenul rămâne 2027, ministrul Sănătăţii a răspuns pozitiv.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici