RĂZBOI POLITIC pentru funcţia de şef al Statului Major. Iohannis: Publicarea unui decret nu poate fi blocată sau cenzurată. Consecinţele ar fi grave/ Secretarul general PSD: În mod cert, Klaus Iohannis se cere suspendat

Scandal politic pe marginea prelungirii, de către Klaus Iohannis, a mandatului generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Armatei, fără a exista o propunere din partea MApN. Preşedinţia acuză o întârziere intenţionată în ceea ce priveşte publicarea în Monitorul Oficial a decretului prin care i se prelungeşte mandatul şefului SMG, precizând că împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe. Mai direct, liderul PNL Ludovic Orban l-a acuzat pe Liviu Dragnea că blochează publicarea, Monitorul Oficial fiind în subordinea Camerei Deputaţilor. De cealaltă parte, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, spune că nu e vorba despre amânare intenţionată, ci provocată de aglomeraţia de la final de an şi că decretul va fi publicat când îi vine rândul. În întreg scandalul se pomeneşte din nou suspendarea preşedintelui, iar secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, spune că, prin atitudinea sa, Iohannis ”în mod cert se cere suspendat”.

7834 afișări
Imaginea articolului RĂZBOI POLITIC pentru funcţia de şef al Statului Major. Iohannis: Publicarea unui decret nu poate fi blocată sau cenzurată. Consecinţele ar fi grave/ Secretarul general PSD: În mod cert, Klaus Iohannis se cere suspendat

RĂZBOI POLITIC pentru funcţia de şef al Statului Major. Iohannis: Publicarea unui decret nu poate fi blocată sau cenzurată. Consecinţele ar fi grave/ Secretarul general PSD: În mod cert, Klaus Iohannis se cere suspendat

Iohannis: Publicarea unui decret nu poate fi blocată sau cenzurată. Consecinţele ar fi grave

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că Liviu Dragnea încearcă să blocheze decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării pentru a nu fi publicat în Monitorul Oficial.

Preşedinţia a reacţionat faţă de întârzierea publicării în Monitorul Oficial a decretului prin care i se prelungeşte mandatul şefului SMG, precizând că împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate.

”Imediat după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Decretul Preşedintelui României nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, a fost transmis, în condiţiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputaţilor, în vederea publicării în Monitorul Oficial al României”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Preşedinţia aminteşte că Monitorul Oficial al României este publicaţia oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituţie, de Legea nr. 202/1998, precum şi de alte acte normative.

”Publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituţie, nu poate fi blocată sau cenzurată de instituţiile cu atribuţii în această procedură. Preşedintele României atenţionează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 şi, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate”, se mai arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că Liviu Dragnea încearcă să blocheze decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării pentru a nu fi publicat în Monitorul Oficial.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Florin Iordache: Decretul intră în vigoare cu 31 decembrie, fără îndoială va apărea în Monitor

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat, referitor la scandalul amânării publicării în Monitorul Oficial a decretului ce îl vizează pe generalul Nicolae Ciucă, faptul că nu există o amânare intenţionată, ci provoccată de aglomeraţia de la final de an.

"Probabil că după prânz au fost trimise. Până a fost semnat decretul, până a fost trimis, este ora 19.00. Nu cred că se pune problema că se încearcă blocarea unui astfel de act, chiar dacă este îndoielnic acest document. Dacă efectele se produc după ce apare în MO, fie că discutăm de ministerul Apărării, sunt şi alte posibilităţi legale. Fără îndoială, Secretariatul General nu blochează un astfel de act. Dacă nu există o anumită aglomerare puntem discuta de ore, dar fiind vorba de final de an, multe instituţii au trimis documente care trebuie publicate la final de an, apoi şedinţa de Guvern care a fost tot la ora prânzului, acte emise de alte autorităţi, putem discuta de câteva ore, maxim o zi", a declarat Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, la Antena 3.

Acesta a mai spus că având în vedere că decretul preşedintelui, de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Armatei, trebuie să îşi producă efectele începând cu prima zi din 2019, mai este timp pentru publicare.

"Decretul intră în vigoare cu 31 decembrie, fără îndoială va apărea în Monitor. Se verifică modul în care e redactat, eventuale greşeli gramaticale, dar nu se pune problema, chiar dacă e îndoielnic, îşi propune cineva să îl blocheze. Asta e culmea, că pentru tot ce se întâmplă, crede că cineva are astfel de gânduri. În legea MO se arată minimul de ore în care trebuie să apară. În acelaşi timp, au fost semnate mai multe decrete, nu face nimeni o selecţie, asta da şi ăsta nu. Celelalte ce le spunem? Mai staţi, le publicăm la anul?", a mai spus Iordache.

Orban îl acuză pe Dragnea că încearcă blocarea la MO a decretului de prelungire a mandatului lui Ciucă 

„Este incredibil la câte tertipuri se poate deda acest individ certat cu bunul simţ, cu democraţia şi cu legile ţării pe numele lui Liviu Dragnea. Somez conducerea MO să nu cedeze la presiunile lui Liviu Dragnea şi să îşi îndeplinează obligaţiile legale pe publicare a actelor normative emise de preşedintele României, în cauză fiind decretul de prelungire cu un an a mandatului actualului şef al statului Major al armatei, domnul general Ciucă. Conducerea MO trebuie să acţioneze în baza legii şi nu în baza ordinelor verbale contrare legii care sunt date de Liviu Dragnea, chiar dacă Liviu Dragnea deţine temporar funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor”, a declarat Ludovic Orban, pentru MEDIAFAX.

Liderul PNL a susţinut că Monitorul Oficial va trebui să îşi asume răspunderea pentru nepublicarea decretului de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciucă, emis de Klaus Iohannis.

„Răspunderea pentru neîdeplinirea obligaţiilor legale va fi în exclusivitate răspunderea conducerii MO şi a secretarului general al Camerei Deputaţilor care nu trebuie să fie o slugă politică”, a adăugat Ludovic Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Secretarul general al PSD: În  mod cert, Iohannis se cere suspendat/ Refuzul numirii miniştrilor şi a şefului Armatei, un mesaj foarte clar

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Klaus Iohannis ”în mod cert se cere suspendat” şi că refuzul numirii celor doi miniştri şi a şefului Armatei este ”un mesaj foarte clar că nu-i mai pasă de nimeni şi de nimic”.

”În mod cert, Iohannis se cere suspendat. Prin tot ceea ce face în fiecare zi, devenind tot mai duşmănos cu propria-i ţară, încălcând în mod deliberat toate legile ţării, Constituţia şi deciziile Curţii (Constituţionale - n.r.), Iohannis acţionează în mod clar conform unui plan creat de şefii unei instituţii în sensul de a fi suspendat. Aceste mişcări deasupra legii prin care arată că se ştie protejat de parchete şi de alte instituţii de forţă, dar blochează la nesfârşit România. Mai mult, prin tot ce întreprinde în ultima perioadă, Iohannis îndeamnă opinia publică la nesupunere constituţională, călcând astfel în picioare toate deciziile democraţiei şi statului de drept”, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu.

El a mai spus că liderii PSD şi ALDE trebuie să se ”gândească foarte serios” la declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis.

”Refuzând pe bandă rulantă nominalizări de miniştri, schimbarea unor şefi de parchete şi de instituţii, iar mai nou numirea noului şef al Armatei Române, transmite un mesaj foarte clar că nu-i mai pasă de nimeni şi de nimic şi ne cere pur şi simplu nouă, celor din coaliţia de guvernare să începem procedurile de suspendare, chestiune la care va trebui să ne gândim foarte serios pentru că lucrurile au luat-o razna, iar opinia publică este absolut siderată de ceea ce se petrece în ultimul timp”, a mai spus Ştefănescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

"Această propunere făcută nu respectă rigorile legii. În consecinţă CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării", a spus Iohannis.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a spus vineri că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat-o că nu va da curs numirilor celor două propuneri de la Dezvoltare şi Transporturi, chiar dacă CCR a stabilit că există un conflict de natură juridică şi trebuie emise decretele.

Deputat PSD: Suspendarea lui Iohannis nu e doar necesară, e absolut obligatorie!

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a declarat că suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis „nu e doar necesară, e absolut obligatorie”. Printre motivele de suspendare a şefului statului, social-democratul a numărat blocarea activităţii Guvernului prin refuzul de a semna decretele de revocare şi numire.

„Suspendarea lui Iohannis nu e doar necesară, e absolut obligatorie! Gesturile acestuia nu mai sunt doar încălcări grosolane ale Constituţiei României, ci reprezintă deja atentate la adresa siguranţei naţionale!”, a scris Liviu Pleşoianu pe Facebook.

Deputatul PSD a enumerat motivele pentru care preşedintele Klaus Iohannis nu mai trebuie să rămână în funcţie.

„O spun în mod constant încă din decembrie 2016: „Dacă acest ins rămâne pe funcţie, se va asigura că nu mai rămâne piatră pe piatră în această ţară”. Refuzul rânjit, telegrafic şi deloc argumentat de a o numi pe Sevil Shhaideh premier, ieşirea în geacă roşie împotriva unui Guvern legitim, dispreţul faţă de Constituţie şi faţă de Deciziile Curţii Constituţionale, oblonul cotrocenic tras peste protocoalele secrete şi peste abuzurile instituţiilor de forţă, recentele ieşiri în decor prin ameninţările la adresa premierului Dăncilă, blocarea activităţii Guvernului prin refuzul de a semna decretele de revocare a miniştrilor demisionari şi de numire a noilor miniştri, decretul prin care hotărăşte el discreţionar cine va ocupa funcţia de şef al Statului Major în următorul an - toate acestea sunt doar câteva motive arhisuficiente pentru suspendarea lui Iohannis, precum şi pentru punerea sa sub acuzare pentru Înaltă Trădare!” a menţionat deputatul PSD.

Liviu Pleşoianu a precizat că dacă se va demara procedura suspendării preşedintelui, Klaus IOhannis ar fi suspendat cu o diferenţă cât se poate de clară.

„Sunt în deplin dezacord cu toţi cei care au căzut în capcana mesajului - "nu e bine să fie suspendat, îl relansează"! Îl... relansează? Foarte bine. Dacă ar sta lucrurile într-adevăr aşa, dacă majoritatea poporului român ar vota împotriva suspendării Insului din Deal, atunci oricum nu ar mai avea niciun sens să vorbim despre nimic, nu-i aşa? Personal, sunt convins că Iohannis ar fi suspendat cu o diferenţă cât se poate de clară. Dar, chiar de nu ar fi aşa, chiar de ar fi păstrat în funcţie Iohannis, nu s-ar chema atunci că poporul român majoritar şi-l merită!?...” a adăugat Liviu Pleşoianu.

Social-democratul a conchis că supendarea ar fi un gest de demnitare naţională şi de curaj.

„Pentru însănătoşirea fibrei naţionale a poporului nostru, cel mai mare Dezbinator din istorie ar trebui suspendat! Un gest de demnitate naţională şi de curaj... Apoi, lucrurile s-ar tranşa la vot. Iar românii ar avea ocazia să arate cum vor să trăiască de aici înainte...#IohannisSuspendat” a conchis Pleşoianu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici