REACŢII după publicarea de către ANAF a listei datornicilor. Cătălin Predoiu: ANAF să rectifice. Nu pretind scuze de la bieţii funcţionari. Elena Băsescu: Datoria invocată de ANAF este o eroare. Udrea despre datorii: Restanţa mea ar fi oricum nerelevantă, DNA mi-a blocat averea

ANAF a publicat, luni, lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, pe lista datornicilor aflându-se şi Regele Mihai I al României, care figurează cu o restanţă 4.107.135 lei dar şi mai mulţi politicieni.

4877 afișări
Imaginea articolului REACŢII după publicarea de către ANAF a listei datornicilor. Cătălin Predoiu: ANAF să rectifice. Nu pretind scuze de la bieţii funcţionari. Elena Băsescu: Datoria invocată de ANAF este o eroare. Udrea despre datorii: Restanţa mea ar fi oricum nerelevantă, DNA mi-a blocat averea

Predoiu spune că şi-a plătit datoriile: ANAF să rectifice. Nu pretind scuze de la bieţii funcţionari (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, afirmă că şi-a plătit datoriile către stat la începutul lunii şi cere ANAF să rectifice eroarea în ceea ce îl priveşte, adăugând că nu pretinde scuze pentru că ştie ''cu ce aparatură şi infrastructură IT funcţionează bieţii funcţionari''.

''Înţeleg ca ANAF s-a grăbit să mă pună pe o listă de debite la buget, îi rog să citească chitanţa pentru încasare de impozite, taxe şi contribuţii seria TS701 nr.20100194378 din 6.05.2016, repet, 6.05.2016 şi să rectifice eroarea. Nu pretind scuze, ştiu cu ce aparatură şi infrastructură IT funcţionează bieţii funcţionari. Atât, deocamdată'', a scris Predoiu pe Facebook.

ANAF a publicat, luni, lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, primii zece datornici la stat persoane fizice având fiecare obligaţii fiscale restante între 12 milioane lei şi 232 de milioane de lei.

Predoiu apare pe lista ANAF cu datorii de peste 24.000 de lei.

Fiica cea mică a fostului preşedinte Traian Băsescu, fostul europarlamentar Elena Băsescu, susţine că prezenţa sa pe lista de datornici a ANAF este o eroare, precizând că această instituţie nu a făcut transferul informaţiei odată cu mutarea domiciliului din sectorul 1 în sectorul 2.

"Datoria invocată de ANAF este o eroare a acestei instituţii. În 2014, pe vremea când eram europarlamentar, aveam domiciliul în Sectorul 2. Acum, am domiciliul în Sectorul 1. Situaţia a apărut pentru că ANAF-ul nu a făcut transferul informaţiei între Sectorul 2 şi Sectorul 1", a scris Elena Băsescu pe Facebook.

Ea a precizat că în urmă cu o lună, a fost personal la ANAF Sector 1 şi ANAF Sector 2, făcând, cu documente, proba achitării obligaţiilor.

"Din păcate, până la această oră, nu s-a făcut operarea datelor. Închei, spunând că nu am niciun fel de datorie la stat. N.B. Plata s-a făcut prin terţ plătitor, conform regulilor Parlamentului European", a menţionat fiica cea mică a fostului preşedinte Traian Băsescu.

Elena Băsescu a postat şi fotocopia unui ordin de plată prin care a virat peste 16.000 de lei la bugetul asigurărilor sociale şi la bugetul de stat.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a precizat, marţi, cu privire la datoriile pe care le are la ANAF, că sunt din perioada în care a fost asociat la "Societatea Civilă Profesională de Avocaţi Ciorbea Victor & Ciorbea Lacrima", precizând că în ultimii zece ani a plătit statului 1.600.000 de lei.

Pe lista cu persoanele fizice datornice la ANAF, figurează şi Avocatul Poporului Victor Ciorbea care împreună cu soţia au o datorie fiscală de peste 350.000 de lei.

Cu privire la datoriile sale, Victor Ciorbea a făcut precizarea că datoriile respective sunt din perioada în care a avut "calitatea de asociat la "Societatea Civilă Profesională de Avocaţi Ciorbea Victor & Ciorbea Lacrima", până la numirea în funcţia de Avocat al Poporului.

"Precizez că în ultimii 10 ani am plătit către bugetul de stat, 1.600.000 de lei, reprezentând taxi şi impozite, pe lângă suma de aproximativ 6.000.000 de lei, rate bancare", se mai spune în comunicat.

Victor Ciorbea susţine că atât el, cât şi soţia sa fac "eforturi deosebite pentru achitarea restului de plată rămas către bugetul de stat, precum şi a celorlalte datorii", îndeplinindu-şi astfel, "cu totală responsabilitate şi bună credinţă obligaţiile către cetăţeni".

Deputatul Elena Udrea spune că va verifica dacă are datorii la stat, aşa cum anunţă ANAF, dar arată că nu le poate plăti atâta vreme cât tot statul, prin DNA, i-a pus sechestru pe avere.

''ANAF zice că nu am plătit un impozit de 39.000 Ron. Verific pentru că nu am încredere în acurateţea informaţiilor lor. Oricum, din cei aproape 150.000 de datornici anunţaţi, restanţă mea ar fi nerelevantă faţă de sutele , zecile de milioane ale altora. Dar chiar şi aşa, dacă ceva a scăpat contabilei mele şi am o datorie, evident că voi încerca să o plătesc. Spun că voi încerca deoarece eu am toate bunurile sechestrate, toate conturile poprite şi toate veniturile blocate de către DNA. Pe de o parte statul prin ANAF îmi cere să plătesc, pe de altă parte tot statul, prin DNA, îmi blochează orice posibilitate de plată!!! Şi după o altă normă aberantă din noul Cod de Procedura Penală, odată ce ţi s-a pus sechestru, nu mai poate fi ridicat până la sfârşitul procesului!!!'', a scris Elena Udrea pe Facebook.

''Deci, întreb DNA şi ANAF, în cazul în care voi constată că am într-adevăr această restanţă, cum aş putea să fac plata?'', a concluzionat ea.

ANAF a publicat, luni, lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, primii zece datornici la stat persoane fizice având fiecare obligaţii fiscale restante între 12 milioane lei şi 232 de milioane de lei.

Pe lista datornicilor la ANAF se află şi Regele Mihai I al României, care figurează cu o restanţă 4.107.135 lei dar şi mai mulţi politicieni.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici