Reacţii de indignare la Bucureşti, după ce comisarul european pentru buget a afirmat că România este una dintre ţările care vor să slăbească UE: Oettinger să îşi retragă afirmaţiile

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a reacţionat faţă de afirmaţiile comisarului european pentru Buget, Günther Oettinger, care a spus că România este una dintre ţările care vor să distrugă proiectul UE, precizând că regretă că oficialul european face declaraţii fără acoperire. O altă reacţie de respingere a avut europarlamentarul PSD Răzvan Popa. Acesta a transmis că România a făcut „sacrificii" pentru a apăra proiectul european, motiv pentru care comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger, trebuie să îşi retragă afirmaţia în care a nominalizat ţara noastră printre statele care-şi doresc distrugerea UE.

6681 afișări
Imaginea articolului Reacţii de indignare la Bucureşti, după ce comisarul european pentru buget a afirmat că România este una dintre ţările care vor să slăbească UE: Oettinger să îşi retragă afirmaţiile

Europarlamentar PSD: Oettinger să îşi retragă afirmaţiile despre România

Oettinger a adăugat că Guvernul din propria sa ţară, Germania, nu afişează suficient entuziasm pentru UE, în mod special în ceea ce priveşte bugetul.

„România este o ţară profund pro-europeană, atât la nivelul clasei politice, cât şi la nivelul societăţii, fapt cunoscut clar la Bruxelles. Acest lucru a fost demonstrat în mod repetat de-a lungul anilor, România fiind tocmai unul dintre statele care au încurajat constant consensul în cadrul Uniunii Europene şi care au făcut sacrificii pentru a apăra proiectul european. Este o greşeală afirmaţia făcută de comisarul Oettinger. Ar trebui să îşi retragă declaraţiile şi sper că o va face în cel mai scurt timp. Uniunea Europeană are nevoie de unitate, nu de astfel de afirmaţii incorecte. Salut pe această cale declaraţiile comisarului european pentru Justiţie, doamna Vera Jourova, care a dezaprobat mesajul colegului său”, spune europarlamentarul PSD Răzvan Popa, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

TITLURILE ZILEI

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a transmis miercuri că declaraţiile comisarului european Günther Oettinger potrivit cărora anumite ţări, printre care şi România, ar dori să pună piedici Uniunii Europene, ''nu pot decât să încurajeze sentimentele eurofobe''.

"Am constatat astăzi, cu îngrijorare, faptul că a început campania electorală la nivel european. Liderul PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, şi-a anunţat intenţia de a fi candidatul dreptei pentru şefia Comisiei Europene. Prin acest anunţ, Germania a anunţat probabil şi viitorul său reprezentant în Comisia Europeană. Actualul comisar german, Günther Oettinger, a reacţionat evocând faptul că anumite ţări, printre care şi România, doresc să pună piedici Uniunii Europene. Consider că astfel de declaraţii nu pot decât să încurajeze sentimentele eurofobe şi, mai mult decât atât, să inducă cetăţenilor europeni ideea că statele din Estul şi Sudul Europei ar putea fi, eventual, responsabile de eşuarea proiectului european. Într-o perioadă caracterizată de efortul comun de a identifica răspunsuri la provocările existente la adresa proiectului european, în care avem nevoie de mai multă coeziune, consider că astfel de declaraţii nu pot decât să afecteze unitatea statelor membre", a transmis ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, pe Facebook.

Acesta transmite că România are una dintre populaţiile cele mai pro-europene din Uniunea Europeană, nu are partide extremiste în Parlamentul naţional sau în Parlamentul European, sprijină toate demersurile pentru un viitor pozitiv pentru Uniunea Europeană şi adoptarea, pe cale de consecinţă, a viitorului buget european.

Europarlamentarul ALDE Renate Weber a scris miercuri, pe Facebook, după ce comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger, a nominalizat România printre ţările care-şi doresc distrugerea UE, că oficialul „este un obişnuit al declaraţiilor controversate, alarmiste şi fără niciun fundament". Potrivit acesteia, unele din afirmaţiile pe care comisarul european pentru Buget le-a făcut de-a lungul vremii frizează „absursul".

„De exemplu, în timpul dezastrului nuclear de la Fukushima, din 2011, Oettinger, pe atunci comisar pe Energie, vorbea de apocalipsă şi de faptul că japonezii nu mai deţin control pe nimic. În 2014, referindu-se la guvernul francez care nu respectă regulile bugetare ale UE, îl compară cu un infractor criminal, pe activiştii pentru neutralitatea internetului îi cataloga drept talibani, dar absurdul a atins cele mai înalte culmi într-o declaraţie publică, în calitate de politician german, când a spus că muncitorii de 60 de ani trebuie plătiţi mai prost decât cei de 30 de ani, pentru că sunt mai puţin productivi şi mai puţin inventivi", a apreciat Renate Weber.

Comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger, afirmă că proiectul UE este în "pericol de moarte", adăugând că "unii din interiorul Europei vor să slăbească sau să distrugă" proiectul, oficialul menţionând în acest sens "România, Polonia, Ungaria şi Guvernul Italiei", potrivit Politico.eu.

"Din punctul meu de vedere, proiectul este în pericol de moarte", a declarat oficialul.

"Unii din Europa vor să o slăbească sau să o distrugă - Polonia, Ungaria, România, Guvernul Italiei", a continuat Oettinger.

Oficialul european a mai declarat la un eveniment organizat marţi de o asociaţie germană că, de asemenea, UE mai este în pericol din cauza autocraţilor care provoacă războaie comerciale şi comit agresiuni, menţionând preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan şi "chinezul viclean".

Oettinger a mai afirmat că Guvernul din propria sa ţară, Germania, nu afişează suficient entuziasm pentru UE, în mod special în ceea ce priveşte bugetul.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici